Har sjekket etter lekkasje men finner ingen feil..Kan ikke se noe annet enn at du må ha en lekkasje. Hadde jeg gjort det i mitt oppsett hadde det vært ekstremt overkarbonert og bare skum.
Har sjekket etter lekkasje men finner ingen feil..Kan ikke se noe annet enn at du må ha en lekkasje. Hadde jeg gjort det i mitt oppsett hadde det vært ekstremt overkarbonert og bare skum.
Om det har noe hensikt med mashout skal jeg ikke si noe om. Har nå bare alltid gjort det og trodd at da stopper man enzymaktivitet osv. Har ikke tenkt så mye mer over det.
Det gir vel bare mening hvis du ønsker å stoppe beta-amylaseaktivitet. Men jeg skjønner ikke helt når du skulle ville gjøre det, for hvis poenget er å få en høy andel av dekstriner, vil du jo uansett meske på en temperatur der beta-amylasen etter hvert blir denaturert
Om du får litt mer dekstriner, spiller fint liten rolle. Og så vidt jeg veit, må du over 80 grader for å ta helt knekken på ala-amylasen.
Jeg har kutta ut utmesk helt. Men jeg bruker så å si alltid et steg på 70-72 (dekstrinasjonssteg), og du kunne jo si at det fungerer som utmesksteg, også.
Nei, eller har nettopp kommet dit, jeg har borehull og vannet smaker ypperlig, men starsan blandinga blir hvit, så noe er det der. Jeg har målt ph til rundt 7, men noe er litt ute å kjører. Når jeg koker vann til rehydrering så ligger det noe i bunnen av vannet, eneste jeg vet om vannet pr. dags dato er :Justerer du bryggevannet ditt? Følte noen ganger at humleølla mine mangla den lille snerten før jeg begynte, men less is more
Bruker ikke lukket overføring, men syntes fortsatt de holder seg godt på både flaske og fat
Jeg bruker og alltid dekstrinasjonssteg på 72 grader. Og du har sikkert rett i resten. Jeg låste meg liksom i den ideen om mashout siden det var en vedtatt sannhet når jeg lekte med de tingene. Så forandret fokuset seg til andre ting og jeg har ikke tenkt mer på det.
Mange ting å nerde på i denne hobbyen, og bare så mange timer i døgnet [emoji41]
Du sparer jo litt tid på å kutte ut utmesken, da. (Jeg mener forresten at Palmer og Zainasheff allerede i en snart 10 år gammel podcast var skjønt enige om at utmesk ikke har noen hensikt.)
Bah, jeg stusset på åssen det ville stabilisere vannet til 5,2 uansett hva.... Så i virkeligheten gjør det altså ikke det? Som du sikker så så la jeg ut det lille jeg vet om vannet i borehullet mitt, men om det er noe du kan se som ikke gir menig legger jeg det gjerne ut på nytt.Det stoffet der er virkningsløst. Det er utviklet for bruk i et bestemt vann. Jeg synes det er ganske opprørende at det selges uten at det blir gjort oppmerksom på det.
For høy pH risikerer du mest i det lyse ølet - om du har et normalt norsk vann. Men du kan nok få tanninuttrekk om du skyller alkoholsvake øl med ujustert vann, altså hvis du har en kombinasjon av lav SG og høy pH.
Bah, jeg stusset på åssen det ville stabilisere vannet til 5,2 uansett hva.... Så i virkeligheten gjør det altså ikke det? Som du sikker så så la jeg ut det lille jeg vet om vannet i borehullet mitt, men om det er noe du kan se som ikke gir menig legger jeg det gjerne ut på nytt.
PH: 7.9
TDS: 162
Hardhet: 9.1 °dH
Turbiditet: 0.16 FNU
Konduktivitet: 31.0 mS/m (25°C)
Kimtall: 45 cfu/ml (22°C)
Nitrat (NO3-N): 10.0 µg/l
Jern (Fe): 5.4 µg/l
Kalsium (Ca): 58 mg/l
Magnesium (Mg): 4.1 mg/l
Mangan (Mn): 16 µg/l
Natrium (Na): 4.9 µg/l
Fluorid (F): 1.84 mg/l
Jeg vet ikke helt hva jeg skal se etter, men som nevnt i tidligere innlegg, starsan blandingen min blir hvit... Også som nevnt tidligere, den ene NEIPA'en jeg har brygget og det var første gang jeg fylte fatet med starsan og tømte det med CO2 så var den beske bitterheten jeg opplever ikke tilstedet, det brygget var også en delmesk... Jeg er rimelig tom for ideer om ikke ph justering og lukket overføring løser problemet. Lager, cream ale, stout, porter og irsk rød har ikke hatt den bitterheten, så jeg mistenker at noe kræsjer med vannet og mye humle, men vet ikke hva![]()
For mange år sia var jeg i en liten landsby i Italia over noe tid, og hver morgen la jeg merke til at naboen, en relativt liten, firskåren eldre mann, reiste avgårde med to tomme vanndunker på en sekketralle. Hver ettermiddag kom han tilbake, da sliten og svett, møysommelig slepende på de to fulle vanndunkene opp bakken til huset sitt.
