Tråden for dumme spørsmål.

Cascade

Norbrygg-medlem
Hvorfor varmer du ikke opp vannet sånn at du treffer på innmesk-temp? Blir vel bare en pitteliten proteinrast ut av det som vel ikke er stort å frykte.
Ja, har bare hatt en tanke om at nesten 80C innmesktemp. ikke er bra, da er kanskje proteinrasten heller å foretrekke..?

Dere som snakker om tempdropp, måler dere med hurtig termometer i mesken eller leses displayet av..?
Displayet, synes det stemmer bra med hurtig termometeret. Ikke så ofte jeg bruker hurtig termometer lenger, hva med deg?
 

gle1

Norbrygg-medlem
Dere som snakker om tempdropp, måler dere med hurtig termometer i mesken eller leses displayet av..?
Begge deler. Det var en liten temp differanse, men ikke stor nok til at jeg noterte meg det. Så tempen jeg refererer til er fra displayet. Uansett så er det langt ifra det Brewfather angir som innmesk temp. I appen så skal vel innmesk temp på 72 grader, med malt på 20 grader, som skal ende opp på 66 grader. Jeg hadde innmesk temp på 70 grader, malt på 11 grader, og endte opp på 68 grader.
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Ikke så ofte jeg bruker hurtig termometer lenger, hva med deg?
Har snart 150 batcher på Brewtoolsen, erfaring gjør at jeg treffer godt på innmesk hver gang. Hos meg dropper det fra 60 liter 71C til 65C med 14-15 kilo malt. Panelet viser så temperaturen i meskevannet inntil det er sirkulert over malten lenge nok - men jeg sirkulerer gjennom kjøleren uten kjølevann så blir det omtrent det jeg ønsker som er 2 grader over mesketemperatur i vannet som sirkuleres på utsida av maltrøret.

Jeg gikk på noen blemmer tidlig i karrieren før jeg kjøpte to termometere, et langt og et hurtig kort.
 

hrukin

Norbrygg-medlem
Har litt bokser av 0,5 størrelse som jeg skal sette i en kjellerbod for lagring samt at jeg også ønsker å plassere noe der så leiligheten ikke ser ut som en lagerhall. Er det noen som har forslag til hvor man kan få tak i kasser/esker med lokk som passer bra til størrelse på bokser. Boksene er ca 17 cm høye, så er det esker med løst lokk på toppen gjør det ikke noe om høyden er en cm eller to lavere.

Er en låsbar gjennomsiktig bod i fellesområde så ønsker ikke bare sette de på hyllene løse eller i blanke plastkasser. Ser for meg esker som tar ca 20-24 bokser i et lag, men det er viktigere med minimum av headspace slik at man kan stable oppå hverandre uten at eskene kneler og at det ikke tar så stor plass.
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Er det noen som har forslag til hvor man kan få tak i kasser/esker
75 liter biltema flytte eske.
 

hrukin

Norbrygg-medlem
Hadde i utgangspunktet sett for meg esker som er lave slik at det går kun et lag med bokser, men de flaskeinnsatsene som passer til eskene der gjør jo det høyaktuelt. Takker for tipset.
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Har noen en link til den tabellen som viser forventet SG i forhold til kg malt pr liter vann ?
Har byttet mobil og nå har jeg mistet linken.
 

Cascade

Norbrygg-medlem
Har en kollega som brygger 100liter hveteøl med WLP400, han setter 0.5 liter starter med 2 rør gjær på magnetrører et par dager.
Dekanterer ikke, alt går i på bryggedagen.
Han sier han måler ABV på 4.5%, gjæringa starter kjapt og plopper avgårde. Jeg syntes det virker som altfor lite gjær? Kjapt på pitch-kalkulator her får jeg 4.7l starter med 2 pakker ferskgjær. Han er ikke helt fornøyd med smaken, kan det være den lave gjærmengden?
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Jeg syntes det virker som altfor lite gjær? Kjapt på pitch-kalkulator her får jeg 4.7l starter med 2 pakker ferskgjær. Han er ikke helt fornøyd med smaken, kan det være den lave gjærmengden?
Tja. Kanskje? Det er en solid underpitch da. Pleier selv å ha 0.35 pitch rate på hvete/wit/saison som har fungert godt. Men selv da med to pakker så er det knappe 2 liter starter som er utregnet i Brewfather. Presser han gjæra med litt lav temperatur og da, så kan det nok tenkes at usmaker kommer lurende..
 

