Tråden for dumme spørsmål.

Brygget en Amundsen Apocalyptic Thunder Juice som ble flasket forige onsdag.Tok en smaksprøve da og brygget så ut og smakte som en NEIPA .
Jeg tok så en flaske for prøvesmaking i går,den smaker ordentlig godt og lukter herlig,men den ser jo dessverre mer ut som en urinprøve enn en NEIPA.Er den allerede oksidert ?


20200814_201126.jpg
 
Brygget en Amundsen Apocalyptic Thunder Juice som ble flasket forige onsdag.Tok en smaksprøve da og brygget så ut og smakte som en NEIPA .
Jeg tok så en flaske for prøvesmaking i går,den smaker ordentlig godt og lukter herlig,men den ser jo dessverre mer ut som en urinprøve enn en NEIPA.Er den allerede oksidert ?


Vis vedlegget 46491

Jeg ser ikke noe galt med fargen på den der, den er bare relativt klar for en NEIPA. Men det har eventuelt ikke noe med oksidering å gjøre.

Oksidering skal du kjenne på smaken. Om den der smaker og lukter som den skal, så hadde jeg drukket og vært lykkelig:).
 
Jeg ser ikke noe galt med fargen på den der, den er bare relativt klar for en NEIPA. Men det har eventuelt ikke noe med oksidering å gjøre.

Oksidering skal du kjenne på smaken. Om den der smaker og lukter som den skal, så hadde jeg drukket og vært lykkelig:).

Det var jo veldig godt å høre :).Den smaker og lukter som sagt meget godt så da får jeg si meg fornøyd på tross av fargen.Neste gang så får jeg prøve å lage en NEIPA med en oppskrift andre har lykkes med og da med mindre humle for tørrhumling.Ikke noe særlig gøy når det er 4 liter med tykk humlegrums igjen etter tapping.
 
Det var jo veldig godt å høre :).Den smaker og lukter som sagt meget godt så da får jeg si meg fornøyd på tross av fargen.Neste gang så får jeg prøve å lage en NEIPA med en oppskrift andre har lykkes med og da med mindre humle for tørrhumling.Ikke noe særlig gøy når det er 4 liter med tykk humlegrums igjen etter tapping.

Jeg er litt nysgjerrig. Fotografier gir ikke alltid riktig inntrykk av farger. Var din blitt mørkere, eller var det bare det at ølet var blitt klarere?

Hvor mye humle brukte du til tørrhumlinga? Jeg mener at teorien i alle fall sier at det er lite å hente på å bruke mer enn 4 gr. per liter, altså 100 gram til et 25 liters brygg, eller kanskje opp til 6 gr. (Jeg bruker 6 gr i NEIPA'en, mindre til en IPA.)
 
Jeg er litt nysgjerrig. Fotografier gir ikke alltid riktig inntrykk av farger. Var din blitt mørkere, eller var det bare det at ølet var blitt klarere?

Hvor mye humle brukte du til tørrhumlinga? Jeg mener at teorien i alle fall sier at det er lite å hente på å bruke mer enn 4 gr. per liter, altså 100 gram til et 25 liters brygg, eller kanskje opp til 6 gr. (Jeg bruker 6 gr i NEIPA'en, mindre til en IPA.)

Fargen var den samme da jeg flasket den (var litt skuffet over at den ikke hadde appelsinjuice fargen) så den har bare blitt mye,mye klarere.

Når det gjelder tørrhumlingen så sier oppskriften 200 gram og det ble brukt.Har tidligere fulgt tråder her på forumet der jeg har oppfattet det slik at bl.a du mener at det ikke har noen hensikt med de store mengdene med humle til tørrhumlingen og har også lest mye på div forum og hørt podcaster der flere er enige om at overdreven bruk av humle til tørrhumling ikke har noen hensikt.

Så min evt neste NEIPA vil bli uten disse store mengdene humle.
 
Brygget en Amundsen Apocalyptic Thunder Juice som ble flasket forige onsdag.Tok en smaksprøve da og brygget så ut og smakte som en NEIPA .
Jeg tok så en flaske for prøvesmaking i går,den smaker ordentlig godt og lukter herlig,men den ser jo dessverre mer ut som en urinprøve enn en NEIPA.Er den allerede oksidert ?


Vis vedlegget 46491
US-05/S-04?
 
Prøv med WY1318/WLP066/WLP095 eller lignende neste gang.
US-05 kan droppe ut og bli veldig klar i denne stilen er min erfaring iallefall.
Svergwr du til tørrgjær tror jeg Lallemand har en dedikert gjær til stilen...