Jeg regna med at han henta drikkevann et sted, og at han tok det i forbindelse med jobb. Vannet i krana var mest egna for utvortes bruk, så de fleste kjøpte vann på flaske, men noen fylte egne dunker ved gamle vannposter som visstnok var bedre.
En morgen skulle jeg reise inn til Roma, en reise som tok et par timers tid med offentlig transport, og la merke til at den gamle mannen med vanndunkene var med samme buss. Såpass nysgjerrig blei jeg at jeg fulgte etter ham, og vi tråkla oss gjennom Romas bakgater i en god stund før vi kom fram til en fontene et sted i Roma jeg aldri ville klart å finne igjen. Der satte han seg ned og fylte dunkene sine. Det så absolutt ikke ut som egna drikkevann, men det var et par andre som fylte et par flasker. Mannen med dunkene var likevel i en klasse for seg sjøl.
Jeg fulgte ikke etter ham hjem igjen den dagen, jeg anså mysteriet som løst og gikk videre for å se til mine egne affærer, men noen dager senere traff jeg tilfeldigvis på ham da han var på vei hjem og tilbød meg å hjelpe. Det takka han ja til, og sammen bukserte vi vannet opp bakker og trapper opp til huset hans. Der takka han pent for hjelpa, skrudde av korkene og tømte ut vannet på dørhella si.
Det viste seg at vannet var hellig, og han mente dette skulle verge mot ulykker eller noe sånt.
Så nei, lektor Berger, du har nok ikke tørna riktig enda. Men du er på vei når du begynner å hente vann i dunk.![]()
Jeg vet jeg har stilt en del spørsmål om starter her tidligere, men jeg føler likevel ikke jeg er helt i mål, da spesielt med tanke på en god strategi.
Planen er å sette et brygg (7-fjell Go Stemning 01, 25 liter) neste uke med WLP 028 ( kalkulert behov 0.9 liter)og sette en starter i forkant på en liter der den siste desiliteren går til lagring for neste gang.
Men så til strategi, bør jeg sette starteren slik at jeg kan pitche den direkte fra magnetrøreren (og hvor fleksibel må jeg da være med bryggetidspunkt).
Eller er det best å la den gå helt ut, kjøle og dekantere for så å pitche når jeg er klar med brygget?
Evt andre muligheter som jeg ikke har fått med meg?
En liter startervørter tåler antakelig ølet uten at du vil merke det, i alle fall om en skal tro det en leser. Jeg har aldri prøvd det. Men siden det er vanskelig å beregne når en starter er gått ferdig, hadde jeg nok gått for å kjøle ned og dekantere. Og så slipper du å lure på om det er en liten smak der av starterølet. Innbilningskraften er som kjent ganske sterk.
Har tydeligvis gått bra det. Ølet ser ut til å ha slått seg til ro ved 1.014, som gir 80% utgjæring.Det går helt fint, i følge Fermentis: https://fermentis.com/wp-content/uploads/2019/10/Brochure_Tips_and_Tricks_BAT_BD.pdf Du må skrolle et godt stykke ned, så finner du en fin illustrasjon som viser akkurat det du gjør.
Takk for svar, a kjører jeg den ferdig.
Er det noe "fasitsvar" på hvor lenge den skal gå, samt hvor lenge den kan stå i kjøleskap før pitching?
Jeg vet at dette er vanskelig å svare på, men sånn ca tall for å kunne planlegge litt?
Er det et poeng at starteren skal stå mørkt? Tror jeg har lest det et sted?
Takk for svar, a kjører jeg den ferdig.
Er det noe "fasitsvar" på hvor lenge den skal gå, samt hvor lenge den kan stå i kjøleskap før pitching?
Jeg vet at dette er vanskelig å svare på, men sånn ca tall for å kunne planlegge litt?
Er det et poeng at starteren skal stå mørkt? Tror jeg har lest det et sted?
Da satser jeg på å sette den mot slutten av helgen, så tar jeg bryggedag dagen etter den er klar
Jeg kom på en ting; vil den ikke sette seg som en gjærkake som må graves ut av kolben?