Cascade

Norbrygg-medlem
Tja. Kanskje? Det er en solid underpitch da. Pleier selv å ha 0.35 pitch rate på hvete/wit/saison som har fungert godt. Men selv da med to pakker så er det knappe 2 liter starter som er utregnet i Brewfather. Presser han gjæra med litt lav temperatur og da, så kan det nok tenkes at usmaker kommer lurende..
Han har aldri regnet på gjærmengde, godt resultat første gang, dårligere andre og tredje.. Hvete/wit/saison kan en jo lykkes med lavere pitch rate som du skriver. Typet inn 0.35 i BF nå, med 2 pakker gjær får jeg 3.4L. starter. 666mrd. celler.
 

Finn Berger

Moderator
Har en kollega som brygger 100liter hveteøl med WLP400, han setter 0.5 liter starter med 2 rør gjær på magnetrører et par dager.
Dekanterer ikke, alt går i på bryggedagen.
Han sier han måler ABV på 4.5%, gjæringa starter kjapt og plopper avgårde. Jeg syntes det virker som altfor lite gjær? Kjapt på pitch-kalkulator her får jeg 4.7l starter med 2 pakker ferskgjær. Han er ikke helt fornøyd med smaken, kan det være den lave gjærmengden?
Det der virker helt meningsløst. Det hadde vært langt bedre å ikke sette en starter, eller å eventuelt sette en oppfriskningsstarter på bryggedagen. Helsetilstanden til den gjæren som har stått og snurra 2 dager på en halvliter vørter vil være kraftig redusert. Sukkeret vil jo være spist opp på kort tid, og etter det vil gjæren måtte tære på reservene sine. At gjæringa kommer kjapt i gang er ikke så rart, for siden gjæren har brukt opp de energireservene (av glykogen) som den skulle ha brukt under syntetiseringa av membranråstoffer, må den kjapt skaffe seg denne energien fra gjæring i stdet. Normalt vil gjæren gjennomføre syntetiseringa av membranråstoff før den går i gang med formering, og det er grunnen til at vi vanligvis vil ha en fase hvor det tilsynelatende ikke skjer noe ("lag-phase" på engelsk). Først etter at denne fasen er gjennomført begynner det å komme tegn til liv fra gjæringsdunken. Det som da skjer er at gjæren kommer i gang med formering (celledeling), og den energien den trenger for å gjøre det, skaffer den seg gjennom fermentering av sukkeret i vørteren.

At gjæringa kommer kjapt i gang, er bare et godt tegn dersom årsaken er at gjæren er i toppform og ikke har behov for å bruke så mye tid på å forberede seg på å komme i gang med formeringa. Rask start som skyldes mangel på energireserver er derimot et veldig dårlig tegn.

En starter må ikke få stå og spinne etter at gjæren har spist opp sukkeret. Og å sette en starter på en halv liter med to pakker gjær gir overhodet ingen mening - annet enn eventuelt som en oppfrisker, og da skal den nok stå bare en ganske kort tid.

Det virker nokså sannsynlig at den dårlige smaken på ølet skyldes mishandlinga av gjæren. Ikke bare er det for lite gjær, men gjæren er i dårlig form etter de to dagene på magnetrøreren. Det siste er antakelig verre enn at det er lite gjær.

Her er en liten innføring i å lage gjærstartere: https://forum.norbrygg.no/threads/gjaerstarter.43129/
 

bryren

Norbrygg-medlem
Da har jeg gått igjennom eisbock-ritualet og tatt vekk fire, av 19 liter, is/vann/utfryst øl. Så da lurer jeg på hvordan jeg finner ut den nye prosenten? Har ikke fått målt FG på det "nye" ølet enda.
 

Pål Heide Kielland

Norbrygg-medlem
Hei vurderer ny gjæringstank hvilken anbefaler dere Apollo eller allrounder?
Apollo. Har hatt to fra Kegland, blant annet en allrounder. Min erfaring er at de slites for raskt, blant annet i gjengene. Min allrounder er ikke lenger trykktett og blir erstattet av en Apollo. Når det et sagt så var jeg meget fornøyd med allrounderen i bruk.
Har en annen trykktank fra Keg King, som produserer Apollo. Min subjektive oppfatning er at de er av bedre byggkvalitet
 
Topp