Tråden for dumme spørsmål.

Et spm
jeg satt et ølsett torsdag forgje uke. Målte fg mandag og tirsdag den var 1010 og på lappen som følger med sette står det 1015 for dexstrose. Så det jeg lurer pådaom det er ferdig:)? Eller om det bør stå :)?
 
Ok, men står co2 tilkoblet hele tiden. Eller kobler man flasken fra? Anbefalt temp i kjøleskapet?

Mange måter å karbonere på, enten hurtig, eller 'sakte'. Jeg lar mine øl stå på pluss/minus 1 bar (avhengig av øltype) i en uke på kjøleskapstemp. Da er de ferdig karbonert. Lar CO2 stå tilkoblet hele tiden.
 
Mange måter å karbonere på, enten hurtig, eller 'sakte'. Jeg lar mine øl stå på pluss/minus 1 bar (avhengig av øltype) i en uke på kjøleskapstemp. Da er de ferdig karbonert. Lar CO2 stå tilkoblet hele tiden.

Takk for svar. Det bruker ikke mye co2 om du har stående på og f.eks. bruke 1 mnd eller 2 på å tømme fatet?
 
Takk for svar. Det bruker ikke mye co2 om du har stående på og f.eks. bruke 1 mnd eller 2 på å tømme fatet?

Når ølet er ferdig karbonert på et visst trykk så er ølet mettet på det trykket. Da bruker du ikke noe co2 selv om det står tilkoblet. Etter hvert som du tapper av fatet tilføres det fortløpende CO2. Det må du gjøre uavhengig av metode for å opprettholde karboneringsnivået i ølet ditt. Hvis ikke vil co2 gå ut av ølet for å skape likevekt i fatet, og ølet vil til slutt bli flatt. Det enkleste, synes jeg, er å ha karboneringstrykk=serveringstrykk. På en 4-6 grader vil +/- 1 bar gi deg et passelig kullsyrenivå. Og man kan bare koble på CO2 og la det stå slik til fatet er tomt. Enkelt og greit. Trenger du å hurtigkarbonere ølet ditt kan du gjøre som @Steinar Huneide sier over. Kjøre på et høyere trykk over kortere tid, for så å redusere trykket. Utover det er alle prinsipper like.

For min del er ikke hurtigkarbonering så aktuelt. De fleste øl har uansett godt av å stå litt på fat før de er på sitt beste. I hvert fall den uken det tar å oppnå rett kullsyrenivå.
 
Et spm
jeg satt et ølsett torsdag forgje uke. Målte fg mandag og tirsdag den var 1010 og på lappen som følger med sette står det 1015 for dexstrose. Så det jeg lurer pådaom det er ferdig:)? Eller om det bør stå :)?
FG er avhengig av flere faktorer, blant annet mesketemperatur. FG på 1010 er helt innafor det meste. Om du måler samme SG over 3 dager er det bare å flaske/bokse/fate :)
 
For min del er ikke hurtigkarbonering så aktuelt. De fleste øl har uansett godt av å stå litt på fat før de er på sitt beste. I hvert fall den uken det tar å oppnå rett kullsyrenivå.
Enig. Men gassflaska jeg har i garasjen er litt "multi purpose", så den hurtigkarbonerer ølet slik at fatet er noenlunde karbonert og kan stå litt før det blir flytta inn til kegeratoren eller over i et anna fat etter coldcrash. Bruker også denne flaska til å purge fat fylt med starsan.
 
Dersom du er ny / har nytt CO2-utstyr, anbefaler jeg ‘periode-trykk’
Vet ikke om prosessen har et navn, men du trykksetter med 3 bar hver gang du går forbi fatet og deretter stenger flaska. Etter en tid kontrollerer du om ølet er mettet.
Grunnen er at det tar tid å forsikre seg om at alt er tett.
Trist å tømme din første CO2 flaske før ølet er smakt (noe som hente min kompis)
 
Vinteren min har stoppet opp på 1.022, mot forventet 1.013, gjæret kjapt ned der på 20°, har skrudd opp tempen til 22° over to døgn og ristet karet, men det er fortsatt dødt, men ølet smaker godt.
Bare å gi opp og få det på flaske?

