Tråden for dumme spørsmål.

Nordlands

Norbrygg-medlem
Nå driver jeg å kaldkrasjer mitt første fermzillabrygg. Har kommet ned til 9 grader nå så jeg tok meg en smak. Står tilkoblet med 15 psi og jobber seg ned mot 4 grader. Hvor lang tid kan jeg regne med før det er ferdig karbonert?
1 uke på 1 bar (14,5 psi) er vel vanlig regel, men om du har gjæret under trykk bør det gå litt raskere.
 

Nordlands

Norbrygg-medlem
Ok, ja jeg gjæret under trykk. Om jeg lar d karbonere ferdig i fermzilla og flytter det til fat. Taper jeg mye av karboneringen?
Hvordan har du tenkt å overføre? Sakte lukket overføring øl-øl kobling mellom beholdere med i utgangspunktet samme trykk skal vel gi omtrent null tap. Med andre metoder ville jeg vært mer bekymret for oksygen enn tapt kullsyre.
 
Har et kjøleskap/gjæringsskap som jeg bruker. Når jeg om kort tid får ølet over på fat hadde jeg lyst å brygge et nytt. Blir jo da nødt til å flytte fatet ut av kjøleskapet for å ordne det nye ølet. Tenkte bare å sette det på et rom som var så kaldt som mulig. For så å flytte det tilbake i kjøleskapet når det nye ølet er ferdig og over på fat. Med det utstyre jeg har vil det jo også innebære å koble av co2, men der kan jeg jo av og til sjekke trykket og fylle på litt. Høres dette ut som noe som går greit eller vil det by på utfordringer?
 

RealGone

Norbrygg-medlem
Har et kjøleskap/gjæringsskap som jeg bruker. Når jeg om kort tid får ølet over på fat hadde jeg lyst å brygge et nytt. Blir jo da nødt til å flytte fatet ut av kjøleskapet for å ordne det nye ølet. Tenkte bare å sette det på et rom som var så kaldt som mulig. For så å flytte det tilbake i kjøleskapet når det nye ølet er ferdig og over på fat. Med det utstyre jeg har vil det jo også innebære å koble av co2, men der kan jeg jo av og til sjekke trykket og fylle på litt. Høres dette ut som noe som går greit eller vil det by på utfordringer?
Burde gå helt fint. Gjør av og til det samme selv. Set fatet kaldt og se til at det har trykk. Evt fyll på litt Co2. Husk at ulik temp krever ulik mengde Co2.
 

RealGone

Norbrygg-medlem
S 04. Er den fruktig er "nøytral"?
Er det 007 som er ekvivalenten?

Tenker å bruke i et juleøl og evt en mild eller noe. Tror eg må bruke tørrgjær om det skal bli noe i helga.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
S 04. Er den fruktig er "nøytral"?
Er det 007 som er ekvivalenten?

Tenker å bruke i et juleøl og evt en mild eller noe. Tror eg må bruke tørrgjær om det skal bli noe i helga.
S-04 har i alle fall mindre totale esterer enn US-05, men noe mer enn det vet jeg ikke, har bare brukt den i mørkt øl.
 

RealGone

Norbrygg-medlem
S-04 har i alle fall mindre totale esterer enn US-05, men noe mer enn det vet jeg ikke, har bare brukt den i mørkt øl.
Ser for meg en slags skotsk tung juleøl. Og evt enklere.
Hadde tenkt 1318, men tørrgjær har sine fordeler også. Har bare brukt den en gang i nybegynnerfasen min.
Men ønsker en gjær med karakter.
Mulig eg bare må smelle i gang en starter på fredag etter jobb...

Edit. Merker at eg bare surer og tenker høgt her. Det er jo lite konstruktivt.
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Lurer på om jeg skal begynne med husgjær nå som jeg har fått meg magnetrører, kan det da være så enkelt som å ta vare på f.eks 10% hver gang du setter starter og så snurre opp den igjen hver gang du brygger?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Finn Berger

Moderator
Glyserol (har ei flaske et eller annet sted, 85%) er ganske tyktflytende. Tettheten er tyngre enn vann med sine 1,261. Bør egentlig vises på hydrometeret...

Trur det er snakk om såpass små mengder at det ikke vil gi nevneverdig utslag. Det skal visst ikke så mye til før det gir usmak.
 

Finn Berger

Moderator
Lurer på om jeg skal begynne med husgjær nå som jeg har fått meg magnetrører, kan det da være så enkelt som å ta vare på f.eks 10% hver gang du setter starter og så snurre opp den igjen hver gang du brygger?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Så enkelt er det. Helt klart å foretrekke framfor hund.

(Katt er noe annet, selvfølgelig.)
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Ser for meg en slags skotsk tung juleøl. Og evt enklere.
Hadde tenkt 1318, men tørrgjær har sine fordeler også. Har bare brukt den en gang i nybegynnerfasen min.
Men ønsker en gjær med karakter.
Mulig eg bare må smelle i gang en starter på fredag etter jobb...

Edit. Merker at eg bare surer og tenker høgt her. Det er jo lite konstruktivt.
Jeg tror ikke S-04 vil gi deg noe preg i den type øl, men den er et monster av en arbeidshest og jeg digger den gjæra, flokkulerer som en helt bare for å vise seg frem i tillegg :p
 
Topp