Tråden for dumme spørsmål.

-floc'en trenger bortimot 1 time på å gjøre jobben. Jeg er usikker på sammenhengen med temperatur, men du vil jo uansett kjøle ned. De oppgir at den skal tilsettes ved 15min, men jeg opplever den mer effektiv ved 10min. Har lest andre her på forumet som tilsetter ved 5, men dette har ikke jeg prøvd enda. All tid utover denne lille timen er vel å regne som forlenget lag-tid, og for de som er bekymret for det også forlenget kontakt med trub, noe som du ikke virker nevneverdig bekymret over ;).
Personlig tapper jeg gjennom en humlepose som jeg koker sammen med tappeslangen. Humleposen samler opp en del trub som uansett vil komme når du nærmer deg bunnen, og jeg ender normalt opp med kanskje bare drøye literen som ikke kommer i gjæringskaret …
 
Personlig tapper jeg gjennom en humlepose som jeg koker sammen med tappeslangen. Humleposen samler opp en del trub som uansett vil komme når du nærmer deg bunnen, og jeg ender normalt opp med kanskje bare drøye literen som ikke kommer i gjæringskaret …
Tapper, tenker du da på til flasker? For dette skal på fat, og da blir den humleposen litt i veien. :p

Ellers sliter jeg fortsatt med å se hvordan jeg skal få disse -floc-produktene til å funke med grainfatheren. Å kjøle tilbake til gryta funker for dårlig. Og å la det stå varmt en time er ikke noe bra, uavhengig av hvilke temperaturer -floc'en liker. Det må kjøles umiddelbart etter kok og over i en annen beholder. Jeg kunne kanskje kjølt det og fått det over i et gjæringsfat, latt det stå der en time, og så hatt det over i et annet gjæringsfat og pitcha?
 
Tapper, tenker du da på til flasker? For dette skal på fat, og da blir den humleposen litt i veien. :p

Ellers sliter jeg fortsatt med å se hvordan jeg skal få disse -floc-produktene til å funke med grainfatheren. Å kjøle tilbake til gryta funker for dårlig. Og å la det stå varmt en time er ikke noe bra, uavhengig av hvilke temperaturer -floc'en liker. Det må kjøles umiddelbart etter kok og over i en annen beholder. Jeg kunne kanskje kjølt det og fått det over i et gjæringsfat, latt det stå der en time, og så hatt det over i et annet gjæringsfat og pitcha?

Bruker humleposen når jeg tapper fra bryggeren til gjæringstank. Brygger på braumeister med spiralkjøler, så jeg kjenner ikke systemet ditt. Men du må jo kjøle ned som du sier, og kan sikkert tappe til en annen holder som et gjæringsspann med krane og la den stå der en liten time og gjøre jobben. Du gjærer på fat mao?
 
Bruker humleposen når jeg tapper fra bryggeren til gjæringstank. Brygger på braumeister med spiralkjøler, så jeg kjenner ikke systemet ditt. Men du må jo kjøle ned som du sier, og kan sikkert tappe til en annen holder som et gjæringsspann med krane og la den stå der en liten time og gjøre jobben. Du gjærer på fat mao?
Nei, jeg gjærer på en vanlig plastbøtte, men jeg skjønner ikke at den posen hjelper så tidlig i prosessen. Det vil jo være lenge før -floc'en har rekki å koagulere, så den vil vel ikke plukke opp det? Og det er som nevnt bare -floc-produktene jeg lurer på. Resten har jeg kontroll på.
 
Nei, jeg gjærer på en vanlig plastbøtte, men jeg skjønner ikke at den posen hjelper så tidlig i prosessen. Det vil jo være lenge før -floc'en har rekki å koagulere, så den vil vel ikke plukke opp det? Og det er som nevnt bare -floc-produktene jeg lurer på. Resten har jeg kontroll på.

Tror vi snakker om hverandre … Her er hvordan jeg gjør det. Brygger som folk flest, og tilsetter protafloc når det er 10 min igjen av kok. Kjøler til 10-16 grader med spiralkjøler alt ettersom hva jeg brygger. På min braumeister går da sirkulasjonspumpen for mer effektiv kjøling, og jeg oppnår target temp på 20-30 minutter. Når vørt er kjølt får den stå helt i ro i en liten time for å bunnfelle veldig effektivt med protafloc. Så tapper jeg til gjæringskar gjennom en humlepose. Det er bare på de siste literne at jeg trenger humleposen, alt før det er veldig reint og klart.
 
