Tråden for dumme spørsmål.

Sarge

Norbrygg-medlem
Trur også at det er gjærtypa som er årsaken. Snakka med nokon eg reknar som ganske drevne og erfarne bryggarar, som splitbatcha ein del, og der var det gjengs at us-05 fremhevar bitterheit ganske mykje.
Men begge batchene fikk en ujevn blanding av to gjærsorter. Det er jo vanskelig å vite hvilken gjær som dominerer da (det kommer bl.a. an på hvilken som formerer seg først og spiser mest).
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Så det var bryggedag i går, brygget et øl jeg har brygget 5 ganger før, da med W-34/70 fra fermentis og WLP830. Som kanskje noen har fått med seg så var jeg ute etter billigere lagergjær da starter er vanskelig å beregne med barn.

Jeg tok en sjansen og bestilte 10X 34/70 men da fra en svensk produsent ved navn Brewly.. Jeg ville se hvordan den var i forhold til fermentis og dermed ble det 2 pakker på 14 grader.

Jeg rehydrerte og pitchet rundt 13 tiden i går, i dag når jeg sto opp var det intet liv, så ikke ut som det hadde blitt mer gjær i all rounderen, ingen liv i blow off'en, og SG har ikke rørt seg et eneste poeng.

Jeg tok derfor å strødde yttligere 2 pakker(24 gram) rett i vørteren, lot den rehydrere og oksygenerte en gode 90 sekunder før jeg satt den tilbake i gjærskapet, dette var i 8 tiden i dag.

Vel det er enda ikke noe liv, ikke engang antydning og det begynner å gå litt lengre tid enn hva jeg er komfortabel med i forhold til andre ting som kan få fotfeste i vørteren.

Jeg regner med de andre 6 pakkene er like død og tviler på jeg gidder å prøve flere av de.. Jeg antar de har kreppa under transport, men hva vet vel jeg..

Uansett, da står jeg ovenfor 3 valg.

1. Jeg venter det ut og skjer det ingenting de neste dagene er den garantert en dumper.

2. Anser brygget som tapt og dumper nå.

3. Kveiker den sporenstreks?

Hve tenker dere? Som sagt all rounderen lekker ikke, null skumaktivitet på toppen, ingen små stigende CO2 bobler i vørteren og den har blitt foret med 48 gram W34/70.
received_4110165532369546.jpeg
 

Forvirret

Norbrygg-medlem
Hadde ventet til i morgen tidlig med å bestemme meg.
Kveik har jeg aldri brukt så den har jeg ingen mening om.

Nottingham på lav temperatur er vel det jeg hadde brukt.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Hadde ventet til i morgen tidlig med å bestemme meg.
Kveik har jeg aldri brukt så den har jeg ingen mening om.

Nottingham på lav temperatur er vel det jeg hadde brukt.
Kveik er det eneste jeg har for hånd akkurat nå, men da venter jeg til kvelden i alle fall og om jeg føler meg modig til i morra tidlig, takk for svar :)
 

Nils1

Norbrygg-medlem
Når bør man egentlig ta starteren av og sette den til kjøling? Imperial A38 i 23-timen nå, skummet har begynt å falle men kanskje jeg bør vente til alt har falt?
Pleier aldri få noe særlig skum på starterne...
20210422_194806.jpg
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Så det var bryggedag i går, brygget et øl jeg har brygget 5 ganger før, da med W-34/70 fra fermentis og WLP830. Som kanskje noen har fått med seg så var jeg ute etter billigere lagergjær da starter er vanskelig å beregne med barn.

Jeg tok en sjansen og bestilte 10X 34/70 men da fra en svensk produsent ved navn Brewly.. Jeg ville se hvordan den var i forhold til fermentis og dermed ble det 2 pakker på 14 grader.

Jeg rehydrerte og pitchet rundt 13 tiden i går, i dag når jeg sto opp var det intet liv, så ikke ut som det hadde blitt mer gjær i all rounderen, ingen liv i blow off'en, og SG har ikke rørt seg et eneste poeng.

Jeg tok derfor å strødde yttligere 2 pakker(24 gram) rett i vørteren, lot den rehydrere og oksygenerte en gode 90 sekunder før jeg satt den tilbake i gjærskapet, dette var i 8 tiden i dag.

