Tråden for dumme spørsmål.

Takk Finn, men ville du ha brukt Liberty Bell gjæren som jeg allerede har, eller handlet inn noe annet?

Ps: det er ikke et sett, jeg har brukt oppskriften til 7-fjell og kjøpt løst.

Du kan godt bruke den gjæren; den skal gi høy utgjæring i følge produsenten. Jeg er skeptisk til MJ, men farlig er det ikke.

Om det er du eller settprodusenten som har målt opp maltet spiller ingen rolle. Poenget er at du har brukt en oppskrift, og truffet de beregningene som settet bygger på, så å si perfekt. Så da må vi regne med at du også bør nå den beregnede FG'en:).
 
Nå føler jeg at jeg begynner å dra det litt langt med dumme spørsmål, men trenger litt teskjeer i dag;

Hvis jeg tar Liberty Bell i en starter, kan jeg da kjøpe en liter vørterøl og ha det i en (desinfisert) beholder og pitche en pakke direkte uten noe koking eller gjærnæring?

Hvis jeg pitcher den direkte, bør jeg da bruke flere pakker?
 
Det mangler nesten 10 poeng her, og 007 skal dra den mye lenger ned. Så med mindre han har bomma grovt på mesketemperaturen, er det mye gjærbart sukker igjen. I tillegg kommer karboneringssukkeret. Det kan gå skikkelig galt. Det er vel nesten sånn at for at det ikke skal gå galt, må han sitte med et mer eller mindre flatt øl, dvs. et øl der gjæren ikke våkner til live igjen for å ete karboneringssukkeret. Hvis han har underpitcha grovt eller på annen måte har mishandla gjæren, kan jo det skje.
Jeg sleit med høy FG på (nesten) alt øl jeg brygga med 007. 10 poeng er dog ganske mye, enig i det. @Roadrune kan du dele oppskrifta? Er det mye spesieltmalt i ølet? Man kan ikke alltid stole på beregna FG heller...

Hvis jeg tar Liberty Bell i en starter, kan jeg da kjøpe en liter vørterøl og ha det i en (desinfisert) beholder og pitche en pakke direkte uten noe koking eller gjærnæring?

Hvis jeg pitcher den direkte, bør jeg da bruke flere pakker?
Liberty er en bra gjær jeg har gode erfaringer med. Hvis jeg husker riktig, pleide jeg å få ca 75% utgjæring med den. Så det spørs om den klærer å gjære mye mer ut. Bruk ihvertfall flere pakker om du pitcher direkte.
 
Liberty er en bra gjær jeg har gode erfaringer med. Hvis jeg husker riktig, pleide jeg å få ca 75% utgjæring med den. Så det spørs om den klærer å gjære mye mer ut. Bruk ihvertfall flere pakker om du pitcher direkte.

Utgjæringa avhenger jo mye av både grist og mesketemperatur, og når produsenten sier "high attenuation" bør den kunne gi over 80% i et lyst øl meska for god gjærbarhet. 1.068 til 1.013 blir 80%, men stopper den på 1.016, som kanskje er mer rimelig, blir det 75%, og det bør man vel minst kunne regne med her. (Jeg har fått 75% med Fuller's gjær, som jo ikke eter maltotriose, i en best bitter jeg tapper opp nå, som blei meska på 67 grader.)

Så forresten en anmeldelse av dette ølet til 7 Fjell, og der blei det klaga over lite sødme. Så det skal åpenbart kunne bli ganske tørt.
 
Så S-04 nevnt.., så fyrer løs med et dumt spørsmål. Planer om å sette en sider på 52 liter FirstPrice juice. Vanligvis bruker jeg tre pakker s-04 å lar det stå i 3,5 uke. Oppdaget at jeg bare hadde 2 pakker igjen. Skal jeg bare okyginere og gi det noen dager ekstra? Eller utsette å kjøpe mere gjær???


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Så S-04 nevnt.., så fyrer løs med et dumt spørsmål. Planer om å sette en sider på 52 liter FirstPrice juice. Vanligvis bruker jeg tre pakker s-04 å lar det stå i 3,5 uke. Oppdaget at jeg bare hadde 2 pakker igjen. Skal jeg bare okyginere og gi det noen dager ekstra? Eller utsette å kjøpe mere gjær???


