Det er jo selvfølgelig nok et dumt spørsmål siden det sikkert er diskutert opp og ned tidligere, men er den noen som har erfaring med kokende vann til skylling
regner med at det har mindre negative konsekvenser ved partiskylling
Ord, så lenge det blir godt øl, det er vel hovedårsaken til at jeg ikke har tatt steget å oppgradert enda, det er mange andre aspekter av brygging der jeg har mye igjen å lære før en oppgradering vil være til særlig nytte.
Ja hadde det ikke vært for at jeg er skeptisk til hva varmt vann vil dra med seg fra rørene som har vært her siden 76' så hadde det vært en enkel løsning, men jeg er som sagt enda veldig fersk på all grain. Har en mistanke om at jeg klarer å dra ut tanniner pga ph, så har kjøpt denne: 5,2 pH Stabilizer (113g) - BryggSelv og i dag startet med lukket overføring, det er et eller annet som kødder med humle ølene mine, og pr. nå tenker jeg tanniner eller oksidering.
Og som sagt vil jeg finne ut av det først, syns ikke ølene mine blir mørkere så tanniner er hovedmistenkt, og derfor kan jeg like greit varme i en ekstra kjele så jeg får tilsatt den ph stabilisatoren, men setter enorm pris på tips og ting jeg ikke engang har tenkt på
Hva med effektivitet vs. varmere vann?
hensikten med å "låse" profilen ser jeg heller helt ikke
Hva med effektivitet vs. varmere vann?
... Har en mistanke om at jeg klarer å dra ut tanniner pga ph, så har kjøpt denne: 5,2 pH Stabilizer (113g) - BryggSelv og i dag startet med lukket overføring, det er et eller annet som kødder med humle ølene mine, og pr. nå tenker jeg tanniner eller oksidering.
Og som sagt vil jeg finne ut av det først, syns ikke ølene mine blir mørkere så tanniner er hovedmistenkt, og derfor kan jeg like greit varme i en ekstra kjele så jeg får tilsatt den ph stabilisatoren, men setter enorm pris på tips og ting jeg ikke engang har tenkt på
Noen andre som har hatt problemer med karbonering på fat under trykk?
Har 2 stk. fulle cornelius fat med NEIPA som har stått i 2 uker med 1bar og deretter 4 uker med 2 bar! ca 4°C. Fortsatt ikke nok kullsyre i ølen..?
Har ikke prøvd å rulle tankene enda , det er vel en teknikk man bruker hvis man har dårlig tid.
Noen som har noe tips på hva problemet kan være?
Noen andre som har hatt problemer med karbonering på fat under trykk?
Har 2 stk. fulle cornelius fat med NEIPA som har stått i 2 uker med 1bar og deretter 4 uker med 2 bar! ca 4°C. Fortsatt ikke nok kullsyre i ølen..?
Har ikke prøvd å rulle tankene enda , det er vel en teknikk man bruker hvis man har dårlig tid.
Noen som har noe tips på hva problemet kan være?
Har sjekket etter lekkasje men finner ingen feil..Kan ikke se noe annet enn at du må ha en lekkasje. Hadde jeg gjort det i mitt oppsett hadde det vært ekstremt overkarbonert og bare skum.
Om det har noe hensikt med mashout skal jeg ikke si noe om. Har nå bare alltid gjort det og trodd at da stopper man enzymaktivitet osv. Har ikke tenkt så mye mer over det.
Det gir vel bare mening hvis du ønsker å stoppe beta-amylaseaktivitet. Men jeg skjønner ikke helt når du skulle ville gjøre det, for hvis poenget er å få en høy andel av dekstriner, vil du jo uansett meske på en temperatur der beta-amylasen etter hvert blir denaturert
Om du får litt mer dekstriner, spiller fint liten rolle. Og så vidt jeg veit, må du over 80 grader for å ta helt knekken på ala-amylasen.
Jeg har kutta ut utmesk helt. Men jeg bruker så å si alltid et steg på 70-72 (dekstrinasjonssteg), og du kunne jo si at det fungerer som utmesksteg, også.
Nei, eller har nettopp kommet dit, jeg har borehull og vannet smaker ypperlig, men starsan blandinga blir hvit, så noe er det der. Jeg har målt ph til rundt 7, men noe er litt ute å kjører. Når jeg koker vann til rehydrering så ligger det noe i bunnen av vannet, eneste jeg vet om vannet pr. dags dato er :Justerer du bryggevannet ditt? Følte noen ganger at humleølla mine mangla den lille snerten før jeg begynte, men less is more
Bruker ikke lukket overføring, men syntes fortsatt de holder seg godt på både flaske og fat
Jeg bruker og alltid dekstrinasjonssteg på 72 grader. Og du har sikkert rett i resten. Jeg låste meg liksom i den ideen om mashout siden det var en vedtatt sannhet når jeg lekte med de tingene. Så forandret fokuset seg til andre ting og jeg har ikke tenkt mer på det.
Mange ting å nerde på i denne hobbyen, og bare så mange timer i døgnet [emoji41]
Du sparer jo litt tid på å kutte ut utmesken, da. (Jeg mener forresten at Palmer og Zainasheff allerede i en snart 10 år gammel podcast var skjønt enige om at utmesk ikke har noen hensikt.)
Bah, jeg stusset på åssen det ville stabilisere vannet til 5,2 uansett hva.... Så i virkeligheten gjør det altså ikke det? Som du sikker så så la jeg ut det lille jeg vet om vannet i borehullet mitt, men om det er noe du kan se som ikke gir menig legger jeg det gjerne ut på nytt.Det stoffet der er virkningsløst. Det er utviklet for bruk i et bestemt vann. Jeg synes det er ganske opprørende at det selges uten at det blir gjort oppmerksom på det.
For høy pH risikerer du mest i det lyse ølet - om du har et normalt norsk vann. Men du kan nok få tanninuttrekk om du skyller alkoholsvake øl med ujustert vann, altså hvis du har en kombinasjon av lav SG og høy pH.