Tråden for dumme spørsmål.

Finn Berger

Moderator
Gryta jeg nå bruker for å varme opp skyllevann tar 18 liter og ble kjøpt på Coop Obs for 499,- De har den ennå i sortimentet. :)
Det var altså den jeg startet med, og brygget 12-13 liters batcher :)

Ideell størrelse. Jeg har den på 15 liter, og ergrer vettet av meg over de tre literne den mangler i kapasitet!
 

Sarge

Norbrygg-medlem
Mitt bestemte inntrykk er at altfor mange kjøper dyre bryggemaskiner - som egentlig er helt unødvendige - som de ikke aner hvordan de skal bruke, og så sliter de med masse problemer.
Det er jo mye som er greiere med en bryggemaskin. Likevel er jeg glad jeg startet med BIAB og gjorde behovsbaserte innkjøp derfra ut fra hva jeg etter erfaring så som forbedringspotensiale. Bare noe så enkelt som renhold er det mye greiere å gjøre på enkelt utstyr.

Når det er sagt: Skal man bare brygge kits på enklest mulig måte så er maskin fint. De fleste populære er dimensjonert for å håndtere kits som gir rundt 19-20 liter ferdig øl.
 

Finn Berger

Moderator
Det er jo mye som er greiere med en bryggemaskin. Likevel er jeg glad jeg startet med BIAB og gjorde behovsbaserte innkjøp derfra ut fra hva jeg etter erfaring så som forbedringspotensiale. Bare noe så enkelt som renhold er det mye greiere å gjøre på enkelt utstyr.

Når det er sagt: Skal man bare brygge kits på enklest mulig måte så er maskin fint. De fleste populære er dimensjonert for å håndtere kits som gir rundt 19-20 liter ferdig øl.

Neida, jeg mener ikke at det ikke er "legitime" grunner for å brygge på en maskin, bare at det ikke er nødvendig for å brygge å skaffe seg en sånn. Og så mistenker jeg at det er blitt sånn at folk som vil begynne å brygge, nærmest automatisk penses inn på bryggemaskin. Det har jeg sett et par eksempler på i nærmiljøet. Og jeg synes ikke det er så heldig.

En annen sak er det at folk ser ut til å stort sett få dårlig utbytte med dem.
 

Sarge

Norbrygg-medlem
Starter på Vørterøl-spørsmål:

Jeg laget en liten 0,7l starter (uten røreplate) på onsdag (50% Aass Vørterøl og 50% DME og vann). Denne fikk oppkok og ble deretter kjølt ned til 20grader. I denne pitchet jeg tint gjær (bunnhøstet W-34/70). Jeg satt gjæringsskapet på 18 grader. I går var det ikke antydning til gjæring, og jeg økte temp til 20 grader. I dag tidlig var det ikke antydning til gjæring og jeg satt opp til 25 grader.

Jeg mistenker at jeg kommer hjem til manglende gjæring i dag også. Om så skjer:
Er det mulig at det er stoffer i enkelte vørterøltyper som hindrer gjæring? (Det sto ikke oppgitt noen tilsetningsstoffer på boksen).

Det er selvsagt også mulig at gjæren er stein dau. Det er ikke krise, for jeg har tørrgjær liggende for slike nødstilfeller, men likevel... Det er i så fall første gang at nedfrosset gjær ikke har våknet til live etter opptining her hos meg.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Starter på Vørterøl-spørsmål:

Jeg laget en liten 0,7l starter (uten røreplate) på onsdag (50% Aass Vørterøl og 50% DME og vann). Denne fikk oppkok og ble deretter kjølt ned til 20grader. I denne pitchet jeg tint gjær (bunnhøstet W-34/70). Jeg satt gjæringsskapet på 18 grader. I går var det ikke antydning til gjæring, og jeg økte temp til 20 grader. I dag tidlig var det ikke antydning til gjæring og jeg satt opp til 25 grader.

Jeg mistenker at jeg kommer hjem til manglende gjæring i dag også. Om så skjer:
Er det mulig at det er stoffer i enkelte vørterøltyper som hindrer gjæring? (Det sto ikke oppgitt noen tilsetningsstoffer på boksen).

