Tråden for dumme spørsmål.

Når bør man egentlig ta starteren av og sette den til kjøling? Imperial A38 i 23-timen nå, skummet har begynt å falle men kanskje jeg bør vente til alt har falt?
Pleier aldri få noe særlig skum på starterne...
Vis vedlegget 51180
Den er høyst sannsynlig ferdig. Ta den av og la den stå 10 minutter. Så klemmer du folien tett rundt åpningen, og rister flaska. Da ser og hører du fort om det frigjæres CO2, og om det altså stadig foregår gjæring. Hvis det bare er veldig svakt utslag på denne testen, ville jeg satt den i kjøleskap.

Du ser også om fort om gjæren begynner å flokkulere. Da blir det et klart lag øverst.

Den gjæren der pleier å lage et helvete for meg i starteren:). Wyeast 1318, som er den samme, har nettopp gitt meg en liter gjær i oppsamlingsflaska til bow off'en i det brygget jeg satte for et par dager sida.

Et tips når du bruker den gjæren der: Rist skumkaka ned i ølet igjen, ikke la den bli liggende oppå. Jeg gjør det flere ganger. Engelske bryggere gjorde jo det, og f.eks. Burton Union-systemet førte jo gjæren som tøyt ut av "svanehalsene" kontinuerlig tilbake i det gjærende ølet.
 
Den er høyst sannsynlig ferdig. Ta den av og la den stå 10 minutter. Så klemmer du folien tett rundt åpningen, og rister flaska. Da ser og hører du fort om det frigjæres CO2, og om det altså stadig foregår gjæring. Hvis det bare er veldig svakt utslag på denne testen, ville jeg satt den i kjøleskap.

Du ser også om fort om gjæren begynner å flokkulere. Da blir det et klart lag øverst.

Den gjæren der pleier å lage et helvete for meg i starteren:). Wyeast 1318, som er den samme, har nettopp gitt meg en liter gjær i oppsamlingsflaska til bow off'en i det brygget jeg satte for et par dager sida.

Et tips når du bruker den gjæren der: Rist skumkaka ned i ølet igjen, ikke la den bli liggende oppå. Jeg gjør det flere ganger. Engelske bryggere gjorde jo det, og f.eks. Burton Union-systemet førte jo gjæren som tøyt ut av "svanehalsene" kontinuerlig tilbake i det gjærende ølet.
Takker for tips, skal ta den testen nå har resten av gjæren falt ned ser jeg men det ser ut som det koker/bobler friskt enda...

Pleier å få en del i blow offen med 1318 så hvis denne er enda hissigere ser jeg frem til det, skulle hatt gjennomsiktig stållokk til tanken så jeg kunne fulgt med :) En av bakdelene med ståltank
 
Dette spørsmålet hører hjemme i denne tråden:

Skal brygge min første neipa fra et sett jeg kjøpte på salg, her følger det med en pose laktose som i oppskriften står som en del av gjærbare... Når skal dette oppi?
 
Dette spørsmålet hører hjemme i denne tråden:

Skal brygge min første neipa fra et sett jeg kjøpte på salg, her følger det med en pose laktose som i oppskriften står som en del av gjærbare... Når skal dette oppi?
Greit å hive det oppi litt før kokeslutt. Da får du drept eventuelle bakterier og sånt og løst det opp, men det skjer ikkeno med det, så du kunne sikkert hatt det i sammen med tørrhumle hvis du ville.
 
Mye mas om at man må kjøle ned flasket øl, jeg har kun ett skap som kan brukes til mengder flasker og gjæring, så øl kan ikke gjære samtidig som øl ligger på kjøl.

Hvor viktig er det egentlig å holde øllet kaldt? Mener, butikkøl ligger jo i romtemp hele tiden..
Har en kjeller som holder rundt 16 grader, men er kanskje ikke kaldt nok for lagring?
 
Mye mas om at man må kjøle ned flasket øl, jeg har kun ett skap som kan brukes til mengder flasker og gjæring, så øl kan ikke gjære samtidig som øl ligger på kjøl.

Hvor viktig er det egentlig å holde øllet kaldt? Mener, butikkøl ligger jo i romtemp hele tiden..
Har en kjeller som holder rundt 16 grader, men er kanskje ikke kaldt nok for lagring?
Viktig for holdbarheit, spesielt humleøl. Men egentlig alle.
Butikkøl smaker ofte ikkje godt etter ei stund på hylla :)
Stabil, mørk kjellar på 16c er absolutt godkjent alternativ til kjøleskap vil eg meine. Perfekt til lagring av barleywine,imp stout osv
 
Viktig for holdbarheit, spesielt humleøl. Men egentlig alle.
Butikkøl smaker ofte ikkje godt etter ei stund på hylla :)
Stabil, mørk kjellar på 16c er absolutt godkjent alternativ til kjøleskap vil eg meine. Perfekt til lagring av barleywine,imp stout osv
Skjønner. Får drikke opp kjøleskapet mellom hver gang jeg brygger, iallfall som du nevner ipa varianter osv.
 