Tusen takk for tipset ! Blir så absolutt å prøve en annen type gjær ved neste NEIPA brygg.Har kun brukt tørrgjær hittil,så kanskje jeg snart bør bevege meg over til flytende gjær neste gang.
NEIPAèn ble som sagt bra,men jeg hadde jo håpet på at den skulle bli skikkelig cloudy................Blir litt som hvis man skulle ha brygget en dark ale og så endt opp med en dark ale som har pils farge ;).
 
Tusen takk for tipset ! Blir så absolutt å prøve en annen type gjær ved neste NEIPA brygg.Har kun brukt tørrgjær hittil,så kanskje jeg snart bør bevege meg over til flytende gjær neste gang.
NEIPAèn ble som sagt bra,men jeg hadde jo håpet på at den skulle bli skikkelig cloudy................Blir litt som hvis man skulle ha brygget en dark ale og så endt opp med en dark ale som har pils farge ;).

Oppskrifta gir ikke mye grunnlag for den klassiske tåka, og når du dessuten bruker 05, skal du ikke vente det. Skulle ikke overraske meg om den der blir helt klar etter hvert. Nå er ikke det egentlig noe problem - jeg skjønner ikke alt maset med den tåka. Men du legger et godt grunnlag med å bruke 10% hvetemalt. Får du tak i havremalt, er det også bra - jeg har brukt Golden Naked Oats. Bruk gjerne 10% av det, også. Altså 80% basismalt, og 10% hvetemalt og 10% havremalt. (Jeg synes det er godt med noen små prosenter caramalt på 30-35 EBC, også.)

Og så er gjæren veldig viktig. 04 funker visst fint i NEIPA hvis du vil bruke tørrgjær, og ellers har Lallemand denne: LalBrew® New England | Lallemand Brewing Min favoritt er Wyeast 1318 / Imperial A38 Juicy. (Som @erikraude sier, så er kvaliteten på gjæren til Imperial overlegen. Men den får du bare fra Strømmen Hjemmebrygg.)

Skikkelig artig, forøvrig, at flere kan vise opp flaska NEIPA som ikke er oksidert! Gjør man bare ting ordentlig, går det bra:).
 
Oppskrifta gir ikke mye grunnlag for den klassiske tåka, og når du dessuten bruker 05, skal du ikke vente det. Skulle ikke overraske meg om den der blir helt klar etter hvert. Nå er ikke det egentlig noe problem - jeg skjønner ikke alt maset med den tåka. Men du legger et godt grunnlag med å bruke 10% hvetemalt. Får du tak i havremalt, er det også bra - jeg har brukt Golden Naked Oats. Bruk gjerne 10% av det, også. Altså 80% basismalt, og 10% hvetemalt og 10% havremalt. (Jeg synes det er godt med noen små prosenter caramalt på 30-35 EBC, også.)

Og så er gjæren veldig viktig. 04 funker visst fint i NEIPA hvis du vil bruke tørrgjær, og ellers har Lallemand denne: LalBrew® New England | Lallemand Brewing Min favoritt er Wyeast 1318 / Imperial A38 Juicy. (Som @erikraude sier, så er kvaliteten på gjæren til Imperial overlegen. Men den får du bare fra Strømmen Hjemmebrygg.)

Skikkelig artig, forøvrig, at flere kan vise opp flaska NEIPA som ikke er oksidert! Gjør man bare ting ordentlig, går det bra:).

Blir så absolutt å bruke en annen gjær neste gang .Ser også bra ut de ingrediensene du viser til i oppskriften der.Hvilken innvirkning vil caramalten ha på produktet ?
Har troen på at flaskene kan stå i en god stund til uten at ølet blir seende ut som sølevann.Fikk forresten smake NEIPA av en kamerat som har flere brygg på samvittigheten enn meg.Han lagrer på fat og fargen på ølet hans var identisk med mitt,smaken likeså.
Som du sier at er man nøyaktig med produksjon så har jeg også troen at NEIPA på flaske ikke er så vanskelig.Jeg lot ølet sildre ned i flasken langs flaskehalsen og fylte de opp så mye som mulig OG jeg brukte det trikset jeg har nevnt før i videoen under ;) :

