Tråden for dumme spørsmål.

Hydrometer.
Sitter og drikker en tørr rødvin og bestemte meg for å prøve å måle den, endte på 1.000.
Den oppleves ikke SÅ tørr, eg kan selvfølgelig ta feil. Er det noe hydrometeret ikke måler? Kan det direkte overføres til ølbrygging?
Såklart gjærer druer helt ut, men noe sødme er det da igjen? Svovel eller ettersøting?
 
Hydrometer.
Sitter og drikker en tørr rødvin og bestemte meg for å prøve å måle den, endte på 1.000.
Den oppleves ikke SÅ tørr, eg kan selvfølgelig ta feil. Er det noe hydrometeret ikke måler? Kan det direkte overføres til ølbrygging?
Såklart gjærer druer helt ut, men noe sødme er det da igjen? Svovel eller ettersøting?
Glyserol.
 
Ok. Og den er ikke målbar? Så vi kan ikke finne ut hvor søt en vin egentlig er?

Det siste vet jeg egentlig ikke. Men det er et biprodukt av fermentering iallefall, noen gjærstammer lager mer, andre mindre.. som vanlig der altså :D Jeg vil tro at det bare er å stappe et hydrometer nedi der som du har gjort, fordi glyserol skjer i øl og, som du er vant til å lese FG av.
 
Ok. Og den er ikke målbar? Så vi kan ikke finne ut hvor søt en vin egentlig er?

Vil tro det må en kjemisk analyse til. Og da kan du vel få et mål i ppm, som igjen kanskje kan oversettes til en skala for søthet. Og så må du ha en tilsvarende for sukkermengde, sånn at du kan sammenligne.

Høres det rimelig ut?
 
Det siste vet jeg egentlig ikke. Men det er et biprodukt av fermentering iallefall, noen gjærstammer lager mer, andre mindre.. som vanlig der altså :D Jeg vil tro at det bare er å stappe et hydrometer nedi der som du har gjort, fordi glyserol skjer i øl og, som du er vant til å lese FG av.
Så eg får bare måle mange viner og se? Men Glyserol slår ut som 0?
 
Vil tro det må en kjemisk analyse til. Og da kan du vel få et mål i ppm, som igjen kanskje kan oversettes til en skala for søthet. Og så må du ha en tilsvarende for sukkermengde, sånn at du kan sammenligne.

Høres det rimelig ut?
Ja. Men eg vet ikkje som nysgjerrigheten er så stor at eg gidder å investere i noe apparat for å måle sødme i vin.
 
Så eg får bare måle mange viner og se? Men Glyserol slår ut som 0?
Jeg vet ikke hvordan det slår ut. Eneste jeg vet er at det er det stoffet som er den klassiske bodybuilderen i vin.

Kanskje man kan sammenligne det med maillardprodukter i øl, de er ganske direkte ansvarlige for munnfølelse uten å slå ut noe på SG målinger, om de gjør det, er det minimalt iallefall.
 
Jeg vet ikke hvordan det slår ut. Eneste jeg vet er at det er det stoffet som er den klassiske bodybuilderen i vin.
Ok kult. De bruker biproduktet til å skape fylde da? Bra svar.
Da må jo neste spørsmål bli, i fare for å bli kastet ut av forumet for avsporing og "gå over til den andre siden".
Får vi glyserol i øl også, som biprodukt? Og hva gjør vi med det?
Kan ikke huske å ha lest om Glyserol i ølbøker.

Edit. Gir logisk mening.
 
Ok kult. De bruker biproduktet til å skape fylde da? Bra svar.
Da må jo neste spørsmål bli, i fare for å bli kastet ut av forumet for avsporing og "gå over til den andre siden".
Får vi glyserol i øl også, som biprodukt? Og hav gjør vi med det?
Kan ikke huske å ha lest om Glyserol i ølbøker.
Joda, det er et biprodukt. Lages det etanol lages det glyserol. Flere faktorer som spiller inn på hvor mye.
 
Ja. Men eg vet ikkje som nysgjerrigheten er så stor at eg gidder å investere i noe apparat for å måle sødme i vin.

hehe - jeg håper ikke det.

Jeg husker det var en stor skadale for mange år sida som dreide seg om tilsetning av glyserol i vin. Tror det var østerriksk vin. Det er jo juks, og det er ulovlig. Det skal ikke være annen glyserol der enn den gjæren selv produserer.

Når en saison med FG under 1.000 ikke kjennes udrikkelig tørr, skyldes visst det at saisongjærene produserer noe glyserol.
 
Joda, det er et biprodukt. Lages det etanol lages det glyserol. Flere faktorer som spiller inn på hvor mye.
Tusen takk. Får bruke morgendagen til å lese mer om dette.
Glyserol er vist bra for mye. Juletrær, sminke, sprengstoff.
Nok et vidunderstoff der altså...
 
hehe - jeg håper ikke det.

Jeg husker det var en stor skadale for mange år sida som dreide seg om tilsetning av glyserol i vin. Tror det var østerriksk vin. Det er jo juks, og det er ulovlig. Det skal ikke være annen glyserol der enn den gjæren selv produserer.

Når en saison med FG under 1.000 ikke kjennes udrikkelig tørr, skyldes visst det at saisongjærene produserer noe glyserol.
Helt nydelig!
Må søren kjøpe ein flasken for å ta ei t skje...
 
Jeg tror glyserol er en del av det som trengs for å fremstille nitroglyserin, som da er selve sprengstoffet. Og nå bare antar jeg, men "nitro", har vel kanskje noe med nitrater å gjøre, og glyserin kommer fra den ferdige blandingen glyserol er en del av. Tenk ABB og de tre TUSEN tonnene som gikk av nede i tel aviv eller hvor det var som var ammoniumnitrat.
 
Helt nydelig!

Må søren kjøpe ein flasken for å ta ei t skje...

Eller du kan kjøpe ei flaske glyserol og eksperimentere med å tilsette i ølet ditt for å optimalisere munnfølelsen. Her er en tråd hvor de diskuterer det:
Glycerine / Glycerol in beer

Og funker det ikke, kan du bruke glyserolet som nedfrysingsmedium for å ta vare på gjær. Det er noe jeg lenge har tenkt å starte med, jeg har bare ikke fått somla meg til det. (Som med så mye annet:p.)
 
Tilbake
Topp