Tråden for dumme spørsmål.

Tjaaa, jeg satt nettopp min første starter, brukte 235 gram DME og det kostet meg 13.50,-
Vis vedlegget 43274

Gjør det du synes funker for deg og produserer øl du vil drikke. Det er jo det dette dreier seg om, og jeg synes det er bra at "etablerte sannheter" testes litt. Tror vi som hjemmebryggere innimellom glemmer at det som er "sant" i en komersiell sammenheng ikke alltid er like viktig for oss :)

peram
 
Sist redigert:
Tjaaa, jeg satt nettopp min første starter, brukte 235 gram DME og det kostet meg 13.50,-
Vis vedlegget 43274

Oj, det var ikke så galt. Jeg tenker meg at 119 kr for en kilo - som Bryggselv tar - er hva de fleste vil betale.

Det blir jo uansett billigere enn å kjøpe tørrgjær, så for all del. Og når det gjelder undergjæret øl, så vil jeg helst opp i sånne mengder - 5 poser til 25 liter - at det begynner å bli penger. Dessuten er det prisforskjeller på tørrgjæren. Klassikeren 34/70 er jo dyr; 65 kr på Bryggselv. Det var jeg faktisk ikke klar over; jeg har hatt 45 kr i bakhodet når jeg har tenkt om dette.

Det begynner å virke veldig fornuftig å sette en starter, ja:). Og vil du spare penger, er det jo bare å brygge litt mer når du brygger, og ta av vørter til starter til neste brygg - når du brygger noe der vørteren egner seg for det, da. Eller du kan, hvis du ikke tar med bunnfallet etter kokinga i gjæringsdunken, utvinne vørter av det. Det siste er min strategi, og jeg skaffer meg det meste av startervørteren min på den måten.
 
Oj, det var ikke så galt. Jeg tenker meg at 119 kr for en kilo - som Bryggselv tar - er hva de fleste vil betale.

Det blir jo uansett billigere enn å kjøpe tørrgjær, så for all del. Og når det gjelder undergjæret øl, så vil jeg helst opp i sånne mengder - 5 poser til 25 liter - at det begynner å bli penger. Dessuten er det prisforskjeller på tørrgjæren. Klassikeren 34/70 er jo dyr; 65 kr på Bryggselv. Det var jeg faktisk ikke klar over; jeg har hatt 45 kr i bakhodet når jeg har tenkt om dette.

Det begynner å virke veldig fornuftig å sette en starter, ja:). Og vil du spare penger, er det jo bare å brygge litt mer når du brygger, og ta av vørter til starter til neste brygg - når du brygger noe der vørteren egner seg for det, da. Eller du kan, hvis du ikke tar med bunnfallet etter kokinga i gjæringsdunken, utvinne vørter av det. Det siste er min strategi, og jeg skaffer meg det meste av startervørteren min på den måten.
Jeg kjøper spraymalten min på bryggselv, men siden jeg stort sett brygger med spraymalt kjøpe jeg de store sekkene som er på 22 og 25kg. Briess Pilsen Light er vel den jeg bruker mest og da er det 1234, - for 22kg med norbrygg rabatten, og havner da på 56.09,- pr kilo.

Den starteren jeg satt vil holde til 2x13 liter batcher pluss en skvett til fremtidige startere. Og selv om det er snakk om US-05 så sparte jeg 75,- Nå vet jeg ikke hvor ofte jeg blir å sette starter på gjær som koster så lite, men tenkte som nevnt tidligere å kjøre en testrunde før jeg skal sette neste runde med W-34/70, det er vel helst dær man kan spare litt mere kroner.

Uansett da, så syns jeg det er veldig spennende å ha en starter snurrende, forskjellige gjær typer i reagensrør stående i kjøleskapet, dille med litt gjærvask, prøve forskjellige typer ferskgjær og ikke minst se hvordan de forskjellige generasjonene vil oppføre seg, så for min del er ikke kostnaden så viktig, når sant skal sies må jeg nok brygge i nærmere 7 måneder for å faktisk ha spart noe med tanke på hva jeg har lagt i utstyr til alt dillet, men morro er det :)
 
Jeg kjøper spraymalten min på bryggselv, men siden jeg stort sett brygger med spraymalt kjøpe jeg de store sekkene som er på 22 og 25kg. Briess Pilsen Light er vel den jeg bruker mest og da er det 1234, - for 22kg med norbrygg rabatten, og havner da på 56.09,- pr kilo.

Den starteren jeg satt vil holde til 2x13 liter batcher pluss en skvett til fremtidige startere. Og selv om det er snakk om US-05 så sparte jeg 75,- Nå vet jeg ikke hvor ofte jeg blir å sette starter på gjær som koster så lite, men tenkte som nevnt tidligere å kjøre en testrunde før jeg skal sette neste runde med W-34/70, det er vel helst dær man kan spare litt mere kroner.

