Finn Berger
Moderator
Det der virker helt meningsløst. Det hadde vært langt bedre å ikke sette en starter, eller å eventuelt sette en oppfriskningsstarter på bryggedagen. Helsetilstanden til den gjæren som har stått og snurra 2 dager på en halvliter vørter vil være kraftig redusert. Sukkeret vil jo være spist opp på kort tid, og etter det vil gjæren måtte tære på reservene sine. At gjæringa kommer kjapt i gang er ikke så rart, for siden gjæren har brukt opp de energireservene (av glykogen) som den skulle ha brukt under syntetiseringa av membranråstoffer, må den kjapt skaffe seg denne energien fra gjæring i stdet. Normalt vil gjæren gjennomføre syntetiseringa av membranråstoff før den går i gang med formering, og det er grunnen til at vi vanligvis vil ha en fase hvor det tilsynelatende ikke skjer noe ("lag-phase" på engelsk). Først etter at denne fasen er gjennomført begynner det å komme tegn til liv fra gjæringsdunken. Det som da skjer er at gjæren kommer i gang med formering (celledeling), og den energien den trenger for å gjøre det, skaffer den seg gjennom fermentering av sukkeret i vørteren.Har en kollega som brygger 100liter hveteøl med WLP400, han setter 0.5 liter starter med 2 rør gjær på magnetrører et par dager.
Dekanterer ikke, alt går i på bryggedagen.
Han sier han måler ABV på 4.5%, gjæringa starter kjapt og plopper avgårde. Jeg syntes det virker som altfor lite gjær? Kjapt på pitch-kalkulator her får jeg 4.7l starter med 2 pakker ferskgjær. Han er ikke helt fornøyd med smaken, kan det være den lave gjærmengden?
At gjæringa kommer kjapt i gang, er bare et godt tegn dersom årsaken er at gjæren er i toppform og ikke har behov for å bruke så mye tid på å forberede seg på å komme i gang med formeringa. Rask start som skyldes mangel på energireserver er derimot et veldig dårlig tegn.
En starter må ikke få stå og spinne etter at gjæren har spist opp sukkeret. Og å sette en starter på en halv liter med to pakker gjær gir overhodet ingen mening - annet enn eventuelt som en oppfrisker, og da skal den nok stå bare en ganske kort tid.
Det virker nokså sannsynlig at den dårlige smaken på ølet skyldes mishandlinga av gjæren. Ikke bare er det for lite gjær, men gjæren er i dårlig form etter de to dagene på magnetrøreren. Det siste er antakelig verre enn at det er lite gjær.
Her er en liten innføring i å lage gjærstartere: https://forum.norbrygg.no/threads/gjaerstarter.43129/