Tråden for dumme spørsmål.

Hva er dårlig utgjæring? Den ligger rundt 70-78%. Hvilke usmaker snakker vi om? Husker du sa at SatanMyMaster var litt syrlig og spurte om S-04, men jeg har ikke merket noen usmaker og jeg har brukt den i Irsk Rød, Porter og Stout.

Ikke no særlig mer enn 70% nei, og ganske treg
Syrlig ja, og mener jeg har opplevd både diacetyl og acetaldehyd/etylacetat med den gjæren der
mulig jeg bare har vært uheldig , men det er min erfaring
 
Ikke no særlig mer enn 70% nei, og ganske treg
Syrlig ja, og mener jeg har opplevd både diacetyl og acetaldehyd/etylacetat med den gjæren der
mulig jeg bare har vært uheldig , men det er min erfaring
Jeg pleier få rundt 75% og den er stort sett ferdig på 4 dager på 19 grader. Men jeg er påpasselig med å bruke godt med gjær, ikke en over pitch, men akkurat nok, sånn ca 1 gram pr liter :)
 
Jeg pleier få rundt 75% og den er stort sett ferdig på 4 dager på 19 grader. Men jeg er påpasselig med å bruke godt med gjær, ikke en over pitch, men akkurat nok, sånn ca 1 gram pr liter :)

Det var det jeg også brukte sist, men la merke til at den var oppbevart på benken hos BS
da ble jeg litt skeptisk
 
Det var det jeg også brukte sist, men la merke til at den var oppbevart på benken hos BS
da ble jeg litt skeptisk
Det er jo ikke en kul måte å oppbevare på nei, vet ikke om det betyr noe, men je rehydrerer alltid. Og selv om den skal akseptere helt ned i 15 grader gjør jeg aldri det. Jeg tror kanskje S-04 gjør seg best om man har temperaturstyring.

Den minner litt om Oslo og Lutra i så måte, siden de jobber fort så øker temperaturen sikker med 4+ grader når det stormer som værst og S-04 flokkulerer hardt, så om tempen da synker 4 grader når stormen er over kan den gå å legge seg.

Jeg bruker jo gjæringsskap, men har uansett lagt med opp den vanen å øke temperaturen 2 grader når jeg ser det roer seg, kanskje det kan være grunnen til dine erfaringer med den?
 
Jeg tror ikke det, gjæringsregimet burde være greit, starta lavt på soverommet og ga den en rest i stua. Jobba jo litt tregt så fata ikke før etter 12 -14 dager

Når det er sagt då var det ikke et dårlig øl, en bitter, men tror jeg velger en annen gjær hvis det blir en annen gang

Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Gode erfaringer med S-04 her. Starter den på 17C og stiger ei grad i døgnet. Superrask utgjæring. Siste Rødskjegg tok den fra 1.068 til 1.014 på 4 dager. Rakk såvidt å tørrhumle.. Nå er den ferdig med juleølet. 1.078 til 1.018 på tre døgn, stabil SG i to døgn siden søndag.
 
Heisann! Når jeg begynte med ølbrygging i fjor kjøpte jeg digiboil 65 startsettet til ølbrygging. (Digiboil 35 BIAB Startpakke - Ølbrygging AS) Har også kjøpt tilhørende "silkar-oppgradering" (Digiboil 65 Mash Upgrade Kit silkar for digiboil 65L - Ølbrygging AS) og en magnetpumpe for sirkulasjon. (Magnetpumpe 25 watt - Ølbrygging AS) Har i senere tid lurt på om det er noen enkel måte man kan koble denne sirkulasjonspumpen til selve lokket til digiboilen, slikt som dette.
Original-lokket er nok noe vanskelig og modifisere, da dette er av glass. Tenkte eventuelt om man kunne kjøpt dette lokket og modifisert det slik at det fikk tilsvarende funksjonalitet. (BrewZilla/Digiboil 65L Rustfritt lokk - Ølbrygging AS) Noen som har noen ideer om hvordan dette kan gjøres? I det hele tatt, burde det gjøres? Hørt om "Hot side aeration" men vet ikke om dette er noe reelt?.
PS: Slangene som benyttes til sirkulering ifra magnetpumpen (Slangesett til 10 w magnetpumpe - Utstyr til brygging - Ølbrygging AS)
 