 
Blir så absolutt å bruke en annen gjær neste gang .Ser også bra ut de ingrediensene du viser til i oppskriften der.Hvilken innvirkning vil caramalten ha på produktet ?
Har troen på at flaskene kan stå i en god stund til uten at ølet blir seende ut som sølevann.Fikk forresten smake NEIPA av en kamerat som har flere brygg på samvittigheten enn meg.Han lagrer på fat og fargen på ølet hans var identisk med mitt,smaken likeså.
Som du sier at er man nøyaktig med produksjon så har jeg også troen at NEIPA på flaske ikke er så vanskelig.Jeg lot ølet sildre ned i flasken langs flaskehalsen og fylte de opp så mye som mulig OG jeg brukte det trikset jeg har nevnt før i videoen under ;) :


Caramaltet gir litt sødme, og sammen med gjær som ikke gjærer veldig ut, balanserer det bitterheta i ølet fint. men det er ikke mye - kanskje liker jeg bare å vite at det er der:).
 
Blir så absolutt å bruke en annen gjær neste gang .Ser også bra ut de ingrediensene du viser til i oppskriften der.Hvilken innvirkning vil caramalten ha på produktet ?
Har troen på at flaskene kan stå i en god stund til uten at ølet blir seende ut som sølevann.Fikk forresten smake NEIPA av en kamerat som har flere brygg på samvittigheten enn meg.Han lagrer på fat og fargen på ølet hans var identisk med mitt,smaken likeså.
Som du sier at er man nøyaktig med produksjon så har jeg også troen at NEIPA på flaske ikke er så vanskelig.Jeg lot ølet sildre ned i flasken langs flaskehalsen og fylte de opp så mye som mulig OG jeg brukte det trikset jeg har nevnt før i videoen under ;) :


Med en grist med 70% Lagermalt. 15% hvetemalt, 10% Golden naked Oats (17EBC) og 5% Caramalt 35 EBC, altså med et visst innslag av litt mørkere malt, ser NEIPAen min sånn ut nå, 6 uker gammel. Denne har forresten ganske mye Columbus humle, som skal ha et høyt innhold av mangan, som igjen skal bidra til å oksidere ølet. Den er litt mørkere enn tidligere utgaver, og humla er den eneste forklaringa jeg kan se på det. Men det preger ikke smaken, så vidt jeg kan bedømme.
Atal katte august.jpg
 
Sist redigert:
Med en grist med 70% Lagermalt. 15% hvetemalt, 10% Golden naked Oats (17EBC) og 5% Caramalt 35 EBC, altså med et visst innslag av litt mørkere malt, ser NEIPAen min sånn ut nå, 6 uker gammel. Denne har forresten ganske mye Columbus humle, som skal ha et høyt innhold av mangan, som igjen skal bidra til å oksidere ølet. Den er litt mørkere enn tidligere utgaver, og humla er den eneste forklaringa jeg kan se på det. Men det preger ikke smaken, så vidt jeg kan bedømme.
Vis vedlegget 46520
Jeg liker lakris-smaken jeg får av columbus, og dette er eneste grunnen til at jeg bruker den nå. Zeus sies å være svært lik, men har den like store mengder mangan?
 
Jeg liker lakris-smaken jeg får av columbus, og dette er eneste grunnen til at jeg bruker den nå. Zeus sies å være svært lik, men har den like store mengder mangan?

Lakris????

- men ja, det er den samme humla. Kjært barn osv. ... : CTZ = Columbus, Tomahawk, Zeus. Mengden mangan varierer sikkert mye fra årgang til årgang, og fra parti til parti.
 
Jeg syns både summit og Rakau gir et snev av lakris så er nok ikke så uvanlig ;)

Jeg har brukt veldig mye Columbus, men har aldri oppfatta at den gir det minste hinst av lakris. Summit og Rakau har jeg ikke brukt, så jeg skal ikke uttale meg om dem.

Har vel aldri plukka opp lakris i noe øl som ikke har vært tilsatt lakris.

Men sjølsagt; at jeg ikke har kjent lakris fra Columbus, betyr ikke at det ikke finnes der. Men jeg har aldri hørt om det, heller.
 
Jeg har brukt veldig mye Columbus, men har aldri oppfatta at den gir det minste hinst av lakris. Summit og Rakau har jeg ikke brukt, så jeg skal ikke uttale meg om dem.

Har vel aldri plukka opp lakris i noe øl som ikke har vært tilsatt lakris.

Men sjølsagt; at jeg ikke har kjent lakris fra Columbus, betyr ikke at det ikke finnes der. Men jeg har aldri hørt om det, heller.

Andre har bemerket det uten at jeg har spurt eller hintet. WP på 75 grader.
 
Tilbake
Topp