Tråden for dumme spørsmål.

Kan jo oppdatere litt allerde. Da jeg først rørte ut ble det som sagt litt klumper og da jeg strødde i tørrgjæra havna jo noen av disse korna på klompene. Det bekymret meg litt, men meste parten fløt jo oppå vørter.
Da jeg kom tilbake etter en halvtime så neste alt ut til å ha løst seg opp så da ga jeg det bare en liten omrøring og satte karet i gjæringskapet
Nå ser jeg til og med antydning til aktivitet på toppen
 
Sist redigert:
Det er greit det, er ikke koblet til no varme eller kjøling nå
men hvorfor står det at den aktiverer kjølekilden da?
Det er vel to ting som kan skjære seg her: Hvis det aldri løser seg opp får du mindre effekt ut av det og DME-klumper i bunnfallet. Hvis det er med noe forurensing kan du få.en infeksjon. Mikroorganismer er ikke så veldig glade i så rent sukker så om du ikke har vært ekstremt uheldig går drt sannsynligvis bra.
 
Det er vel to ting som kan skjære seg her: Hvis det aldri løser seg opp får du mindre effekt ut av det og DME-klumper i bunnfallet. Hvis det er med noe forurensing kan du få.en infeksjon. Mikroorganismer er ikke så veldig glade i så rent sukker så om du ikke har vært ekstremt uheldig går drt sannsynligvis bra.

Nå tror jeg du siterte meg på feil innlegg ;)
 
Er det skadelige å reise temperaturen for høyt og for raskt etter stormgjæring? Tok gjæringskaret ut av kjøleskapet i går for å gjøre plass til litt andre ting, men var litt varmere i rommet enn jeg trodde og nå er temperaturen oppe i ~25 C (har gjæret på 19 -20 C)
 
Er det skadelige å reise temperaturen for høyt og for raskt etter stormgjæring? Tok gjæringskaret ut av kjøleskapet i går for å gjøre plass til litt andre ting, men var litt varmere i rommet enn jeg trodde og nå er temperaturen oppe i ~25 C (har gjæret på 19 -20 C)
Så lenge det aller meste av gjæringen er unnagjort, vil jeg anta det går helt fint. Blir sikkert raskere ferdig utgjæret.
 
Har prøvd å regne selv men greit å få bekreftet/ avkreftet at jeg har gjort riktig.


Har splittet en imperial stout. I 13 L som hadde en abv på 12% har jeg tilsatt 1 dl konjakk med 40%. Min utregning tilsier av abv øker med ca 0,25%. Stemmer dette sånn noenlunde?

Noe for de med bedre mattekunnskap enn meg f.eks. @PetterL .
 
Har prøvd å regne selv men greit å få bekreftet/ avkreftet at jeg har gjort riktig.


Har splittet en imperial stout. I 13 L som hadde en abv på 12% har jeg tilsatt 1 dl konjakk med 40%. Min utregning tilsier av abv øker med ca 0,25%. Stemmer dette sånn noenlunde?

Noe for de med bedre mattekunnskap enn meg f.eks. @PetterL .
Er i Tyrkia og drikker Efes i solen, beklager treig respons :p :beercheers:
 
Skal brygge pils i morgen og klarer ikke kjøle ned temperaturen på vørteren helt ned til 11 grader. Tipper jeg pitcher rundt 16-17 grader. Jeg har glykolkjøling og kan dermed kjøle relativt raskt ned til 11 grader etter pitch. Er det et problem å kjøle raskt ned etter pitch, eller bør jeg gjøre det sakte? Eventuelt over hvor lang tid?

Kan nevne at jeg skal bruke tørrgjær (W-34/70).

Før noen foreslår at jeg kan kjøle ned med glykol før jeg pitcher så kan jeg nevne at jeg da må ut med kjølespiralen igjen for å pitche gjær, og det er litt styrete - så vil gjerne unngå det :)
 
Skal brygge pils i morgen og klarer ikke kjøle ned temperaturen på vørteren helt ned til 11 grader. Tipper jeg pitcher rundt 16-17 grader. Jeg har glykolkjøling og kan dermed kjøle relativt raskt ned til 11 grader etter pitch. Er det et problem å kjøle raskt ned etter pitch, eller bør jeg gjøre det sakte? Eventuelt over hvor lang tid?

Kan nevne at jeg skal bruke tørrgjær (W-34/70).