Sist redigert:
Hva sier dette meg? Tok for første gang vare på en tørrgjær fra gjæringskaret, har aldri gjenbrukt gjær før. Gjæren er en lallemand köln. Det stod igjen ca en liter øl over gjærkaka som jeg virvlet sammen med gjærkaka og deretter helte på glasset. Gjæren er ikke vasket. Trodde trub og gjær skulle skille seg, men det er kanskje ikke tilfellet? Total mengde i glasset er 3dl.IMG_20201003_17409.jpg
 
Hva sier dette meg? Tok for første gang vare på en tørrgjær fra gjæringskaret, har aldri gjenbrukt gjær før. Gjæren er en lallemand köln. Det stod igjen ca en liter øl over gjærkaka som jeg virvlet sammen med gjærkaka og deretter helte på glasset. Gjæren er ikke vasket. Trodde trub og gjær skulle skille seg, men det er kanskje ikke tilfellet? Total mengde i glasset er 3dl.Vis vedlegget 47190
Den der er veldig dirty. Umulig å si noe mer egentlig, om hvor mye du bør bruke neste gang f.eks.
 
OG var 1.069 og det ble gjæret med Wlp007, etter den stoppet opp på 1.022 satte jeg en starter med Wlp028 og kastet oppi for en uke siden, SG økte først (sikkert pga vørterølet fra starteren som hadde mye aktivitet når den gikk oppi) og er nå nede igjen på ca 1.021.

Ølet smaker godt, men kunne godt tenkt meg å få det tørrere, men mulig det ikke er mer å hente?
Det smakte bedre og mindre søtt før jeg hadde runde to med gjær oppi, men nå er det jo over tjue grader og helt flatt, så jeg synes det er vanskilig å mene for mye om smaken.
Målte min batch med Vinter nå, den har gått fra OG 1.073 til 1.018 ila. 13 dager. Utfra bobling i gjærlås var den nok nesten der allerede etter 3-4 døgn. Jeg brukte kun én 3 mnd gammel pakke WLP007 i 11 liter vørter. Kanskje i grenseland lav pitch-rate, men utenom litt lang lag-time virker det å ha gått bra - kjente ingen usmaker i hydrometerprøve og jeg er fornøyd med 74-75 % utgjæring. Flasker i morgen da.
 
Mja. Neste gang er vel isåfall en repeat på samme ølen. Kölsch med OG typ 1.046ish.
Når gjæra ikke er skylt, så blir det sånn, uansett da om trub og gjær hadde skilt seg er det bortimot umulig å dekantere vekk truben for å sitte igjen med gjæra, men fortvil ikke.

Sett den i kjøleskapet et døgn, dekanter og sett en starter med ca en spiseskje av det du har i glasset. 24 timer seinere har du masse frisk og kritthvit gjær som du kan fordele på rør om du bruker det til fremtidige startere :)
 
Når gjæra ikke er skylt, så blir det sånn, uansett da om trub og gjær hadde skilt seg er det bortimot umulig å dekantere vekk truben for å sitte igjen med gjæra, men fortvil ikke.

Sett den i kjøleskapet et døgn, dekanter og sett en starter med ca en spiseskje av det du har i glasset. 24 timer seinere har du masse frisk og kritthvit gjær som du kan fordele på rør om du bruker det til fremtidige startere :)
Når vi først er inne på det da (med startere). Jeg har alltid klipt opp tørrgjær-posen drysset i karet og vært en happy chap med det tørrgjær-verden har å tilby. Har derfor ingen kolbe eller rører. Men vørterøl finnes på butikken og tomme syltetøyglass er tilgjengelig. Hvor avansert må det være?
 
Når vi først er inne på det da (med startere). Jeg har alltid klipt opp tørrgjær-posen drysset i karet og vært en happy chap med det tørrgjær-verden har å tilby. Har derfor ingen kolbe eller rører. Men vørterøl finnes på butikken og tomme syltetøyglass er tilgjengelig. Hvor avansert må det være?

Hvor stor batch er det snakk om? Det er sjølsagt det beste å sette en starter, men du trenger ikke. Jeg hadde hivi det der oppi som det er, men om det totalt bare er 3 dl., er det lite til et vanlig brygg. Men til en halv batch går det nok.
 
Hvor stor batch er det snakk om? Det er sjølsagt det beste å sette en starter, men du trenger ikke. Jeg hadde hivi det der oppi som det er, men om det totalt bare er 3 dl., er det lite til et vanlig brygg. Men til en halv batch går det nok.
Tanken var 22-23l til gjæring
 
Tilbake
Topp