Finn Berger
Moderator
lar det stå. det blir kullsyre der til slutt, så lenge det ikke har stått veldig lenge på dunken, og det er brukt en sterkt flokkulerende gjær.
Ok! Da blir det sukkerlake i morgen.. og tilsetter den lunket i brygget..
Mh Jan
Ser den, tok siste flaska av en indian wheat saison nå brygga 25.05 med wlp565. Stått kjølig etter karboneringsuke 2 kullsyremengde har øka betraktelig-lar det stå. det blir kullsyre der til slutt, så lenge det ikke har stått veldig lenge på dunken, og det er brukt en sterkt flokkulerende gjær.
Sakte ihelling av sukkerlake mens det stikkes om til tappekaret sikrer god innblanding,og det tar nok ikke mange gjærselleliv selv om laken er varm. Er det skadelig å røre forsiktig 2-3 ganger underveis mens man tapper videre på flaske?Det slo meg nettopp - jo varmere væsken er desto lettere fortynnes den av væske med lavere konsentrasjon. Her; lavere konsentrasjon av sukker.
De 18-20 gjærcellene som dør på grunn av for varm sukkerlake vil du ikke merke.
Du vil få en mer homogen løsning om sukkerlaken er varmere enn vørteren.
Kokende er ikke nødvendig Poenget mitt er at kjøling av sukkerlake til vørtertemperatur er kontraindikert.....
Jo varmere væske, jo flyktigere substanser.
60 grader er helt innenfor.
Kald sukkerlake kan legge seg som et lag i bunnen av karet på grunn av den store forskjellen i tetthet mellom væskene.
Da får du underkarbonert øl på de flaskene du tapper først....og flaskebomber av de siste.
Kjøl ned sånn passe; hell laken i tappekaret; tapp vørteren over; Enjoy.
Det burden gå bra, er vel ca 0.8 til 1 % CO2 etter gjæringen er over.Noen som har forsøkt seg på å droppe karbonering? Eller rettere sagt, bare flaske uten å tilsette sukkerlake el.l.
Det er vel et visst volum co2 i ølen før man karbonerer.
Er snakk om en dry stout her så jeg liker uansett at den er flat som papir, gjæret på 19-20C.
Hmm... Vel, flaskene som settes til karbonering blir uansett alltid plassert i plastkasser med lokk, så en viss skadebegrensning skulle vel være sikret, om nå katastrofen inntreffer...... ingen grunn til ikke å sette dem i en balje med lokk / presenning