Wlp007 i rett mengde fra starter, men ingen andre forsøk på oksigering en at vørteren fikk et fall på en halvmeterish fra slangen og ned i karet.
 
Vinteren min har stoppet opp på 1.022, mot forventet 1.013, gjæret kjapt ned der på 20°, har skrudd opp tempen til 22° over to døgn og ristet karet, men det er fortsatt dødt, men ølet smaker godt.
Bare å gi opp og få det på flaske?

Wlp007 i rett mengde fra starter, men ingen andre forsøk på oksigering en at vørteren fikk et fall på en halvmeterish fra slangen og ned i karet.
Hvor lenge har ølet stått til gjæring? Hvordan smaker SG prøven?
 
Det stod i 8 dager før første prøve som viste 1.022, det er fire dager siden og den har hatt 22° siden i natt en gang.
Tok også prøve i dag og på søndag som begge viste 1.022

Smaken? Er det utprega søtt, kan det kanskje være en ide å sette i gang en ladning tørrgjær, la den nå maks aktivitet, og hive den oppi.
 
Sitter og leser meg opp på ølstiler til morgendagens online-smaking, og ser det står følgende om 6A. Engelsk IPA: «En kraftig humlet pale ale, med engelske humletyper. Blant engelske bryggerier brukes benevnelsen IPA oftest til øl som ikke er mer humlet enn deres standardøl. Slike øl hører hjemme i en av bitter-kategoriene».

Det er et eller annet med den beskrivelsen jeg ikke får til å stemme, mer spesifikt ordet «ikke».

Vil det ikke være motsatt; at de som ER bitrere som kalles IPA? Og hvis setningen stemmer, hvorfor beskrives den da innledende som kraftig humlet pale ale?
 
Sitter og leser meg opp på ølstiler til morgendagens online-smaking, og ser det står følgende om 6A. Engelsk IPA: «En kraftig humlet pale ale, med engelske humletyper. Blant engelske bryggerier brukes benevnelsen IPA oftest til øl som ikke er mer humlet enn deres standardøl. Slike øl hører hjemme i en av bitter-kategoriene».

Det er et eller annet med den beskrivelsen jeg ikke får til å stemme, mer spesifikt ordet «ikke».

Vil det ikke være motsatt; at de som ER bitrere som kalles IPA? Og hvis setningen stemmer, hvorfor beskrives den da innledende som kraftig humlet pale ale?

Meninga er vel at for å kunne falle innafor definisjonen til Norbrygg, må ølet være kraftig humlet. Brygger du et øl som svarer til det engelske bryggerier i dag (som regel) kaller IPA, brygger du en bitter, siden de engelske bryggeriene ikke humler det ølet de kaller IPA kraftigere enn en bitter.

Trøblet jeg har med det der, er at Norbryggs definisjon av en bitter krever at ølet er mørkere enn det en engelsk IPA ofte vil være. Så du kan ikke uten videre sende inn den moderne engelske IPAen din som bitter, heller.

Norbrygg har et hull i systemet sitt. Du kan ikke brygge en engelsk best bitter/strong bitter/pale ale som er mellom 15 EBC og 25 EBC. Under 15 EBC kan du prøve å kalle det en golden ale, men en golden ale er egentlig ikke det samme, heller, så i praksis så finnes det i følge Norbryggs definisjoner ikke noe sånt som en best eller strong bitter som er lysere enn 25 EBC.
 
Sist redigert:
Meninga er vel at for å kunne falle innafor definisjonen til Norbrygg, må ølet være kraftig humlet. Brygger du et øl som svarer til det engelske bryggerier i dag (som regel) kaller IPA, brygger du en bitter, siden de engelske bryggeriene ikke humler det ølet de kaller IPA kraftigere enn en bitter.

Trøblet jeg har med det der, er at Norbryggs definisjon av en bitter krever at ølet er mørkere enn det en engelsk IPA ofte vil være. Så du kan ikke uten videre sende inn den moderne engelske IPAen din som bitter, heller.