Vel det er enda ikke noe liv, ikke engang antydning og det begynner å gå litt lengre tid enn hva jeg er komfortabel med i forhold til andre ting som kan få fotfeste i vørteren.

Jeg regner med de andre 6 pakkene er like død og tviler på jeg gidder å prøve flere av de.. Jeg antar de har kreppa under transport, men hva vet vel jeg..

Uansett, da står jeg ovenfor 3 valg.

1. Jeg venter det ut og skjer det ingenting de neste dagene er den garantert en dumper.

2. Anser brygget som tapt og dumper nå.

3. Kveiker den sporenstreks?

Hve tenker dere? Som sagt all rounderen lekker ikke, null skumaktivitet på toppen, ingen små stigende CO2 bobler i vørteren og den har blitt foret med 48 gram W34/70.
Vis vedlegget 51174
Denne butikken selger også.
Billig, men venter med å bestille til jeg ser at det går bra med deg.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Denne butikken selger også.
Billig, men venter med å bestille til jeg ser at det går bra med deg.
Det er der jeg bestilte fra og for 10 pakker med forsendelse ble det 409, - så prisen er god og forsendelse tok 3 dager så fort gikk det også, litt synd det ikke var noe gelpose for å holde gjæra kjølig, men men.

Det blei liv til slutt, skal prøve å oppdatere etterhvert som jeg kan gjøre noen antagelser om denne svenskproduserte W34/70 :)
 
Sist redigert:

Finn Berger

Moderator
Når bør man egentlig ta starteren av og sette den til kjøling? Imperial A38 i 23-timen nå, skummet har begynt å falle men kanskje jeg bør vente til alt har falt?
Pleier aldri få noe særlig skum på starterne...
Vis vedlegget 51180
Den er høyst sannsynlig ferdig. Ta den av og la den stå 10 minutter. Så klemmer du folien tett rundt åpningen, og rister flaska. Da ser og hører du fort om det frigjæres CO2, og om det altså stadig foregår gjæring. Hvis det bare er veldig svakt utslag på denne testen, ville jeg satt den i kjøleskap.

Du ser også om fort om gjæren begynner å flokkulere. Da blir det et klart lag øverst.

Den gjæren der pleier å lage et helvete for meg i starteren:). Wyeast 1318, som er den samme, har nettopp gitt meg en liter gjær i oppsamlingsflaska til bow off'en i det brygget jeg satte for et par dager sida.

Et tips når du bruker den gjæren der: Rist skumkaka ned i ølet igjen, ikke la den bli liggende oppå. Jeg gjør det flere ganger. Engelske bryggere gjorde jo det, og f.eks. Burton Union-systemet førte jo gjæren som tøyt ut av "svanehalsene" kontinuerlig tilbake i det gjærende ølet.
 

Nils1

Norbrygg-medlem
Den er høyst sannsynlig ferdig. Ta den av og la den stå 10 minutter. Så klemmer du folien tett rundt åpningen, og rister flaska. Da ser og hører du fort om det frigjæres CO2, og om det altså stadig foregår gjæring. Hvis det bare er veldig svakt utslag på denne testen, ville jeg satt den i kjøleskap.

Du ser også om fort om gjæren begynner å flokkulere. Da blir det et klart lag øverst.

Den gjæren der pleier å lage et helvete for meg i starteren:). Wyeast 1318, som er den samme, har nettopp gitt meg en liter gjær i oppsamlingsflaska til bow off'en i det brygget jeg satte for et par dager sida.

Et tips når du bruker den gjæren der: Rist skumkaka ned i ølet igjen, ikke la den bli liggende oppå. Jeg gjør det flere ganger. Engelske bryggere gjorde jo det, og f.eks. Burton Union-systemet førte jo gjæren som tøyt ut av "svanehalsene" kontinuerlig tilbake i det gjærende ølet.
Takker for tips, skal ta den testen nå har resten av gjæren falt ned ser jeg men det ser ut som det koker/bobler friskt enda...

Pleier å få en del i blow offen med 1318 så hvis denne er enda hissigere ser jeg frem til det, skulle hatt gjennomsiktig stållokk til tanken så jeg kunne fulgt med :) En av bakdelene med ståltank
 
Topp