Nei, med tørrgjær skal ikke det være noe problem. (Fermentis sier eksplisitt at du ikke skal lufte vørteren når du bruker tørrgjæra deres.) Men jeg er generelt skeptisk til MJ-gjær.Bohemian pilsner sett fra olbrygging. OG var 1.052. Brukte 3 pakke m84 lager til 23l vørter. Gjæreringstempen 11°C i 2uker så satt jeg opp til 16°C. Smakte litt søtt.
Kan det være at jeg ikke rista gjæringskaret ? Bare lot den plaske fra krana på kjelen.
Takk for svar. Brukte hydrometer filtrerte ølet i kaffefilter og sjekka med 2 forskjellige hydrometer.Nei, med tørrgjær skal ikke det være noe problem. (Fermentis sier eksplisitt at du ikke skal lufte vørteren når du bruker tørrgjæra deres.) Men jeg er generelt skeptisk til MJ-gjær.
Det ser ikke ut til at du har gjort noe galt her. Og sida ølet har sødme, har du nok ikke meska på for høy temperatur, heller. (Det ville vært forklaringa om ølet faktisk var utgjæra på 1.020.)
Kjøp en pose w-34/70 (Fermentis) eller Diamond (Lallemand), og sett en starter på en liter. Hiv den oppi når den har nådd full aktivitet, så går det nok bra.
Et forbehold: Det er jo alltid en mulighet at det er snakk om målefeil - helst når folk bruker refraktometer. Med hydrometer kan du vanskelig bomme. Men igjen; sødmen tyder på at målinga er riktig.
Du kan jo fate det med litt aktiv gjær. Kanskje du da slipper å karbonere, også. (Jeg bruker ikke fat, så nå snakker jeg om sånt jeg ikke har greie på!)Takk for svar. Brukte hydrometer filtrerte ølet i kaffefilter og sjekka med 2 forskjellige hydrometer.
Tror jeg bare putter ølet på fat å gjemmer den bort i 2mnd. For skal brygge en pale ale med us-05 i helgen og da trenger jeg kjøleskapet
Tenkte å bruke sukker i romtemperatur for kjøleskapet blir opptatt. Hva er aktiv gjær ?Du kan jo fate det med litt aktiv gjær. Kanskje du da slipper å karbonere, også. (Jeg bruker ikke fat, så nå snakker jeg om sånt jeg ikke har greie på!)
Gjær som er i gang med å ete sukker, gjær som driver med gjæring, altså. Det var vel det jeg foreslo over her: Lag en liter starter og strø en pose gjær oppi. Så kan du riste litt forsiktig etter ei stund, for å blande inn gjæren, og deretter lar du den bare stå noen timer til den er kommet skikkelig i gang.Tenkte å bruke sukker i romtemperatur for kjøleskapet blir opptatt. Hva er aktiv gjær ?
MJ produserer ikke gjæren sin selv, og jeg lurer på hva slags gjær M84 egentlig er. Har latt meg fortelle at den også leveres i lagerøl-settene til danske Brewolution. Jeg brukte den for en del år siden – og det er den eneste skikkelig mislykkede pilsbatchen jeg har laget. Ølet gikk i sluket etter at FG nektet å komme under 1.020. Jeg ville, om mulig, byttet til en annen gjær. Grunnen til at den følger med i mange ølsett er at den er mye billigere i innkjøp enn f.eks. W34/70 og Diamond.Bohemian pilsner sett fra olbrygging. OG var 1.052. Brukte 3 pakke m84 lager til 23l vørter. Gjæreringstempen 11°C i 2uker så satt jeg opp til 16°C. Smakte litt søtt.
Kan det være at jeg ikke rista gjæringskaret ? Bare lot den plaske fra krana på kjelen.
Blir å bruke andre typer gjær i framtiden. Brukte MJ for den var med i settet.MJ produserer ikke gjæren sin selv, og jeg lurer på hva slags gjær M84 egentlig er. Har latt meg fortelle at den også leveres i lagerøl-settene til danske Brewolution. Jeg brukte den for en del år siden – og det er den eneste skikkelig mislykkede pilsbatchen jeg har laget. Ølet gikk i sluket etter at FG nektet å komme under 1.020. Jeg ville, om mulig, byttet til en annen gjær. Grunnen til at den følger med i mange ølsett er at den er mye billigere i innkjøp enn f.eks. W34/70 og Diamond.
For noen år siden, så var MJ-gjæren rebranded gjær fra en diger "generisk"-gjærprodusent. Såvidt jeg vet så brukte Brewolution, som Holmentoppen sier, disse typene. Så kjøpte de som eier MJ denne gjærprodusenten, samme som eier (eide?) f.eks Grainfather også. Om gjæren har blitt bedre etter det aner jeg ikke.Blir å bruke andre typer gjær i framtiden. Brukte MJ for den var med i settet.
For noen år siden, så var MJ-gjæren rebranded gjær fra en diger "generisk"-gjærprodusent. Såvidt jeg vet så brukte Brewolution, som Holmentoppen sier, disse typene. Så kjøpte de som eier MJ denne gjærprodusenten, samme som eier (eide?) f.eks Grainfather også. Om gjæren har blitt bedre etter det aner jeg ikke.
Jeg hadde den i når den kokte men rista litt før jeg overførteKan egentlig bare svare på spørsmålet om nedkjøling. Det er vel ikke store skvetten med sukkerlake du skal slå nedi fatet. Så laken vil fort bli nedkjølt.
Jeg lar den kjøle seg ned mens jeg forbereder overføringen. Den er temmelig varm når jeg heller den i fatet før jeg overfører ølet.
Det med karbonering tror jeg er greit. Blir det lite så er det vel bare å trykksette med co2 til du er fornøyd.
Mener du 40g-60min 70g-15min og 80g-0min?Jeg ville fordelt litt mer sent i kok ja, f.eks 40, 70 og 80 g
Hvor bittert det blir har jeg ikke regnet på
Dette kommer an på batch størrelse og styrke på ølet. Dette er 25 liter? Den 0 min. tilsetningen kan slå begge veier. Om du tilsetter den etter at temperaturen har sunket under 80 grader bidrar den ikke så mye til bitterheten, og samtidig fordamper ikke de flyktige aromahumlene så lett. Teoretisk ser det bra ut (ca 25 IBU om alfaen på Mosaicen er ca 12), men både 0 minutter og tørrhumle gir høyere opplevd bitterhet. Denne kalkulatoren er fin: https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/Hei skal brygge i morgen og lurer på å forandre på humle. Har 200g mosaic.
Blir 100gram tørrhumle mye når jeg skal flaske? Blir 10g lite bittert liker litt men ikke for mye. Noen tips?
10.0 g Mosaic - 60min
20.0 g Mosaic - 15min
70.0 g Mosaic - 0min
100 g Mosaic - 7 dager tørrhumle
23l bryggevolum. Takk skal sjekke ut kalkulatorenDette kommer an på batch størrelse og styrke på ølet. Dette er 25 liter? Den 0 min. tilsetningen kan slå begge veier. Om du tilsetter den etter at temperaturen har sunket under 80 grader bidrar den ikke så mye til bitterheten, og samtidig fordamper ikke de flyktige aromahumlene så lett. Teoretisk ser det bra ut (ca 25 IBU om alfaen på Mosaicen er ca 12), men både 0 minutter og tørrhumle gir høyere opplevd bitterhet. Denne kalkulatoren er fin: https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/
Mener du 40g-60min 70g-15min og 80g-0min?