Tråden for dumme spørsmål.

Jess sir, men du trenger ikke så mye som rubbel og bit. Ta to-tre desiliter så er du safe med mindre du brygger veldig store volum.
Brygger 23l til gjæring. Denne gjæren har jobbet jevnt og trutt på 15°c i tre uker og gått fra 1.046-1.008. Har utgjæringsgrad eller FG noe å si for hvor mye man sparer på?
 
Brygger 23l til gjæring. Denne gjæren har jobbet jevnt og trutt på 15°c i tre uker og gått fra 1.046-1.008. Har utgjæringsgrad eller FG noe å si for hvor mye man sparer på?
I dette tilfellet bare tenk på hvor mye du trenger.

Ikke ta for mye og gå i den fella at du sitter igjen med gjær til overs, og siden du først har den så føler du så utrolig empati og kjærlighet for den at den tar opp ett glass som du forer av og til men som aldri blir brukt, eller at du føler deg presset til å bruke gjæren i enda en kølsch siden du har den. Du kan jo brygge annet enn kølsch med den da forsåvidt.
 
I dette tilfellet bare tenk på hvor mye du trenger.

Ikke ta for mye og gå i den fella at du sitter igjen med gjær til overs, og siden du først har den så føler du så utrolig empati og kjærlighet for den at den tar opp ett glass som du forer av og til men som aldri blir brukt, eller at du føler deg presset til å bruke gjæren i enda en kølsch siden du har den. Du kan jo brygge annet enn kølsch med den da forsåvidt.
Awrigt, 2-3dl holder. Men så; når jeg da står der om si 2 uker og skal pitche.. kan jeg da pitche direkte eller er det starter og oksygenering og full pakke?

Edit: snakker i dette tilfellet om en ny runde kölsch.
 
Awrigt, 2-3dl holder. Men så; når jeg da står der om si 2 uker og skal pitche.. kan jeg da pitche direkte eller er det starter og oksygenering og full pakke?

Edit: snakker i dette tilfellet om en ny runde kölsch.
Du trenger definitivt oksygen ja. Det jeg pleide å gjøre var å finne frem glasset tidlig på dagen, og etter litt koking, så tok jeg ut litt vørter, kjølte ned og pitchet i glasset med gjær for en liten tjuvstart.
 
Har noen glass med gjær i kjøleskapet som har stått en liten stund, de eldste er vel rundt 5 mnd. Hvor lenge kan de stå før jeg gir de en runde i kolben men en boks vørterøl?
 
Du trenger definitivt oksygen ja. Det jeg pleide å gjøre var å finne frem glasset tidlig på dagen, og etter litt koking, så tok jeg ut litt vørter, kjølte ned og pitchet i glasset med gjær for en liten tjuvstart.
Dekanterte du før du tilsatte ny vørter?
 
Ja det glemte jeg å si. Det må du gjøre med en gang du tar den ut av kjøleskapet, og hvis det er trykk på flaska eller hva du bruker så må dette slippes ut kvelden før.

Eller, egentlig. Jeg roter litt og rydder litt nå.

Grunnen til å slippe ut trykket kvelden før, er at når det er trykk som slippes ut så flyr gjæren til toppen av glasset, det vil du ikke skal skje, skjer det kan du ikke dekantere. Dropper du dekantering så trenger du stort nok glass til å bare fylle på mer. Jeg hadde aldri stort nok glass til å fylle på mer oppå den vørteren som var der.
 
Har noen glass med gjær i kjøleskapet som har stått en liten stund, de eldste er vel rundt 5 mnd. Hvor lenge kan de stå før jeg gir de en runde i kolben men en boks vørterøl?

Det er umulig å si. Jeg vil tro mye henger på hvordan det var stelt med energilagrene til gjæren da den blei satt i kjølskapet.
 
Kjøpte nettopp et filterkit fra @Miguel, og Innser nå at jeg ikke veit åssen det brukes. At filteret installeres i midten og at in og out er hhv inn og ut er greit nok, men hvordan rengjøres de og klargjøres for bruk (oksygen er vel ikke ønskelig) og hva er den røde knappen oppå til?
 
Kjøpte nettopp et filterkit fra @Miguel, og Innser nå at jeg ikke veit åssen det brukes. At filteret installeres i midten og at in og out er hhv inn og ut er greit nok, men hvordan rengjøres de og klargjøres for bruk (oksygen er vel ikke ønskelig) og hva er den røde knappen oppå til?
De skal ikke rengjøres, de er sterile fra fabrikk. Nå røk plasten på det ene filteret, men jeg tettet riften med en gang.
 
Hydrometer.
Sitter og drikker en tørr rødvin og bestemte meg for å prøve å måle den, endte på 1.000.
Den oppleves ikke SÅ tørr, eg kan selvfølgelig ta feil. Er det noe hydrometeret ikke måler? Kan det direkte overføres til ølbrygging?
Såklart gjærer druer helt ut, men noe sødme er det da igjen? Svovel eller ettersøting?
 
Hydrometer.
Sitter og drikker en tørr rødvin og bestemte meg for å prøve å måle den, endte på 1.000.
Den oppleves ikke SÅ tørr, eg kan selvfølgelig ta feil. Er det noe hydrometeret ikke måler? Kan det direkte overføres til ølbrygging?
Såklart gjærer druer helt ut, men noe sødme er det da igjen? Svovel eller ettersøting?
Glyserol.
 
Ok. Og den er ikke målbar? Så vi kan ikke finne ut hvor søt en vin egentlig er?

Det siste vet jeg egentlig ikke. Men det er et biprodukt av fermentering iallefall, noen gjærstammer lager mer, andre mindre.. som vanlig der altså :D Jeg vil tro at det bare er å stappe et hydrometer nedi der som du har gjort, fordi glyserol skjer i øl og, som du er vant til å lese FG av.
 
Ok. Og den er ikke målbar? Så vi kan ikke finne ut hvor søt en vin egentlig er?

Vil tro det må en kjemisk analyse til. Og da kan du vel få et mål i ppm, som igjen kanskje kan oversettes til en skala for søthet. Og så må du ha en tilsvarende for sukkermengde, sånn at du kan sammenligne.

Høres det rimelig ut?
 
Det siste vet jeg egentlig ikke. Men det er et biprodukt av fermentering iallefall, noen gjærstammer lager mer, andre mindre.. som vanlig der altså :D Jeg vil tro at det bare er å stappe et hydrometer nedi der som du har gjort, fordi glyserol skjer i øl og, som du er vant til å lese FG av.
Så eg får bare måle mange viner og se? Men Glyserol slår ut som 0?
 
Vil tro det må en kjemisk analyse til. Og da kan du vel få et mål i ppm, som igjen kanskje kan oversettes til en skala for søthet. Og så må du ha en tilsvarende for sukkermengde, sånn at du kan sammenligne.

Høres det rimelig ut?
Ja. Men eg vet ikkje som nysgjerrigheten er så stor at eg gidder å investere i noe apparat for å måle sødme i vin.
 
Tilbake
Topp