Daggis
Norbrygg-medlem
Har gjort det med hell i den perioden jeg brygget ferdige sett.Hadde dere brygga med malt som har liggi i bua 3mnd pluss? Det er øl sett. Vet ikke grader
Har gjort det med hell i den perioden jeg brygget ferdige sett.Hadde dere brygga med malt som har liggi i bua 3mnd pluss? Det er øl sett. Vet ikke grader
Ikke noe problem. Så lenge det ikke har kommet fuktighet til maltet er ikke 3 mnd noe å snakke om.Hadde dere brygga med malt som har liggi i bua 3mnd pluss? Det er øl sett. Vet ikke grader i bua
Jeg har sekker med spesialmalt som gikk ut på dato i 2019. Ukvernet selvfølgelig, men de holder seg helt fint i garasjeboden hvor jeg brygger. Da er det kanskje verre med humla di som burde vært fryst, og gjæra som skulle vært i kjøleskapet. Men er det bra dato på humle og gjær så går det nok fint det også. Du kan åpne humleposen et par dager før du tenker å brygge (lukk den igjen med et klips eller teip), lukt og se. Skal være frisk aroma, og pellets skal ha fin grønnfarge. Er det gulnet og lukter tåfis så er det boss, og du må/bør kjøpe ny humle før du brygger.Hadde dere brygga med malt som har liggi i bua 3mnd pluss? Det er øl sett. Vet ikke grader i bua
Så dere ville ikke ventet med å pitche inn gjæren til kjøleskapet hadde senket ned temperaturen? Eller av liten betydning? Ja, er nok bare sommer-vannet. Målte det til 16 grader, som var endel høyere enn jeg trodde.Det er ikke bare sommervannet som varmere, da? Har en Ur-GF30 selv, og den fungerer akkurat like godt som da den var ny. Men det er selvsagt stor forskjell på kjølekapasiteten mellom sommer og vinter.
25 liter vørter satt i kjøleskap bruker ikke lang tid på å senke seg 5-6 grader. Bare å tilsette gjær som vanlig. Tror ikke det har noen som helst betydning.
Humla har jeg i frysern og gjære ligger i kjøleskapet er bare maltet som har ligget i bodenJeg har sekker med spesialmalt som gikk ut på dato i 2019. Ukvernet selvfølgelig, men de holder seg helt fint i garasjeboden hvor jeg brygger. Da er det kanskje verre med humla di som burde vært fryst, og gjæra som skulle vært i kjøleskapet. Men er det bra dato på humle og gjær så går det nok fint det også. Du kan åpne humleposen et par dager før du tenker å brygge (lukk den igjen med et klips eller teip), lukt og se. Skal være frisk aroma, og pellets skal ha fin grønnfarge. Er det gulnet og lukter tåfis så er det boss, og du må/bør kjøpe ny humle før du brygger.
Så dere ville ikke ventet med å pitche inn gjæren til kjøleskapet hadde senket ned temperaturen? Eller av liten betydning? Ja, er nok bare sommer-vannet. Målte det til 16 grader, som var endel høyere enn jeg trodde.
Det er vel samme produktet som vi bruker, dvs. 77% CaCl i flak. (Resten er vann. )Det er imidlertid ikke "food grade", og inneholder kanskje en del ting vi ikke ønsker i ølet, bl.a. jern. Men om det er i sånne mengder at det vil spille noen rolle når vi bruker det til vannjustering, er vel tvilsomt.Er tom for kalsiumklorid og har ikke somla meg til å handle mer. Var det sånn at det er forskjell på det bryggerbutikkene selger og hva man kjøper på felleskjøpet?
Du kan jo prøve å løse det opp i vann og se om det felles ut noe? (Det var et råd jeg kom over.) Antakelig er det ingen store risikoer forbundet med å bruke det, men jeg er jo langt unna å kunne si noe sikkert.
Jo, det er god logikk, det. Så om det ikke felles ut noe, har du stadig ingen garanti. Men om noe felles ut, så veit du at her er det ikke rensa særlig grundig.Jeg kan ingenting om dette, men kan det ikke være noe vannløselig forurensning i det som ikke felles ut?
CaCl er vanligvis fremstilt som et biprodukt ved syntesering av natriumkarbonat. Så er det forurenset, er det vel dét. Kanskje.Jo, det er god logikk, det. Så om det ikke felles ut noe, har du stadig ingen garanti. Men om noe felles ut, så veit du at her er det ikke rensa særlig grundig.
Det kan f.eks. inneholde jern, som er jordas vanligste metall og ingen fare for naturen. Men det er avgjort en fare for ølet vårt. (Jeg så i en deklarasjon at innholdet av jern var maks 85 mg/kg. Jeg har ikke brydd meg om å gjøre den matematikken som trengs for å gjøre om dette til ppm i ølet ved normal dosering. Antakelig helt ubetydelig.)CaCl er vanligvis fremstilt som et biprodukt ved syntesering av natriumkarbonat. Så er det forurenset, er det vel dét. Kanskje.
Siden det brukes til avising, kan det neppe inneholde noe «styggedom», siden det skal videre ut i naturen.
Hmm. Jern har jo veldig lav smaksgrense, da, i ppb området. Men 85mg/kg gir vel 0,085 ppb, (hvis jeg har hoderegnet riktig(?)).Det kan f.eks. inneholde jern, som er jordas vanligste metall og ingen fare for naturen. Men det er avgjort en fare for ølet vårt. (Jeg så i en deklarasjon at innholdet av jern var maks 85 mg/kg. Jeg har ikke brydd meg om å gjøre den matematikken som trengs for å gjøre om dette til ppm i ølet ved normal dosering. Antakelig helt ubetydelig.)
Så lenge du har det på (tette) glass, går det bra. Men anbefaler å bruke litt små glass, og oppbevare resten på noen lag zip-lock poser.Mens vi er inne på salt: jeg fikk min første pakke med ting til vannjustering nå i uken, og så til min (svært milde) overaskelse at alt kom i kiloposer (kjøpte kalsiumklorid, kalsiumsulfat og magnesium).
Om jeg tar dette over på syltetøyglass, vil det ta til seg fukt fra luften og klumpe seg?
Evt er jo vakuumpakking aldri feil.Så lenge du har det på (tette) glass, går det bra. Men anbefaler å bruke litt små glass, og oppbevare resten på noen lag zip-lock poser.
Kalsiumklorid og magnesiumsulfat absorberer lett fuktighet, i likhet med dme
Høres lurt ut. Selv har jeg ikke giddi, jeg bruker bare en sånn poseklemme.Så tomatpuréglass og vakumpakke resten da?