Uansett da, så syns jeg det er veldig spennende å ha en starter snurrende, forskjellige gjær typer i reagensrør stående i kjøleskapet, dille med litt gjærvask, prøve forskjellige typer ferskgjær og ikke minst se hvordan de forskjellige generasjonene vil oppføre seg, så for min del er ikke kostnaden så viktig, når sant skal sies må jeg nok brygge i nærmere 7 måneder for å faktisk ha spart noe med tanke på hva jeg har lagt i utstyr til alt dillet, men morro er det :)

Det er sånt som gjør det moro å holde på med dette. Jeg synes det er et ganske stort poeng i seg sjøl å kunne det, og å kunne gjøre det. Det er snakk om å føle i størst mulig grad at det jeg lager, er "mitt". Det er forskjell på å helle gjær rett fra pakka i vørteren, og å tilsette gjær jeg har dyrka opp. Og skal du kunne holde deg med et utvalg av gjærtyper, må du nesten sette startere.

Men penger er jo en del av det, også. Jeg brygga over 60 brygg i fjor, og forskjellen på å kjøpe all den gjæren jeg trenger, og å stort sett bruke gjær jeg høster og dyrker, blir noen tusenlapper. Ikke rent få, faktisk. Du skal ha over snittet god økonommi for ikke å bry deg om det.
 
@Kloakk når du heller over gjæren til gjæringskaret fra kolben, tøm oppi en boks vørterøl i kolben, rist rundt, dekk til og sett den på benken. Det danner seg nok celler til en ny starter senere. Enkelt og greit. Denne under er fra en WLP833 som jeg gjorde det på. Denne er siden brukt i en 3 liter starter til en venn av meg. Ble masse, masse deilig frisk ny gjær. :)
Vis vedlegget
 
@Kloakk når du heller over gjæren til gjæringskaret fra kolben, tøm oppi en boks vørterøl i kolben, rist rundt, dekk til og sett den på benken. Det danner seg nok celler til en ny starter senere. Enkelt og greit. Denne under er fra en WLP833 som jeg gjorde det på. Denne er siden brukt i en 3 liter starter til en venn av meg. Ble masse, masse deilig frisk ny gjær. :)
Vis vedlegget 43277
Puuurdy, takk for tipset, jo fler jo bedre. Jeg lurte på om det var mulig å bare fylle ett 50ml rør fra kolben rett for jeg pitcher og sette røret direkte i kjøleskapet til neste starter, noen ulemper ved det?
 
Hvordan er det egentlig, hvis man ikke har magnetrører og bare rister startern sånn innimellom, så kalt "shaken not stired" og pitcher hele greia @ high krausen
Er det da no fare for oksidasjon?
Jeg mener gjæren er jo fremdels aktiv og opptatt med å reprodusere seg selv, så jeg ser ikke helt hvordan det kan lede til no uheldig oksidering..
 
Hvordan er det egentlig, hvis man ikke har magnetrører og bare rister startern sånn innimellom, så kalt "shaken not stired" og pitcher hele greia @ high krausen
Er det da no fare for oksidasjon?
Jeg mener gjæren er jo fremdels aktiv og opptatt med å reprodusere seg selv, så jeg ser ikke helt hvordan det kan lede til no uheldig oksidering..
Nei det går vel fint? Blir vel på en måte sånn derre "drauflassen" eller hva det var @Miguel eller @Finn Berger kalte det...
 
Nei, ikke ferdig. Jeg lar mine stå 12+24, da er de ganske ferdige. Jeg shaker godt opp i mellom, sånn at jeg får slått ut CO2, men toppen er "tett" da (alufolie).
Klemte folien godt rundt halsen etter den var ferdig på røreren, skal se om jeg ikke får ut litt CO2 og la den stå til i morra og heller brygge på Torsdag, mange takk..... Igjen:D
 
Nå har starteren stått 12 timer på røreren og 12 timer til uten, syns ikke den ser ferdig ut, planen var å brygge i morra, men burde kanskje la den stå til i morra og heller brygge på Torsdag?
Vis vedlegget 43281
Vis vedlegget 43282

Nei den er ikke ferdig. Siste starter jeg satte nå sist fredag avvek jeg fra regimet mitt ved å la den stå drøyt 12 timer på rører og 1 døgn av røreren. Den var heller ikke helt ferdig da … Normalt lar jeg den stå 15-18 timer på rører, og 15-24 timer uten.
 
Nei den er ikke ferdig. Siste starter jeg satte nå sist fredag avvek jeg fra regimet mitt ved å la den stå drøyt 12 timer på rører og 1 døgn av røreren. Den var heller ikke helt ferdig da … Normalt lar jeg den stå 15-18 timer på rører, og 15-24 timer uten.
Skjønner at jeg burde lest mer om akkurat det, de aller fleste google søk sa 12/12 så da gravde jeg ikke noe mer i det, jaja lærer så lenge enn lever, hvor lenge kan/bør starteren stå i kjøleskapet før pitch?
 