Det er selvsagt også mulig at gjæren er stein dau. Det er ikke krise, for jeg har tørrgjær liggende for slike nødstilfeller, men likevel... Det er i så fall første gang at nedfrosset gjær ikke har våknet til live etter opptining her hos meg.
Jeg synes også vørterølstartere har hatt dårligere kvalitet enn startere av DME/allgrain vørter. Vørterøl er ikke garantert ikke tilsatt gjærstopp/E-stoffer, men lurer på om de kan være mesket på veldig høy temperatur? Gjæren var selvsagt glyserol-behandlet ved nedfrysning?
 

Sarge

Norbrygg-medlem
Jeg synes også vørterølstartere har hatt dårligere kvalitet enn startere av DME/allgrain vørter. Vørterøl er ikke garantert ikke tilsatt gjærstopp/E-stoffer, men lurer på om de kan være mesket på veldig høy temperatur? Gjæren var selvsagt glyserol-behandlet ved nedfrysning?
Ja, glyserol som vanlig. Og litt gjærnæring i starteren. Skal straks ned for å sjekke om jeg må fram med tørrgjæren i morgen.

Edit: Det var begynt å skumme litt i overflaten nå, nesten 2 dager etter pitch. Mulig det ville gått bra om jeg hadde startet litt varmere i utgangspunktet og startet en dag tidligere. Nå tror jeg det blir tørrgjær nesten uansett...

Dere som bruker magnetrører: Hvordan vet dere at gjæringen er i gang, og at det ikke bare er død gjær som har blandet seg i vørteren?
 
Sist redigert:

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Ja, glyserol som vanlig. Og litt gjærnæring i starteren. Skal straks ned for å sjekke om jeg må fram med tørrgjæren i morgen.

Edit: Det var begynt å skumme litt i overflaten nå, nesten 2 dager etter pitch. Mulig det ville gått bra om jeg hadde startet litt varmere i utgangspunktet og startet en dag tidligere. Nå tror jeg det blir tørrgjær nesten uansett...

Dere som bruker magnetrører: Hvordan vet dere at gjæringen er i gang, og at det ikke bare er død gjær som har blandet seg i vørteren?
Det skummer godt, og noen ganger dannes det litt brun gugge på toppen. Jeg stopper alltid røreren etter 18-24 timer, og den melkehvite vørteren er ikke til å ta feil av om den ikke flokkulerer med en gang. Men gjær oppfører seg ganske forskjellig, da.
 

Sarge

Norbrygg-medlem
Oppdatering på brygget fra vørterøl/DME-starteren:

Den var tydelig godt i gang (skum og krausenring synlig gjennom siden av bøtta). Normalt lar jeg starterne mine gjære ferdig, slik at jeg kan dekantere vekk mye av startervørteren, men her tok jeg sjansen på å pitche hele greia. Nå, kun 20 timer etter, er gjæringen godt i gang. Pitchet på litt høyere temp enn planlagt (ca 20 grader vs 16 grader), men skapet står på 16, og temperaturen på gjæringskaret er 19,5 grader, som er innenfor de 20 gradene jeg helst ikke skal for mye over på grunn av uønskede gjærestere. Det luktet faktisk godt i gjæringsskapet. :) Nå håper jeg bare at været ikke f-er opp for mye igjen. I fjor sommer fikk jeg i flere brygg for varm gjæring pga. høye utetemperaturer. Tenkte at å brygge i april var trygt, men nå ser jeg igjen det er meldt dagtemperaturer på over 20 grader... mulig jeg skal gå helt over til brygging med kveik... o_O

Jeg er spent på hvor mye vørterølen vil påvirke smaken (0,33 i 15 liter relativt lys øl), men øl blir det uansett. :)
 
Min ekstrakt pale ale har stått til karbonering i 1 uke nå i 18 grader, nok skum og kullsyre. Men lukten minner meg om den samme som under tappingen, litt gjæraktig, smaker også litt i den retningen. Satte den i kjøleskapet for 5-6 timer siden. Noe åpenbart her?
 
Sist redigert:

Botnen

Norbrygg-medlem
Brewer’s?Friend har. Gå inn på search recipes, så legger du inn feks. Humle eller gjæren du skal bruke
 
Topp