Tråden for dumme spørsmål.

Skal sjekke ut autoheverten!


Og takk for tipset med dommerskjemaet, kjempenyttig lesing! Likevel ser eg ikkje heilt feilen vår der, så eg spør her:
Me smaka vår fyrste weissbier(forøvrig batch #2), og opplevde ingen usmakar og ein god karbonering. Men; det var lite generelt smak. Veldig tynn og lite rund, men både lukt og ettersmak var weiss slik me kjenner den. Har dette med meskinga å gjere? Då me brygga gjekk temperaturen ein god del opp og ned, og me fekk sirkulert lite. Ville ølet smaka betre om dette var gjort optimalt, eller kan ha med andre faktorar å gjere?

På det siste brygget vårt vart meskinga veldig god, så me håpar å merke ein markant forskjell.
 
Skal sjekke ut autoheverten!


Og takk for tipset med dommerskjemaet, kjempenyttig lesing! Likevel ser eg ikkje heilt feilen vår der, så eg spør her:
Me smaka vår fyrste weissbier(forøvrig batch #2), og opplevde ingen usmakar og ein god karbonering. Men; det var lite generelt smak. Veldig tynn og lite rund, men både lukt og ettersmak var weiss slik me kjenner den. Har dette med meskinga å gjere? Då me brygga gjekk temperaturen ein god del opp og ned, og me fekk sirkulert lite. Ville ølet smaka betre om dette var gjort optimalt, eller kan ha med andre faktorar å gjere?

På det siste brygget vårt vart meskinga veldig god, så me håpar å merke ein markant forskjell.
Sannsynligvis har dette noe med gjæringen, gjærmengden og/eller gjæringstemperaturen å gjøre. Skaff dere full kontroll på dette først, så kan dere bekymre dere for meskingen som neste steg. "Tynn og lite rund" kan tyde på for lav mesketemperatur. "Generelt lite smak" kan tyde på for lav gjæringstemperatur og/eller feil gjærmengde.

Et tips til neste spørsmål er å oppgi litt mer fakta (fra loggen deres) gjærtype, gjærmengde, temperaturmålinger underveis, bryggeutstyr, etc.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Tusen takk for gode tips!

Her er det me brygga. Kom i pakketilbodet til BB60: http://www.olbrygging.no/products/pakketilbud-beer-brew-61

Gjæringsskapet vårt ligg mellom 18 - 19.5 etter målingar, litt opp og ned avhengig av tid på døgnet. Er det for stor variasjon? Bør tempen vere eksakt samme heile tida? Har høyrt at tempen inni gjæringskaret er høgare en tempen i "rommet", så har tenkt at 18 grader funka bra for eit øl som krev 20 grader gjæring, men kanskje tempen må litt opp.

Me er dårlege på loggføring, note to self! :)
 
Temperaturen i karet er sjeldent den samme som romtemperaturen. Hos meg er den typisk under i ett døgn, over i de neste to, og i nærheten etter det.
http://bb.templogg.no
US-05 på 20L følger normalen. Kveiken på 10L avviker fra vanlig forløp. Den avviker også fra tidligere Kveik gjæringer. Dette er grunnen til at jeg logger. Minimalt med arbeid siden alt går automatisk...
 
Kan man i teorien bruke starsan til vannjustering, senke pH?

Phosphoric acid, also found in colas, is popular with brewers not bound to the Reinheitsgebot. It requires 10 times more 10% phosphoric acid than 88% lactic acid to lower the pH the same amount, demanding less measurement precision. The other advantage of phosphoric acid is that it leaves behind phosphate salts, which are relatively flavorless, and already present.

Citric acid, also found in lemons, has gained some interest for citrusy IPAs. In small-scale tests, I thought citric acid did add to the fruity perception compared to other acids. Citric acid is sold powdered for cheese making and is best added to taste at packaging. I don’t recommend acetic, malic, hydrochloric, or sulfuric acids for pH adjustment because of flavor and/or safety concerns.
 
I oppskrifter som krever kandissukker, kan man da bruke kandissirup isteden? Sikkert et dumt spørsmål, da det sikkert er samme greia bare fast og flytende form, but as the title say :p
 
Er ganske ny i gamet selv, men får alltid slik bunnfall som du har der. Ofte 2-4 liter. Slik jeg har forstått er det gjær, humle, malt rester som samler seg i bunnen. Når du skal flaske er det lurt å stikke om ølet til et nytt kar, gjerne med kran. Da skal du unngå å få med deg dette.
 
Du gjør det litt motsatt ift normalen? Gjærer i kar med kran og stikker om ved flasking til kar uten kran?
Det er ulike måter å gjøre dette på. Det som er viktig etter at gjæringa er godt i gang er å få minst mulig oksygen i ølet. Uansett hvilken metode du bruker. Gjæring i kar med kran er det flere som gjør. De som har fått lekkasje under gjæringa slutter ofte med kran i gjæringskaret.
Ikke hell over, da får du inn mye oksygen.
 
Tilbake
Topp