Mye mas om at man må kjøle ned flasket øl, jeg har kun ett skap som kan brukes til mengder flasker og gjæring, så øl kan ikke gjære samtidig som øl ligger på kjøl.

Hvor viktig er det egentlig å holde øllet kaldt? Mener, butikkøl ligger jo i romtemp hele tiden..
Har en kjeller som holder rundt 16 grader, men er kanskje ikke kaldt nok for lagring?
Det refereres ofte til 3-30-300 regelen (det har jeg også gjort tidligere her på forumet). I en studie jeg har lest (link til slutt) presenteres dette slik: "A common heuristic used is known as the “3-30-300 Rule” which was developed from a study by MillerCoors and states that a beer ages the same amount in 3 days at 90°F as it does in 30 days at 71°F and 300 days at 33°F.1 However, this rule specifically applies to filtered, pasteurized beer […].

I denne studien undersøker de effekten på ufiltrert, upasteurisert øl i den helt andre siden av skalaen. I dette forsøket sammenlignet de DIPA/NEIPA oppbevart i romtemperatur vs. kjøleskap. Studien konkluderer med at de her "eldest likt" hva angår smak og aroma. Og begge ble bedømt som "ikke salgbare" etter 67 dager … Det er allikevel andre forskjeller (som skum dannelse og trykk) som gjør at de konkluderer med at det bør oppbevares kaldt.

Vet ikke om du ble klokere av dette, men her er link til studien: https://digital.wpi.edu/concern/student_works/kp78gj863?locale=en
 
Sist redigert:
Kan bruke hva du vil, men ETTER pumpa :)
Ja det har jeg heldigvis fått med meg, og jeg ser homebrewtalk gutta sier kuleventil på motsatt side.. Jeg skal kun bruke den under sirkulering av mesk og vorlauf så hadde håpet på noe lurt som jeg ikke må demontere i fjortenhundre deler etter hver bryggedag?

Hva er vanlige løsninger?
Kan du gi mindre volt?
Det går vel, men det blir mer dill, og innkjøp av mer dall, jeg hadde håpet på noe enkelt og billig, som vanlig :oops:
 
hva vil det si at flowen er for høy?
Det vil si at det går for fort, for mye vann. Jeg hadde ønsket at vannmengden som kommer ut over mesken kommer i samme hastighet som den renner gjennom maltsengen. Spesielt med vorlauf vil jeg ikke forstyrre maltsengen med 8 liter i minuttet:p
 
Ja det har jeg heldigvis fått med meg, og jeg ser homebrewtalk gutta sier kuleventil på motsatt side.. Jeg skal kun bruke den under sirkulering av mesk og vorlauf så hadde håpet på noe lurt som jeg ikke må demontere i fjortenhundre deler etter hver bryggedag?

Hva er vanlige løsninger?

Det går vel, men det blir mer dill, og innkjøp av mer dall, jeg hadde håpet på noe enkelt og billig, som vanlig :oops:
Visst du kjeder deg kan du jo mekke deg ei slangeklype med ett par små plater, to skruer og vingemuttera :)
Ingen ekstra rengjæring og justerbar flow
IMG_20210423_220039043.jpg
 
Det vil si at det går for fort, for mye vann. Jeg hadde ønsket at vannmengden som kommer ut over mesken kommer i samme hastighet som den renner gjennom maltsengen. Spesielt med vorlauf vil jeg ikke forstyrre maltsengen med 8 liter i minuttet:p
er 8 liter i minuttet så mye?
 
Visst du kjeder deg kan du jo mekke deg ei slangeklype med ett par små plater, to skruer og vingemuttera :)
Ingen ekstra rengjæring og justerbar flow
Vis vedlegget 51214
Nå snakker vi, den var ikke dum, jeg har noen passe kraftige limklemmer fra biltema, syns vel egentlig ikke det blei mindre flow, bare en tynnere stråle, men også med betydelig mer trøkk. Se for deg å knipe på hageslangen.
er 8 liter i minuttet så mye?
Nei altså om en random kom opp til meg og sa, ey vet du hva, pumpen min kan skuffe unna 8 liter i minuttet så ville jeg ikke akkurat spurt noe mer inngående om det og prøvd å bli vennen hans så jeg kan bli med hjem å se på vidunderet, ja kanskje til og med få ta på den, men sånn i forhold til at det plasker i toppen av maltsengen som helst skal være uforstyrret under vorlauf så blir det litt meget :p
 
Tilbake
Topp