Nordlands
Norbrygg-medlem
Kan ikke svare på første punkt da jeg aldri har gjort omstikk, men for andre punkt så mener jeg det er unødvendig og tror egentlig det bør unngås. Jeg tar bare ut gjærlås for å ikke suge inn starsan, før jeg starter tapping fra ventil på gjæringskar i flasker med fordelt sukkerlake. Har så langt ikke merket noen forskjell mellom flasker utenom det som kan forventes utfra lagringstid.
Vil ellers anbefale å beregne sukkerlake sånn at det går 1 ml per 1 dl flaskestørrelse for og få korrekt sukkermengde, det gjør det veldig enkelt å fordele riktig på forskjellige flaskestørrelser. Jeg regner da sukkermengde i gram for volum i gjæringskar, og koker det opp med vannmengde i gram lik volum i gjæringskar i liter * 10 minus sukkermengde/1,59 (for siste brygg på 11 liter og 6 g/l sukker ble det da 66 gram sukker og 68 gram vann = 110 ml). Jeg bruker 20ml sprøyte som jeg fikk gratis på apotek til fordeling.
Vil ellers anbefale å beregne sukkerlake sånn at det går 1 ml per 1 dl flaskestørrelse for og få korrekt sukkermengde, det gjør det veldig enkelt å fordele riktig på forskjellige flaskestørrelser. Jeg regner da sukkermengde i gram for volum i gjæringskar, og koker det opp med vannmengde i gram lik volum i gjæringskar i liter * 10 minus sukkermengde/1,59 (for siste brygg på 11 liter og 6 g/l sukker ble det da 66 gram sukker og 68 gram vann = 110 ml). Jeg bruker 20ml sprøyte som jeg fikk gratis på apotek til fordeling.