1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. Roadrune

    Roadrune
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stord
    En liten oppdatering;

    Satte jo starteren onsdag kveld, og i går morges var det fin krausen og god aktivitet:
    2F0A5743-DF80-43A5-ACED-2B6ABC964E1B.jpeg

    Jeg pitchet den da, sånn at den skulle treffe ølet løpende, men det ser ut som om den gikk på trynet.
    Null synlig aktivitet i både i går kveld og i morges, men den har bygd opp trykket til 0.2bar så kanskje det er litt håp?
    Skrudde uansett tempen opp igjen til 21° for å få litt fart (skrudde ned fra 22 til 20 da jeg satte starteren).
    Ser vinkelen på Ispindelen (ukalibrert, så ser bare vinkel) har gått feil vei da jeg pitchet starteren, så om noe har jeg økt SG...
     
  2. Aleksander87

    Aleksander87
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Jeg ser på hjemmesidene til Bryggselv og Vestbrygg at det minste man kan bestille av malt er 100g, ikke ned i 1 gram slik som før. Når begynte de med dette? Nå må jeg endre alle oppskriftene slik at malt går opp i hver hundre. Hvordan løser andre dette?
     
  3. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Kjøper basemalt i 25kg sekker, all annen malt i kilo, volum etter behov, maltlager og kvern hjemme :p
     
    msevland liker dette.
  4. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Så sant man ikke brygger ytterst små batcher, så er vel dette egentlig et ikke-problem? Om det er 280g eller 300g av et malt, spiller vel liten rolle? Du får skrive at du vil ha det kvernet i separate poser :)
     
  5. Roadrune

    Roadrune
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stord
    Eller bestille 300g og skrive en kommentar at du bare ønsker 280g
     
    Aruzaa liker dette.
  6. Kloakk

    Kloakk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Screenshot_20200925_145339_com.android.chrome.jpg
     
  7. Aleksander87

    Aleksander87
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Se der ja. Jeg finner ikke info om det hos Vestbrygg, men jeg kan høre med de.
     
  8. Ivers87

    Ivers87
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tromsø
    Har mitt første brygg på gang i fermzilla. Det skal oksygenfritt overføres på fat. Er en Neipa som jeg har brukt kveik på og høy temp i gjæringsskap (35 grader). Tørrhumlet etter 20 timer og justerte ned litt på temp, noen som har en formening om hvor lenge jeg bør vente før jeg kaldkrasjer?
     
  9. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Til den er ferdig :p

    mange måter å sjekke dette: stabil FG måling over et par tre dager, gjærlås/blowoff uten aktivitet, spunding med stengt ventil mot slutten og trykkstigningen stopper opp
     
  10. Ivers87

    Ivers87
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tromsø
    Ja skjønner, den er teknisk sett snart ferdig. Tenkte mer på humla og hvor lenge den bør tørrhumle før jeg kaldkrasjer den og hiver den på fat :)
     
  11. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    To døgn tørrhumling er nok.
     
  12. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Si meg. Har noen prøvd med eikechips/kubber i en IPA/APA.
    Hvorfor gjør vi ikkje det, når den gjærer. Litt ekstra lag.
    Blir det bare kvalmt?
    Kan aldri huske å ha verken lest om det eller smakt det.

    Når alt annet er gjort...
     
  13. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Jeg tørrhumler og skrur ned temp til kaldkræsj samtidig, 2-3 dager er plenty :)
     
    Finn Berger liker dette.
  14. Aruzaa

    Aruzaa
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Enig med tørrhumlings-debatten her. Kjøpte mange sett i starten (deriblant Lucky Jack) som spesifiserer tørrhumling i 7 dager. Ble bedre etter jeg begynte å tørrhumle etter FG var nådd, og så flaske 2-3 dager senere.
     
    Finn Berger og PetterL liker dette.
  15. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg har aldri forstått dette. Får like bra humle aroma etter 3 dager som en uke, ikke no «grønn» materie, også unngår jeg oksidasjon og humla får tid til å bunnfallet når jeg tørrhumler på halen av fermentering


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Finn Berger liker dette.
  16. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesstyre Oslo
    Sentralstyre

    Ved å starte tørrhumling når FG er nådd, får ikke gjæren tid til å rydde bort usmaker som dannes tidlig i gjæringen.
    Ved bruk av Kveik kan tiden reduseres, men jeg vil ikke anbefale det med vanlig gjær.
    Jeg gjærer all Ale over to uker da jeg ikke gidder å justere for gjærtype annet enn ved bruk av Kveik.
    Tilsett ‘biotransformasjons-humlen’ etter 2/3 utgjæring og standard Tørrhumle tre dager før tapping.
     
  17. Aleksander87

    Aleksander87
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Hvor lenge kan man ha kvernet malt liggende før det bør brukes?
     
  18. Kloakk

    Kloakk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    I en åpen boks på varmekablene eller vakuum pakket i en mørk og kjølig bod? Jeg har knust malt i luftette beholdere som fort kan stå et halvt år i en mørk og kjølig bod, jeg lukter ikke forskjell på den malten og den som ble knust hos Bryggselv samme dag :)
     
    #13658 Kloakk, 29 Sep 2020
    Sist redigert: 29 Sep 2020
  19. Roadrune

    Roadrune
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stord
    Har skrudd tempen opp til 22° for et par dager siden, og det skjer litt siden den bygger opp trykk, men fortsatt er ikke SG lavere en ca 1.020.
    Hvor høyt kan jeg skru tempen før det kan bli et problem? Jeg har ikke andre triks på lur nå, og skulle gjerne skvist ut noen poeng til...
     
  20. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Hvorfor bygger du opp trykk? I romtemperatur må man ha svært høyt trykk for å karbonere øl. Faktisk helt opp til bristepunktet for Fermzilla og andre PET-beholdere. Gjæren trives ikke under slike forhold.
     
    Roadrune liker dette.

Del denne siden