Norbrygg har et hull i systemet sitt. Du kan ikke brygge en engelsk best bitter/strong bitter/pale ale som er mellom 15 EBC og 25 EBC. Under 15 EBC kan du prøve å kalle det en golden ale, men en golden ale er egentlig ikke det samme, heller, så i praksis så finnes det i følge Norbryggs definisjoner ikke noe sånt som en best eller strong bitter som er lysere enn 25 EBC.
Ah, så beskrivelsen er ment å påpeke forskjellen på det tradisjonelle og komersielle. Da gir det mening! Og nå kjente jeg at jeg måtte motstå fristelsen å bla gjennom Brewing Classis Styles, og BJCP og AHA sine stiler, sånn rett før leggetid når jeg må tidlig opp i morgen.
 
Smaken? Er det utprega søtt, kan det kanskje være en ide å sette i gang en ladning tørrgjær, la den nå maks aktivitet, og hive den oppi.

Jeg kjenner ikke ølet, eller øltypen fra før, men vil ikke si det er fryktelig søtt. Den eneste tørrgjæren jeg har er beryktede Mangroves liberty bell, som er til et Vestkyst sett jeg har stående.
 
Jeg kjenner ikke ølet, eller øltypen fra før, men vil ikke si det er fryktelig søtt. Den eneste tørrgjæren jeg har er beryktede Mangroves liberty bell, som er til et Vestkyst sett jeg har stående.
OG? Liberty Bell er en bra gjær, men ikke veldig sulten. Spørs om den klarer å spise noen ekstra gravity points.
Har du en bryggebutikk i nærheten? I så fall ville jeg kjøpe noen pakker Nottingham. Ekstra aggressiv gjær som angriper sukker like there's no tomorrow.
 
Nærmeste butikk er en time vekke, og jeg jobber 12-timers skift i to uker...

Hva med mer 007 eller 028? Har de også.
 
Nærmeste butikk er en time vekke, og jeg jobber 12-timers skift i to uker...

Hva med mer 007 eller 028? Har de også.

Hvis du har stående noe i ei krukke går jo det greit. Sett bare en liters starter, og hiv den oppi når den er godt i gang. (Ikke snurr den). Må du åpne ei ny pakke, er vel ikke det noen tragedie, heller. Sett en litt større starter, og spar halvparten.

Men først: Har du prøvd å snurre/rugge på dunken for å få gjæren opp i suspensjon igjen? Jeg har aldri brukt denne gjæren, men den flokkulerer vel godt, og legger seg komfortabelt til rette på bunnen av karet hvis den av en eller annen grunn har fått det for seg å ta kvelden.

Du er sikker på at du har truffet mesketemperaturen? Om du har vært oppe på 70 i stedet for 66, kan noe sånt som dette hende. Det er ikke veldig sannsynlig - men det holder nok om du har bomma på innmesk, og tilbrakt noen minutter der oppe. Men i så fall vil ølet ha lite sødme sjøl om FG blir høy.
 
Hvis du har stående noe i ei krukke går jo det greit. Sett bare en liters starter, og hiv den oppi når den er godt i gang. (Ikke snurr den). Må du åpne ei ny pakke, er vel ikke det noen tragedie, heller. Sett en litt større starter, og spar halvparten.

Men først: Har du prøvd å snurre/rugge på dunken for å få gjæren opp i suspensjon igjen? Jeg har aldri brukt denne gjæren, men den flokkulerer vel godt, og legger seg komfortabelt til rette på bunnen av karet hvis den av en eller annen grunn har fått det for seg å ta kvelden.

Du er sikker på at du har truffet mesketemperaturen? Om du har vært oppe på 70 i stedet for 66, kan noe sånt som dette hende. Det er ikke veldig sannsynlig - men det holder nok om du har bomma på innmesk, og tilbrakt noen minutter der oppe. Men i så fall vil ølet ha lite sødme sjøl om FG blir høy.

Jeg har ristet ja.

Mesketempen var litt lav, en liten grad under kanskje, men striketempen var jo på 70pluss, og jeg tok meg god tid til å ha litt og litt malt i, og røre det godt inn...

Jeg sjønte ikke helt det med starteren, ikke snurre den på magnetrøreren?

Jeg er jo uansett bare hjemme og våken ca 3-4 timer i døgnet nå, så det skal vel noe til å time dette rett... Har en ny pakke Wlp028, kunne det vært en ide å bare tømme den rett oppi?
 
Tilbake
Topp