Tråden for dumme spørsmål.

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Ikke så ofte jeg bruker hurtig termometer lenger, hva med deg?
Har snart 150 batcher på Brewtoolsen, erfaring gjør at jeg treffer godt på innmesk hver gang. Hos meg dropper det fra 60 liter 71C til 65C med 14-15 kilo malt. Panelet viser så temperaturen i meskevannet inntil det er sirkulert over malten lenge nok - men jeg sirkulerer gjennom kjøleren uten kjølevann så blir det omtrent det jeg ønsker som er 2 grader over mesketemperatur i vannet som sirkuleres på utsida av maltrøret.

Jeg gikk på noen blemmer tidlig i karrieren før jeg kjøpte to termometere, et langt og et hurtig kort.
 

hrukin

Norbrygg-medlem
Har litt bokser av 0,5 størrelse som jeg skal sette i en kjellerbod for lagring samt at jeg også ønsker å plassere noe der så leiligheten ikke ser ut som en lagerhall. Er det noen som har forslag til hvor man kan få tak i kasser/esker med lokk som passer bra til størrelse på bokser. Boksene er ca 17 cm høye, så er det esker med løst lokk på toppen gjør det ikke noe om høyden er en cm eller to lavere.

Er en låsbar gjennomsiktig bod i fellesområde så ønsker ikke bare sette de på hyllene løse eller i blanke plastkasser. Ser for meg esker som tar ca 20-24 bokser i et lag, men det er viktigere med minimum av headspace slik at man kan stable oppå hverandre uten at eskene kneler og at det ikke tar så stor plass.
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Er det noen som har forslag til hvor man kan få tak i kasser/esker
75 liter biltema flytte eske.
 

hrukin

Norbrygg-medlem
Hadde i utgangspunktet sett for meg esker som er lave slik at det går kun et lag med bokser, men de flaskeinnsatsene som passer til eskene der gjør jo det høyaktuelt. Takker for tipset.
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Har noen en link til den tabellen som viser forventet SG i forhold til kg malt pr liter vann ?
Har byttet mobil og nå har jeg mistet linken.
 

Cascade

Norbrygg-medlem
Har en kollega som brygger 100liter hveteøl med WLP400, han setter 0.5 liter starter med 2 rør gjær på magnetrører et par dager.
Dekanterer ikke, alt går i på bryggedagen.
Han sier han måler ABV på 4.5%, gjæringa starter kjapt og plopper avgårde. Jeg syntes det virker som altfor lite gjær? Kjapt på pitch-kalkulator her får jeg 4.7l starter med 2 pakker ferskgjær. Han er ikke helt fornøyd med smaken, kan det være den lave gjærmengden?
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Jeg syntes det virker som altfor lite gjær? Kjapt på pitch-kalkulator her får jeg 4.7l starter med 2 pakker ferskgjær. Han er ikke helt fornøyd med smaken, kan det være den lave gjærmengden?
Tja. Kanskje? Det er en solid underpitch da. Pleier selv å ha 0.35 pitch rate på hvete/wit/saison som har fungert godt. Men selv da med to pakker så er det knappe 2 liter starter som er utregnet i Brewfather. Presser han gjæra med litt lav temperatur og da, så kan det nok tenkes at usmaker kommer lurende..
 

Cascade

Norbrygg-medlem
Tja. Kanskje? Det er en solid underpitch da. Pleier selv å ha 0.35 pitch rate på hvete/wit/saison som har fungert godt. Men selv da med to pakker så er det knappe 2 liter starter som er utregnet i Brewfather. Presser han gjæra med litt lav temperatur og da, så kan det nok tenkes at usmaker kommer lurende..
Han har aldri regnet på gjærmengde, godt resultat første gang, dårligere andre og tredje.. Hvete/wit/saison kan en jo lykkes med lavere pitch rate som du skriver. Typet inn 0.35 i BF nå, med 2 pakker gjær får jeg 3.4L. starter. 666mrd. celler.
 