Sist redigert:
Skjønner at jeg burde lest mer om akkurat det, de aller fleste google søk sa12/12 så da gravde jeg ikke noe mer i det, jaja lærer så lenge en lever, hvor lenge kan/bør starteren stå i kjøleskapet før pitch?
Her er det stor enighet opplever jeg om at en uke er innafor! I vinduet fra en til to uker kan det gå bra … Over 2 uker bør du lage ny starter.

Jeg endret mitt "starterregime" etter en post jeg leste av @Finn Berger en tid tilbake hvor jeg mener å huske at han hadde spurt Palmer om hvor lenge starteren burde stå på røreren. Husker jeg rett sa Palmer at 12 timer var litt lite, men på spørsmål om hvor lenge, 16 timer f.eks? Hadde Palmer svart mere tvetydig "noe sånt ja" :) (Hvis jeg siterer dette feil ut fra hukommelsen vil nok Finn rette meg siden jeg tagget ham). Ideelt prøver jeg å ta den av når den har fargen av en kaffe latte, og krausen faller. Så lar jeg den stå til den er relativt klar. Ofte kan jeg se gjærskiktet falle ned mot bunn. Hvis jeg har tatt den litt tidlig etter min mening, vil jeg ikke se dette sjiktet falle, men den står der og bare ser grumsete ut …
 
Sist redigert:
Om man deltar i f.eks. NM, er det noen skrevne eller uskrevne regler på hvor "original" oppskriften må være?

Det er jo et stort spektrum fra helt hjemmemekka oppskrifter via varianter og tilpasninger av andres oppskrifter funnet på nett/i bøker, uforandrede oppskrifter, til helt ferdige sett. Går det en grense et sted for hva man kan være bekjent av å entre i en konkurranse? Selv oppskrifter man finner på helt selv vil jo fort likne på noe noen andre har laget, og to øl laget etter samme oppskrift kan jo være ganske forskjellige pga prosess?
 
Om man deltar i f.eks. NM, er det noen skrevne eller uskrevne regler på hvor "original" oppskriften må være?

Det er jo et stort spektrum fra helt hjemmemekka oppskrifter via varianter og tilpasninger av andres oppskrifter funnet på nett/i bøker, uforandrede oppskrifter, til helt ferdige sett. Går det en grense et sted for hva man kan være bekjent av å entre i en konkurranse? Selv oppskrifter man finner på helt selv vil jo fort likne på noe noen andre har laget, og to øl laget etter samme oppskrift kan jo være ganske forskjellige pga prosess?
Øllet blir i all hovedsak bedømt ut fra typeriktighet. Oppskriften gjør du som du vil med :)
 
Øllet blir i all hovedsak bedømt ut fra typeriktighet. Oppskriften gjør du som du vil med :)

Tenkte ikke mest på bedømmingen (umulig for dommerne å vite hvor oppskriften er fra), mer om det blir sett på som "dårlig stil". Tok også Google til hjelp etter jeg skrev spørsmålet (feil rekkefølge, I know). Virker som om svaret er det samme, at det ikke blir uglesett uansett om du sender inn et øl du har laget fra et ekstraktsett eller om du har kopiert oppskriften rett fra et forum eller ei bok (men at en shoutout isf er hyggelig om man gjør det bra i konkurransen)?
 
Tenkte ikke mest på bedømmingen (umulig for dommerne å vite hvor oppskriften er fra), mer om det blir sett på som "dårlig stil". Tok også Google til hjelp etter jeg skrev spørsmålet (feil rekkefølge, I know). Virker som om svaret er det samme, at det ikke blir uglesett uansett om du sender inn et øl du har laget fra et ekstraktsett eller om du har kopiert oppskriften rett fra et forum eller ei bok (men at en shoutout isf er hyggelig om man gjør det bra i konkurransen)?

Tror de aller fleste lager egne oppskrifter, men tror (og håper) også at de som ikke gjør dette er åpen på dette. Så skulle du brygge f.eks en Porter med en oppskrift av Gordon Brown, bør du vel melde den inn med navnet Gordon Browns Porter eller noe slikt ;)
 
Sist redigert:
Tenkte ikke mest på bedømmingen (umulig for dommerne å vite hvor oppskriften er fra), mer om det blir sett på som "dårlig stil". Tok også Google til hjelp etter jeg skrev spørsmålet (feil rekkefølge, I know). Virker som om svaret er det samme, at det ikke blir uglesett uansett om du sender inn et øl du har laget fra et ekstraktsett eller om du har kopiert oppskriften rett fra et forum eller ei bok (men at en shoutout isf er hyggelig om man gjør det bra i konkurransen)?
Ekstraktsett blir vel vanskelig sidan du då ikkje kan oppgi ei oppskrift. Eit allgrainsett med oppskrift som oppgir mengder råvarer bør være uproblematisk.
 
Tilbake
Topp