Før noen foreslår at jeg kan kjøle ned med glykol før jeg pitcher så kan jeg nevne at jeg da må ut med kjølespiralen igjen for å pitche gjær, og det er litt styrete - så vil gjerne unngå det :)

Jeg kan ikke svare direkte på hva som er best, men det jeg gjorde i dag var å pitche US-05 på 20 C og siden jeg ikke lener meg på aktiv kjøling denne gang satte jeg gjæringskaret ut tildekket med en regnfrakk (er meldt 12 -14 C i natt)
Så kanskje det beste er å kjøle langsomt ned over natta. Håper det ;)

W-34/70 er vel også ganske robust og jeg har ikke hatt problemer med å pitche på 17 ish og kjøle ned til 13 over natta
 
Jeg kan ikke svare direkte på hva som er best, men det jeg gjorde i dag var å pitche US-05 på 20 C og siden jeg ikke lener meg på aktiv kjøling denne gang satte jeg gjæringskaret ut tildekket med en regnfrakk (er meldt 12 -14 C i natt)
Så kanskje det beste er å kjøle langsomt ned over natta. Håper det ;)

W-34/70 er vel også ganske robust og jeg har ikke hatt problemer med å pitche på 17 ish og kjøle ned til 13 over natta

Jeg målte temperaturen på vannet i springen, og det holder drøye 12 grader, så da er jeg kanskje nærmere gjæringstemp etter kjøling enn jeg først antok. Som du skiver er vel 34/70 (og US-05) og ganske robust, så det går vel gjerne bra med både ditt og mitt øl :)
 
Jeg brygger på maskin og opplever kraftig temp.dropp ved innmesk, ikke uvanlig at jeg rører inn på 10C lavere enn oppskrift. Temp ligger da på 50 tallet et sted. Kan ta opp mot 10min før jeg treffer mesketemperaturen min. Innmesktemp er tatt høyde for i BF og står 5C høyere.
Eksempel:
Innmesktemp satt på 69C,
Ønsket mesketemp 64C.
Temperatur etter innmesk 54C.

Hvilke innvirkning har dette på resulatet? Lett irriterende.
 
Skal brygge pils i morgen og klarer ikke kjøle ned temperaturen på vørteren helt ned til 11 grader. Tipper jeg pitcher rundt 16-17 grader. Jeg har glykolkjøling og kan dermed kjøle relativt raskt ned til 11 grader etter pitch. Er det et problem å kjøle raskt ned etter pitch, eller bør jeg gjøre det sakte? Eventuelt over hvor lang tid?

Kan nevne at jeg skal bruke tørrgjær (W-34/70).

Før noen foreslår at jeg kan kjøle ned med glykol før jeg pitcher så kan jeg nevne at jeg da må ut med kjølespiralen igjen for å pitche gjær, og det er litt styrete - så vil gjerne unngå det :)
I henhold til Fermentis går det bra å pitche litt over gjæringstemp.

 
Jeg brygger på maskin og opplever kraftig temp.dropp ved innmesk, ikke uvanlig at jeg rører inn på 10C lavere enn oppskrift. Temp ligger da på 50 tallet et sted. Kan ta opp mot 10min før jeg treffer mesketemperaturen min. Innmesktemp er tatt høyde for i BF og står 5C høyere.
Eksempel:
Innmesktemp satt på 69C,
Ønsket mesketemp 64C.
Temperatur etter innmesk 54C.

Hvilke innvirkning har dette på resulatet? Lett irriterende.
Hvorfor varmer du ikke opp vannet sånn at du treffer på innmesk-temp? Blir vel bare en pitteliten proteinrast ut av det som vel ikke er stort å frykte.
 
Jeg brygger på maskin og opplever kraftig temp.dropp ved innmesk, ikke uvanlig at jeg rører inn på 10C lavere enn oppskrift. Temp ligger da på 50 tallet et sted. Kan ta opp mot 10min før jeg treffer mesketemperaturen min. Innmesktemp er tatt høyde for i BF og står 5C høyere.
Eksempel:
Innmesktemp satt på 69C,
Ønsket mesketemp 64C.
Temperatur etter innmesk 54C.

Hvilke innvirkning har dette på resulatet? Lett irriterende.
Jeg opplever det stikk motsatte. Tempen i mesken faller kun 1-2 grader hos meg, med f.eks 26L meskevann på 70 grader, og 5,7kg malt på 11 grader endte opp på 68 grader. Selv etter 10min mesk så har ikke temperaturen gått ned til mesketemp på 66 grader. Er det en årsak til det?
 
Jeg brygger på maskin og opplever kraftig temp.dropp ved innmesk, ikke uvanlig at jeg rører inn på 10C lavere enn oppskrift. Temp ligger da på 50 tallet et sted. Kan ta opp mot 10min før jeg treffer mesketemperaturen min. Innmesktemp er tatt høyde for i BF og står 5C høyere.
Eksempel:
Innmesktemp satt på 69C,
Ønsket mesketemp 64C.
Temperatur etter innmesk 54C.

Hvilke innvirkning har dette på resulatet? Lett irriterende.
Jeg brygger på netthandel sin 40liter, og merker heller ikke noe temp.dropp. (med 27 liter meskevann og typisk 5,5 til 6 kg. malt.
 
Tilbake
Topp