Finn Berger

Moderator
Har en kollega som brygger 100liter hveteøl med WLP400, han setter 0.5 liter starter med 2 rør gjær på magnetrører et par dager.
Dekanterer ikke, alt går i på bryggedagen.
Han sier han måler ABV på 4.5%, gjæringa starter kjapt og plopper avgårde. Jeg syntes det virker som altfor lite gjær? Kjapt på pitch-kalkulator her får jeg 4.7l starter med 2 pakker ferskgjær. Han er ikke helt fornøyd med smaken, kan det være den lave gjærmengden?
Det der virker helt meningsløst. Det hadde vært langt bedre å ikke sette en starter, eller å eventuelt sette en oppfriskningsstarter på bryggedagen. Helsetilstanden til den gjæren som har stått og snurra 2 dager på en halvliter vørter vil være kraftig redusert. Sukkeret vil jo være spist opp på kort tid, og etter det vil gjæren måtte tære på reservene sine. At gjæringa kommer kjapt i gang er ikke så rart, for siden gjæren har brukt opp de energireservene (av glykogen) som den skulle ha brukt under syntetiseringa av membranråstoffer, må den kjapt skaffe seg denne energien fra gjæring i stdet. Normalt vil gjæren gjennomføre syntetiseringa av membranråstoff før den går i gang med formering, og det er grunnen til at vi vanligvis vil ha en fase hvor det tilsynelatende ikke skjer noe ("lag-phase" på engelsk). Først etter at denne fasen er gjennomført begynner det å komme tegn til liv fra gjæringsdunken. Det som da skjer er at gjæren kommer i gang med formering (celledeling), og den energien den trenger for å gjøre det, skaffer den seg gjennom fermentering av sukkeret i vørteren.

At gjæringa kommer kjapt i gang, er bare et godt tegn dersom årsaken er at gjæren er i toppform og ikke har behov for å bruke så mye tid på å forberede seg på å komme i gang med formeringa. Rask start som skyldes mangel på energireserver er derimot et veldig dårlig tegn.

En starter må ikke få stå og spinne etter at gjæren har spist opp sukkeret. Og å sette en starter på en halv liter med to pakker gjær gir overhodet ingen mening - annet enn eventuelt som en oppfrisker, og da skal den nok stå bare en ganske kort tid.

Det virker nokså sannsynlig at den dårlige smaken på ølet skyldes mishandlinga av gjæren. Ikke bare er det for lite gjær, men gjæren er i dårlig form etter de to dagene på magnetrøreren. Det siste er antakelig verre enn at det er lite gjær.

Her er en liten innføring i å lage gjærstartere: https://forum.norbrygg.no/threads/gjaerstarter.43129/
 

bryren

Norbrygg-medlem
Da har jeg gått igjennom eisbock-ritualet og tatt vekk fire, av 19 liter, is/vann/utfryst øl. Så da lurer jeg på hvordan jeg finner ut den nye prosenten? Har ikke fått målt FG på det "nye" ølet enda.
 

Pål Heide Kielland

Norbrygg-medlem
Hei vurderer ny gjæringstank hvilken anbefaler dere Apollo eller allrounder?
Apollo. Har hatt to fra Kegland, blant annet en allrounder. Min erfaring er at de slites for raskt, blant annet i gjengene. Min allrounder er ikke lenger trykktett og blir erstattet av en Apollo. Når det et sagt så var jeg meget fornøyd med allrounderen i bruk.
Har en annen trykktank fra Keg King, som produserer Apollo. Min subjektive oppfatning er at de er av bedre byggkvalitet
 

Pål Heide Kielland

Norbrygg-medlem
Gjengene til ball lock'ene eller lokket?

Har brukt to all roundere og en konisk Fermzilla i noen år nå, er veldig fornøyd med alle tre, ingen lekkasjer.
På 27liiteren med oppsamler var det gjengene på ventilen i bunnen som ikke holdt. De ble umulige å løsne fra hverandre og snurret bare rundt hverandre. I tillegg har gjengene på ballocken på lokkene blitt såpass slitt at de ikke holder tett. Dette gjelder begge lokkene. Skal ikke underslå muligheten for at jeg har dratt til for hardt i utgangspunktet for å få det tett og at dette har svekket konstruksjonen. Evt bruk av starsan eller likn kan ha tæret på. Eller en kombo.
 
Dumt spørsmål ang humle. Har god erfaring med ekstrakt. Nettopp gått over til bryggemaskin og satte min første APA her for leden. Fulgte oppskriften til punkt og prikke, men ble veldig usikker på humlen. Oppskriften bestod av tre poser. En ble kokt i 45min, en i 10min og en skulle ikke kokes. Ble derfor lagt opp i etter kok. Alle tre i humleposer. Så startet usikkerheten. Hvor lenge skulle de være i vørteren. Jeg beholdt alle under nedkjøling, men fjernet de ved tapping over i gjæringskar. Skulle de egentlig ha blitt med over i gjæringskaret eller skal de fjernes før tapping? Noen gylden regel her? På forhånd takk fra en i lære!
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Høres riktig ut det, men neste gang ville jeg droppa humlepose
Er du sikker på at den siste humla ikke var ment som tørrhumle?
 
Topp