Tråden for dumme spørsmål.

@Finn Berger Tenkte for en gangs skyld jeg skulle la vørteren bånnfelle før jeg overførte til gjæringsfat. Vanligvis tapper jeg bare rett i fatet fra motstrømskjøleren, men siden jeg brygger for de kresne tenkte jeg å gjøre det annerledes i dag. Hvor lenge kan den stå før jeg får den på gjæringsfatet? Går det bra om jeg lar den stå mens jeg går på kino? Går det bra om den står til imorra? Kan jo pakke igjen åpninga i lokket med litt alufolie, så bør det være ganske tett.
 
@Finn Berger Tenkte for en gangs skyld jeg skulle la vørteren bånnfelle før jeg overførte til gjæringsfat. Vanligvis tapper jeg bare rett i fatet fra motstrømskjøleren, men siden jeg brygger for de kresne tenkte jeg å gjøre det annerledes i dag. Hvor lenge kan den stå før jeg får den på gjæringsfatet? Går det bra om jeg lar den stå mens jeg går på kino? Går det bra om den står til imorra? Kan jo pakke igjen åpninga i lokket med litt alufolie, så bør det være ganske tett.

Til i morgen høres ut som et forsøk på kjelesyrning for meg. Men å lge en skikkelig whirlpool og gå på kino bør være innafor.
 
Det viser seg at det funker skikkelig dårlig å kjøle tilbake til gryta med mottrykksfylleren. Tror jeg får kjøre det over i gjæringskaret og innse at whirlflocen får koagulere der. Er det en skikkelig dårlig idé? @Finn Berger? Andre?
Mottrykksfyllere kjøler dårlig, ja. :D

Nei, det er ikke meningen at motstrømskjølere skal tilbakeføre vørteren til kokekjeen. Restvarmen i elementet gjør at det blir veldig lite effektivt.
 
Sist redigert:
Mottrykksfyllere kjøler dårlig, ja. :D

Nei, det er ikke meningen at motstrømskjølere skal tilbakeføre vørteren til kokekjeen. Restvarmen i elementet gjør at det blir veldig lite effektivt.
Så hjalp det heller ikke at motstrømskjøleren gikk tett. Jøje meg. Hvis hot side oxidation er en virkelig greie burde dette brygget ha plukka opp det som er å få. Og infeksjonsfaren har vel også vært mindre. Noen ganger vil det seg bare ikke. Flaks jeg ikke kjøpte billetter til niern.
 
@Finn Berger Tenkte for en gangs skyld jeg skulle la vørteren bånnfelle før jeg overførte til gjæringsfat. Vanligvis tapper jeg bare rett i fatet fra motstrømskjøleren, men siden jeg brygger for de kresne tenkte jeg å gjøre det annerledes i dag. Hvor lenge kan den stå før jeg får den på gjæringsfatet? Går det bra om jeg lar den stå mens jeg går på kino? Går det bra om den står til imorra? Kan jo pakke igjen åpninga i lokket med litt alufolie, så bør det være ganske tett.

Jeg har ingen erfaring med å tøye de grensene der. Jeg bruker å la den stå 50 minutter; det er omtrent det som trengs. Så mange timer ville jeg ikke la det gå. Det er jo ikke sterilt nedi der etter nedkjølinga.
 
Jeg har ingen erfaring med å tøye de grensene der. Jeg bruker å la den stå 50 minutter; det er omtrent det som trengs. Så mange timer ville jeg ikke la det gå. Det er jo ikke sterilt nedi der etter nedkjølinga.
Det hele blei litt annerledes nå uansett. Vi får se hva det blir av det. Alt tetta seg og blei bare lok. Jeg skylder på den j... yankeehumla. :(

Edit: Men jeg kom meg på kino. :)
 
Så hjalp det heller ikke at motstrømskjøleren gikk tett. Jøje meg. Hvis hot side oxidation er en virkelig greie burde dette brygget ha plukka opp det som er å få. Og infeksjonsfaren har vel også vært mindre. Noen ganger vil det seg bare ikke. Flaks jeg ikke kjøpte billetter til niern.
Pga. DMS er er vel ikke anbefalt å la vørter stå spesielt lenge etter kok, mener jeg å ha plukket opp et eller annet sted. Mitt triks for å unngå trub i gjæringskaret er veldig enkelt: jeg tapper av den første 1,5 literen på en brusflaske. Setter den til side, og lar truben synke. Kan brukes til gjærstarter, speise eller rett og slett tømmes i gjæringskaret når den har klarnet. Det går fort om man bruker protafloc eller tilsvarende. Filteret på GFen klarer brasene etter den første literen eller to. Ingen grunn til å la vørteren stå, bruke dyppkjøler eller andre middelalderske metoder. :D
 
På all humle er det oppgitt en prosentsats etter navnet, hva er det den benevner, og har det stor betydning om en oppskrift f.eks. sier 8% mens jeg bruker 12.8% (Southern passion)
 
Prosenten angir innholdet alfasyre, og har stor betydning for bitterheten. Bruker du 12 % istedenfor 8 % som bitterhumle vil ølet bli vesentlig bitrere enn oppskriften angir. For de senere tilsetningene har det noe mindre betydning.
 
Pga. DMS er er vel ikke anbefalt å la vørter stå spesielt lenge etter kok, mener jeg å ha plukket opp et eller annet sted. Mitt triks for å unngå trub i gjæringskaret er veldig enkelt: jeg tapper av den første 1,5 literen på en brusflaske. Setter den til side, og lar truben synke. Kan brukes til gjærstarter, speise eller rett og slett tømmes i gjæringskaret når den har klarnet. Det går fort om man bruker protafloc eller tilsvarende. Filteret på GFen klarer brasene etter den første literen eller to. Ingen grunn til å la vørteren stå, bruke dyppkjøler eller andre middelalderske metoder. :D
Men jeg skjønner ikke åssen det skulle hjulpet meg her. Normalt bruker jeg ikke noe -floc, og har ingen bekymringer knytta til thrub, men her hadde jeg tenkt å gjøre det. Da trodde jeg poenget var at vørteren først måtte kjøles ned før det begynte å klumpe seg, så stå en stund for å bånnfelle, og så overføres til gjæringsfat. Da var det jo ikke til mye hjelp å ta av første liter, når de neste tjuefire er fulle av ikke utfelt thrub.
 
Men jeg skjønner ikke åssen det skulle hjulpet meg her. Normalt bruker jeg ikke noe -floc, og har ingen bekymringer knytta til thrub, men her hadde jeg tenkt å gjøre det. Da trodde jeg poenget var at vørteren først måtte kjøles ned før det begynte å klumpe seg, så stå en stund for å bånnfelle, og så overføres til gjæringsfat. Da var det jo ikke til mye hjelp å ta av første liter, når de neste tjuefire er fulle av ikke utfelt thrub.

-floc'en trenger bortimot 1 time på å gjøre jobben. Jeg er usikker på sammenhengen med temperatur, men du vil jo uansett kjøle ned. De oppgir at den skal tilsettes ved 15min, men jeg opplever den mer effektiv ved 10min. Har lest andre her på forumet som tilsetter ved 5, men dette har ikke jeg prøvd enda. All tid utover denne lille timen er vel å regne som forlenget lag-tid, og for de som er bekymret for det også forlenget kontakt med trub, noe som du ikke virker nevneverdig bekymret over ;).
 
Tilbake
Topp