Tror vi snakker om hverandre … Her er hvordan jeg gjør det. Brygger som folk flest, og tilsetter protafloc når det er 10 min igjen av kok. Kjøler til 10-16 grader med spiralkjøler alt ettersom hva jeg brygger. På min braumeister går da sirkulasjonspumpen for mer effektiv kjøling, og jeg oppnår target temp på 20-30 minutter. Når vørt er kjølt får den stå helt i ro i en liten time for å bunnfelle veldig effektivt med protafloc. Så tapper jeg til gjæringskar gjennom en humlepose. Det er bare på de siste literne at jeg trenger humleposen, alt før det er veldig reint og klart.
Jepp, det er jeg med på. Og sånn kan jeg iogforseg også gjøre det, jeg trenger bare et ekstra gjæringsfat. Får se om jeg gidder. Virker som litt mye styr for å løse et ikke-problem. Takk for innspill! :)
 
Flock mister virkningen under 60 og noen grader såvidt jeg husker. Så den vil virke best uten pumpe via motstrømskjøler ned i en konisk, for da klumper det seg, blir kjølt ned (uten å bli revet opp igjen av ei pumpe), og så dumpes fra den koniske når alt har lagt seg.
 
Flock mister virkningen under 60 og noen grader såvidt jeg husker. Så den vil virke best uten pumpe via motstrømskjøler ned i en konisk, for da klumper det seg, blir kjølt ned (uten å bli revet opp igjen av ei pumpe), og så dumpes fra den koniske når alt har lagt seg.
Så den koagulerer i varmen, ikke i nedkjølt vørter? Da har jeg misforstått produktet helt. :D
 
Så den koagulerer i varmen, ikke i nedkjølt vørter? Da har jeg misforstått produktet helt. :D

Sorry, dette var feil informasjon. Flock kommer ut av løsning under 60 grader, sånn var det, jeg måtte sjekke en mailtråd nå..Jeg syntes det var noe som skurret. Men det funker fortsatt best uten noe agitering som jeg skrev ellers, over her.
 
Tror vi snakker om hverandre … Her er hvordan jeg gjør det. Brygger som folk flest, og tilsetter protafloc når det er 10 min igjen av kok. Kjøler til 10-16 grader med spiralkjøler alt ettersom hva jeg brygger. På min braumeister går da sirkulasjonspumpen for mer effektiv kjøling, og jeg oppnår target temp på 20-30 minutter. Når vørt er kjølt får den stå helt i ro i en liten time for å bunnfelle veldig effektivt med protafloc. Så tapper jeg til gjæringskar gjennom en humlepose. Det er bare på de siste literne at jeg trenger humleposen, alt før det er veldig reint og klart.

Etter gjæring bruker jeg gelatin hvis jeg ønsker et veldig klart øl raskt. Da kjøler jeg øllet til 1-3 grader (jeg mener du må under 4 grader for best resultat). Jeg koker da opp 1-2 dl vann og tilsetter rører ut 1 plate gelatin når det har kjølt seg litt. Dette tilsetter jeg forsiktig på toppen av øllet og rører det forsiktig ut i hele overflaten for å få inn minst mulig oksygen. Så står det og bunnfeller i minimum 2 døgn, helst 3-4 før jeg overfører til fat. Da har du nesten helt klart øl i fatet, og det vil være helt klart etter noen uker på fat.
 
Jepp, det er jeg med på. Og sånn kan jeg iogforseg også gjøre det, jeg trenger bare et ekstra gjæringsfat. Får se om jeg gidder. Virker som litt mye styr for å løse et ikke-problem. Takk for innspill! :)

Tror ikke bruken av protafloc eller lignende hjelper nevneverdig på å gi deg klart øl på hverken fat eller flaske. Selv fikk jeg en fermzilla i hus på slutten av året, og har brygget med protafloc, men ikke brukt gelatin etter gjæring fordi "alt skal nå være så veldig oksygenfritt" ;). Før hadde jeg om jeg skal si det selv svært klare øl. Nå passer de vel inn under Norbrygg-definisjonen "lett tåkete".

Som jeg skrev over så har jeg prøvd ut mange varianter med klarning ved bruk av gelatin; mye, lite, varmt og kaldt, også andre varianter som f.eks isinglass. Jeg har kommet frem til at gelatin er så godt som noe, men at temperaturen det tilsettes på er mye mer avgjørende enn mengden. Så at gelatinen tilsettes i så kaldt øl som mulig er helt er avgjørende for et optimalt resultat.
 
Etter gjæring bruker jeg gelatin hvis jeg ønsker et veldig klart øl raskt. Da kjøler jeg øllet til 1-3 grader (jeg mener du må under 4 grader for best resultat). Jeg koker da opp 1-2 dl vann og tilsetter rører ut 1 plate gelatin når det har kjølt seg litt. Dette tilsetter jeg forsiktig på toppen av øllet og rører det forsiktig ut i hele overflaten for å få inn minst mulig oksygen. Så står det og bunnfeller i minimum 2 døgn, helst 3-4 før jeg overfører til fat. Da har du nesten helt klart øl i fatet, og det vil være helt klart etter noen uker på fat.
Det gjør jeg også. Og jeg gjør det så godt som oksygenfritt. :)
 
Det gjør jeg også. Og jeg gjør det så godt som oksygenfritt. :)

Da burde du ha helt klart øl … Når jeg gjæret i bøtte hadde jeg svakt trykk med CO2 under kjøling for at ikke oksygen skulle dras inn, og flushet headspace med CO2 etter at jeg hadde tilsatt gelatin. Driver og funderer på hvordan jeg kan få til dette best mulig på fermzillaen … Hovedproblemet er at jeg brygger små batcher, på 12,5L, og derfor har 15 liter headspace i fermzillaen.
 