Sent from my iPhone using Tapatalk

Oksygenering hjelper ikke - tvert i mot; du skal helst la det være. Gjærnæring, derimot, og gjerne i flere omganger, siden eplejuice mangler det aller meste av det gjæren trenger.

De to pakkene gjør nok jobben; det er jo ikke sterkøl det er snakk om, og jeg tror de posene innholder en god del mer enn det minimumet som oppgis. Men vil du være helt sikker, skaffer du mer.

Jeg gjæra min (en graff med eplejuice fra First Price) for ei stund sia med cidergjær fra Fermentis. Det blei riktig bra (utgangspunktet tatt i betraktning, sjølsagt.)
 
En liten oppdatering;

Satte jo starteren onsdag kveld, og i går morges var det fin krausen og god aktivitet:
2F0A5743-DF80-43A5-ACED-2B6ABC964E1B.jpeg

Jeg pitchet den da, sånn at den skulle treffe ølet løpende, men det ser ut som om den gikk på trynet.
Null synlig aktivitet i både i går kveld og i morges, men den har bygd opp trykket til 0.2bar så kanskje det er litt håp?
Skrudde uansett tempen opp igjen til 21° for å få litt fart (skrudde ned fra 22 til 20 da jeg satte starteren).
Ser vinkelen på Ispindelen (ukalibrert, så ser bare vinkel) har gått feil vei da jeg pitchet starteren, så om noe har jeg økt SG...
 
Jeg ser på hjemmesidene til Bryggselv og Vestbrygg at det minste man kan bestille av malt er 100g, ikke ned i 1 gram slik som før. Når begynte de med dette? Nå må jeg endre alle oppskriftene slik at malt går opp i hver hundre. Hvordan løser andre dette?
 
Jeg ser på hjemmesidene til Bryggselv og Vestbrygg at det minste man kan bestille av malt er 100g, ikke ned i 1 gram slik som før. Når begynte de med dette? Nå må jeg endre alle oppskriftene slik at malt går opp i hver hundre. Hvordan løser andre dette?

Kjøper basemalt i 25kg sekker, all annen malt i kilo, volum etter behov, maltlager og kvern hjemme :p
 
Jeg ser på hjemmesidene til Bryggselv og Vestbrygg at det minste man kan bestille av malt er 100g, ikke ned i 1 gram slik som før. Når begynte de med dette? Nå må jeg endre alle oppskriftene slik at malt går opp i hver hundre. Hvordan løser andre dette?
Så sant man ikke brygger ytterst små batcher, så er vel dette egentlig et ikke-problem? Om det er 280g eller 300g av et malt, spiller vel liten rolle? Du får skrive at du vil ha det kvernet i separate poser :)
 
Har mitt første brygg på gang i fermzilla. Det skal oksygenfritt overføres på fat. Er en Neipa som jeg har brukt kveik på og høy temp i gjæringsskap (35 grader). Tørrhumlet etter 20 timer og justerte ned litt på temp, noen som har en formening om hvor lenge jeg bør vente før jeg kaldkrasjer?
 
Har mitt første brygg på gang i fermzilla. Det skal oksygenfritt overføres på fat. Er en Neipa som jeg har brukt kveik på og høy temp i gjæringsskap (35 grader). Tørrhumlet etter 20 timer og justerte ned litt på temp, noen som har en formening om hvor lenge jeg bør vente før jeg kaldkrasjer?

Til den er ferdig :p

mange måter å sjekke dette: stabil FG måling over et par tre dager, gjærlås/blowoff uten aktivitet, spunding med stengt ventil mot slutten og trykkstigningen stopper opp
 
Til den er ferdig :p

mange måter å sjekke dette: stabil FG måling over et par tre dager, gjærlås/blowoff uten aktivitet, spunding med stengt ventil mot slutten og trykkstigningen stopper opp

Ja skjønner, den er teknisk sett snart ferdig. Tenkte mer på humla og hvor lenge den bør tørrhumle før jeg kaldkrasjer den og hiver den på fat :)
 
Tilbake
Topp