Holmentoppen
Norbrygg-medlem
Det er ikke bare sommervannet som varmere, da? Har en Ur-GF30 selv, og den fungerer akkurat like godt som da den var ny. Men det er selvsagt stor forskjell på kjølekapasiteten mellom sommer og vinter.Har opplevet dårligere kjøling med min Grainfather G30 med årene (er 8-9 år gammel). Her om dagen skulle jeg brygge en lager, som måtte ha 12 grader. GF fikk ikke kjølt ned mer enn 17-18 grader. Det er sikkert en teknisk årsak til dette og kan forbedres, men spørsmålet mitt her er om det gjør mye skade å tilsette gjæren på 17-18 grader for så sette vørteren i kjøleskap for gjæring på riktig temperatur. Det blir jo et annerledes øl, men kan noen si om det blir mer eller mindre sødme eller mer eller mindre bitterhet, for eksempel?
25 liter vørter satt i kjøleskap bruker ikke lang tid på å senke seg 5-6 grader. Bare å tilsette gjær som vanlig. Tror ikke det har noen som helst betydning.