Da burde du ha helt klart øl … Når jeg gjæret i bøtte hadde jeg svakt trykk med CO2 under kjøling for at ikke oksygen skulle dras inn, og flushet headspace med CO2 etter at jeg hadde tilsatt gelatin. Driver og funderer på hvordan jeg kan få til dette best mulig på fermzillaen … Hovedproblemet er at jeg brygger små batcher, på 12,5L, og derfor har 15 liter headspace i fermzillaen.
Jeg har klart øl. Men helt klart? Ikke filtrert-klart. Selv bruker jeg en sprøyte til å få inn gelatin, stikker kanylen gjennom pakninga til gjærlåsen. Den tetter fint selv med et par hull, men den må kastes etter et par ganger. Antakelig overkill.

Edit: Omtrent så klart:
Vis vedlegget
 
Da burde du ha helt klart øl … Når jeg gjæret i bøtte hadde jeg svakt trykk med CO2 under kjøling for at ikke oksygen skulle dras inn, og flushet headspace med CO2 etter at jeg hadde tilsatt gelatin. Driver og funderer på hvordan jeg kan få til dette best mulig på fermzillaen … Hovedproblemet er at jeg brygger små batcher, på 12,5L, og derfor har 15 liter headspace i fermzillaen.

Med fermzilla kan du jo bare trykke det gjennom et filter. Om du ikke insisterer på å karbonere på zillaen da.
 
Jeg har klart øl. Men helt klart? Ikke filtrert-klart. Selv bruker jeg en sprøyte til å få inn gelatin, stikker kanylen gjennom pakninga til gjærlåsen. Den tetter fint selv med et par hull, men den må kastes etter et par ganger. Antakelig overkill.

Edit: Omtrent så klart:
Vis vedlegget 43514
Den var ny for meg :)! Hvordan får du fordelt gelatinen i hele overflaten ved en slik fremgangsmåte? Det ser jo absolutt klart ut det du viser her! Får legge ved et bilde jeg også da :)
 
Med fermzilla kan du jo bare trykke det gjennom et filter. Om du ikke insisterer på å karbonere på zillaen da.
Joda, det er jo en mulighet! Men en dyrere løsning med mer vask. Har lurt på en tilsvarende løsning som @erikraude, hvor jeg har gelatinen på en flaske som jeg flusher for oksygen, og overfører til fermzilla gjennom "corneliusfatventilen" på toppen. Med kokt vann og flushing av flasken burde dette kanskje ikke bli så ille med tanke på oksygen. Men hvordan vil ventilen reagere på dette?
 
Joda, det er jo en mulighet! Men en dyrere løsning med mer vask. Har lurt på en tilsvarende løsning som @erikraude, hvor jeg har gelatinen på en flaske som jeg flusher for oksygen, og overfører til fermzilla gjennom "corneliusfatventilen" på toppen. Med kokt vann og flushing av flasken burde dette kanskje ikke bli så ille med tanke på oksygen. Men hvordan vil ventilen reagere på dette?

Ventilen kan jo demonteres og vaskes. Høres spennende ut. Satt nettopp og lurte på en metode for å klare dette (liker heller ikke å vaske). Si i fra om du får testet [emoji1417]
 
Den var ny for meg :)! Hvordan får du fordelt gelatinen i hele overflaten ved en slik fremgangsmåte? Det ser jo absolutt klart ut det du viser her! Får legge ved et bilde jeg også da :)
Jeg bare spruter det bare litt rundt, men det virker som det ikke er så nøye. Det fordeler seg nok utover av seg sjøl.

Og ja, det er klart, men ikke helt klart. Industriøl er fortsatt klarere. Og noen få ganger irriterer det meg litt.
 
Ventilen kan jo demonteres og vaskes. Høres spennende ut. Satt nettopp og lurte på en metode for å klare dette (liker heller ikke å vaske). Si i fra om du får testet [emoji1417]

Har hatt lyst på en løsning med en trykkflaske med ett egnet vaskemiddel oppi hvor jeg bare kan spyle igjennom ventilene. Ventilene på corneliusfatene mine har jeg kun spylt med starsanblanding.

Jeg kommer ikke på en god måte å få fordelt gelatinen i hele overflaten, men kanskje mye sirkulær "risting" er godt nok? Har også tenkt på at jeg kan få fordelt gelatinen ved å tilføre CO2 gjennom tappeslangen og skaffe bevegelse i øllet på den måten, men tviler på at det gir en god fordeling.
 
Tilbake
Topp