Tråden for dumme spørsmål.

@Finn Berger Tenkte for en gangs skyld jeg skulle la vørteren bånnfelle før jeg overførte til gjæringsfat. Vanligvis tapper jeg bare rett i fatet fra motstrømskjøleren, men siden jeg brygger for de kresne tenkte jeg å gjøre det annerledes i dag. Hvor lenge kan den stå før jeg får den på gjæringsfatet? Går det bra om jeg lar den stå mens jeg går på kino? Går det bra om den står til imorra? Kan jo pakke igjen åpninga i lokket med litt alufolie, så bør det være ganske tett.

Jeg har ingen erfaring med å tøye de grensene der. Jeg bruker å la den stå 50 minutter; det er omtrent det som trengs. Så mange timer ville jeg ikke la det gå. Det er jo ikke sterilt nedi der etter nedkjølinga.
 
Jeg har ingen erfaring med å tøye de grensene der. Jeg bruker å la den stå 50 minutter; det er omtrent det som trengs. Så mange timer ville jeg ikke la det gå. Det er jo ikke sterilt nedi der etter nedkjølinga.
Det hele blei litt annerledes nå uansett. Vi får se hva det blir av det. Alt tetta seg og blei bare lok. Jeg skylder på den j... yankeehumla. :(

Edit: Men jeg kom meg på kino. :)
 
Så hjalp det heller ikke at motstrømskjøleren gikk tett. Jøje meg. Hvis hot side oxidation er en virkelig greie burde dette brygget ha plukka opp det som er å få. Og infeksjonsfaren har vel også vært mindre. Noen ganger vil det seg bare ikke. Flaks jeg ikke kjøpte billetter til niern.
Pga. DMS er er vel ikke anbefalt å la vørter stå spesielt lenge etter kok, mener jeg å ha plukket opp et eller annet sted. Mitt triks for å unngå trub i gjæringskaret er veldig enkelt: jeg tapper av den første 1,5 literen på en brusflaske. Setter den til side, og lar truben synke. Kan brukes til gjærstarter, speise eller rett og slett tømmes i gjæringskaret når den har klarnet. Det går fort om man bruker protafloc eller tilsvarende. Filteret på GFen klarer brasene etter den første literen eller to. Ingen grunn til å la vørteren stå, bruke dyppkjøler eller andre middelalderske metoder. :D
 
På all humle er det oppgitt en prosentsats etter navnet, hva er det den benevner, og har det stor betydning om en oppskrift f.eks. sier 8% mens jeg bruker 12.8% (Southern passion)
 
Prosenten angir innholdet alfasyre, og har stor betydning for bitterheten. Bruker du 12 % istedenfor 8 % som bitterhumle vil ølet bli vesentlig bitrere enn oppskriften angir. For de senere tilsetningene har det noe mindre betydning.
 
Pga. DMS er er vel ikke anbefalt å la vørter stå spesielt lenge etter kok, mener jeg å ha plukket opp et eller annet sted. Mitt triks for å unngå trub i gjæringskaret er veldig enkelt: jeg tapper av den første 1,5 literen på en brusflaske. Setter den til side, og lar truben synke. Kan brukes til gjærstarter, speise eller rett og slett tømmes i gjæringskaret når den har klarnet. Det går fort om man bruker protafloc eller tilsvarende. Filteret på GFen klarer brasene etter den første literen eller to. Ingen grunn til å la vørteren stå, bruke dyppkjøler eller andre middelalderske metoder. :D
Men jeg skjønner ikke åssen det skulle hjulpet meg her. Normalt bruker jeg ikke noe -floc, og har ingen bekymringer knytta til thrub, men her hadde jeg tenkt å gjøre det. Da trodde jeg poenget var at vørteren først måtte kjøles ned før det begynte å klumpe seg, så stå en stund for å bånnfelle, og så overføres til gjæringsfat. Da var det jo ikke til mye hjelp å ta av første liter, når de neste tjuefire er fulle av ikke utfelt thrub.
 
Men jeg skjønner ikke åssen det skulle hjulpet meg her. Normalt bruker jeg ikke noe -floc, og har ingen bekymringer knytta til thrub, men her hadde jeg tenkt å gjøre det. Da trodde jeg poenget var at vørteren først måtte kjøles ned før det begynte å klumpe seg, så stå en stund for å bånnfelle, og så overføres til gjæringsfat. Da var det jo ikke til mye hjelp å ta av første liter, når de neste tjuefire er fulle av ikke utfelt thrub.

-floc'en trenger bortimot 1 time på å gjøre jobben. Jeg er usikker på sammenhengen med temperatur, men du vil jo uansett kjøle ned. De oppgir at den skal tilsettes ved 15min, men jeg opplever den mer effektiv ved 10min. Har lest andre her på forumet som tilsetter ved 5, men dette har ikke jeg prøvd enda. All tid utover denne lille timen er vel å regne som forlenget lag-tid, og for de som er bekymret for det også forlenget kontakt med trub, noe som du ikke virker nevneverdig bekymret over ;).
 
-floc'en trenger bortimot 1 time på å gjøre jobben. Jeg er usikker på sammenhengen med temperatur, men du vil jo uansett kjøle ned. De oppgir at den skal tilsettes ved 15min, men jeg opplever den mer effektiv ved 10min. Har lest andre her på forumet som tilsetter ved 5, men dette har ikke jeg prøvd enda. All tid utover denne lille timen er vel å regne som forlenget lag-tid, og for de som er bekymret for det også forlenget kontakt med trub, noe som du ikke virker nevneverdig bekymret over ;).
Personlig tapper jeg gjennom en humlepose som jeg koker sammen med tappeslangen. Humleposen samler opp en del trub som uansett vil komme når du nærmer deg bunnen, og jeg ender normalt opp med kanskje bare drøye literen som ikke kommer i gjæringskaret …
 
Personlig tapper jeg gjennom en humlepose som jeg koker sammen med tappeslangen. Humleposen samler opp en del trub som uansett vil komme når du nærmer deg bunnen, og jeg ender normalt opp med kanskje bare drøye literen som ikke kommer i gjæringskaret …
Tapper, tenker du da på til flasker? For dette skal på fat, og da blir den humleposen litt i veien. :p

Ellers sliter jeg fortsatt med å se hvordan jeg skal få disse -floc-produktene til å funke med grainfatheren. Å kjøle tilbake til gryta funker for dårlig. Og å la det stå varmt en time er ikke noe bra, uavhengig av hvilke temperaturer -floc'en liker. Det må kjøles umiddelbart etter kok og over i en annen beholder. Jeg kunne kanskje kjølt det og fått det over i et gjæringsfat, latt det stå der en time, og så hatt det over i et annet gjæringsfat og pitcha?
 
Tapper, tenker du da på til flasker? For dette skal på fat, og da blir den humleposen litt i veien. :p

Ellers sliter jeg fortsatt med å se hvordan jeg skal få disse -floc-produktene til å funke med grainfatheren. Å kjøle tilbake til gryta funker for dårlig. Og å la det stå varmt en time er ikke noe bra, uavhengig av hvilke temperaturer -floc'en liker. Det må kjøles umiddelbart etter kok og over i en annen beholder. Jeg kunne kanskje kjølt det og fått det over i et gjæringsfat, latt det stå der en time, og så hatt det over i et annet gjæringsfat og pitcha?

Bruker humleposen når jeg tapper fra bryggeren til gjæringstank. Brygger på braumeister med spiralkjøler, så jeg kjenner ikke systemet ditt. Men du må jo kjøle ned som du sier, og kan sikkert tappe til en annen holder som et gjæringsspann med krane og la den stå der en liten time og gjøre jobben. Du gjærer på fat mao?
 
Bruker humleposen når jeg tapper fra bryggeren til gjæringstank. Brygger på braumeister med spiralkjøler, så jeg kjenner ikke systemet ditt. Men du må jo kjøle ned som du sier, og kan sikkert tappe til en annen holder som et gjæringsspann med krane og la den stå der en liten time og gjøre jobben. Du gjærer på fat mao?
Nei, jeg gjærer på en vanlig plastbøtte, men jeg skjønner ikke at den posen hjelper så tidlig i prosessen. Det vil jo være lenge før -floc'en har rekki å koagulere, så den vil vel ikke plukke opp det? Og det er som nevnt bare -floc-produktene jeg lurer på. Resten har jeg kontroll på.
 
Nei, jeg gjærer på en vanlig plastbøtte, men jeg skjønner ikke at den posen hjelper så tidlig i prosessen. Det vil jo være lenge før -floc'en har rekki å koagulere, så den vil vel ikke plukke opp det? Og det er som nevnt bare -floc-produktene jeg lurer på. Resten har jeg kontroll på.

Tror vi snakker om hverandre … Her er hvordan jeg gjør det. Brygger som folk flest, og tilsetter protafloc når det er 10 min igjen av kok. Kjøler til 10-16 grader med spiralkjøler alt ettersom hva jeg brygger. På min braumeister går da sirkulasjonspumpen for mer effektiv kjøling, og jeg oppnår target temp på 20-30 minutter. Når vørt er kjølt får den stå helt i ro i en liten time for å bunnfelle veldig effektivt med protafloc. Så tapper jeg til gjæringskar gjennom en humlepose. Det er bare på de siste literne at jeg trenger humleposen, alt før det er veldig reint og klart.
 
Tror vi snakker om hverandre … Her er hvordan jeg gjør det. Brygger som folk flest, og tilsetter protafloc når det er 10 min igjen av kok. Kjøler til 10-16 grader med spiralkjøler alt ettersom hva jeg brygger. På min braumeister går da sirkulasjonspumpen for mer effektiv kjøling, og jeg oppnår target temp på 20-30 minutter. Når vørt er kjølt får den stå helt i ro i en liten time for å bunnfelle veldig effektivt med protafloc. Så tapper jeg til gjæringskar gjennom en humlepose. Det er bare på de siste literne at jeg trenger humleposen, alt før det er veldig reint og klart.
Jepp, det er jeg med på. Og sånn kan jeg iogforseg også gjøre det, jeg trenger bare et ekstra gjæringsfat. Får se om jeg gidder. Virker som litt mye styr for å løse et ikke-problem. Takk for innspill! :)
 
Flock mister virkningen under 60 og noen grader såvidt jeg husker. Så den vil virke best uten pumpe via motstrømskjøler ned i en konisk, for da klumper det seg, blir kjølt ned (uten å bli revet opp igjen av ei pumpe), og så dumpes fra den koniske når alt har lagt seg.
 
Flock mister virkningen under 60 og noen grader såvidt jeg husker. Så den vil virke best uten pumpe via motstrømskjøler ned i en konisk, for da klumper det seg, blir kjølt ned (uten å bli revet opp igjen av ei pumpe), og så dumpes fra den koniske når alt har lagt seg.
Så den koagulerer i varmen, ikke i nedkjølt vørter? Da har jeg misforstått produktet helt. :D
 
Så den koagulerer i varmen, ikke i nedkjølt vørter? Da har jeg misforstått produktet helt. :D

Sorry, dette var feil informasjon. Flock kommer ut av løsning under 60 grader, sånn var det, jeg måtte sjekke en mailtråd nå..Jeg syntes det var noe som skurret. Men det funker fortsatt best uten noe agitering som jeg skrev ellers, over her.
 
Tilbake
Topp