Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
Dere som snakker om tempdropp, måler dere med hurtig termometer i mesken eller leses displayet av..?
Ja, har bare hatt en tanke om at nesten 80C innmesktemp. ikke er bra, da er kanskje proteinrasten heller å foretrekke..?Hvorfor varmer du ikke opp vannet sånn at du treffer på innmesk-temp? Blir vel bare en pitteliten proteinrast ut av det som vel ikke er stort å frykte.
Displayet, synes det stemmer bra med hurtig termometeret. Ikke så ofte jeg bruker hurtig termometer lenger, hva med deg?Dere som snakker om tempdropp, måler dere med hurtig termometer i mesken eller leses displayet av..?
Begge deler. Det var en liten temp differanse, men ikke stor nok til at jeg noterte meg det. Så tempen jeg refererer til er fra displayet. Uansett så er det langt ifra det Brewfather angir som innmesk temp. I appen så skal vel innmesk temp på 72 grader, med malt på 20 grader, som skal ende opp på 66 grader. Jeg hadde innmesk temp på 70 grader, malt på 11 grader, og endte opp på 68 grader.Dere som snakker om tempdropp, måler dere med hurtig termometer i mesken eller leses displayet av..?
Har snart 150 batcher på Brewtoolsen, erfaring gjør at jeg treffer godt på innmesk hver gang. Hos meg dropper det fra 60 liter 71C til 65C med 14-15 kilo malt. Panelet viser så temperaturen i meskevannet inntil det er sirkulert over malten lenge nok - men jeg sirkulerer gjennom kjøleren uten kjølevann så blir det omtrent det jeg ønsker som er 2 grader over mesketemperatur i vannet som sirkuleres på utsida av maltrøret.Ikke så ofte jeg bruker hurtig termometer lenger, hva med deg?
75 liter biltema flytte eske.Er det noen som har forslag til hvor man kan få tak i kasser/esker
Det var kjapt.
Tja. Kanskje? Det er en solid underpitch da. Pleier selv å ha 0.35 pitch rate på hvete/wit/saison som har fungert godt. Men selv da med to pakker så er det knappe 2 liter starter som er utregnet i Brewfather. Presser han gjæra med litt lav temperatur og da, så kan det nok tenkes at usmaker kommer lurende..Jeg syntes det virker som altfor lite gjær? Kjapt på pitch-kalkulator her får jeg 4.7l starter med 2 pakker ferskgjær. Han er ikke helt fornøyd med smaken, kan det være den lave gjærmengden?
Han har aldri regnet på gjærmengde, godt resultat første gang, dårligere andre og tredje.. Hvete/wit/saison kan en jo lykkes med lavere pitch rate som du skriver. Typet inn 0.35 i BF nå, med 2 pakker gjær får jeg 3.4L. starter. 666mrd. celler.Tja. Kanskje? Det er en solid underpitch da. Pleier selv å ha 0.35 pitch rate på hvete/wit/saison som har fungert godt. Men selv da med to pakker så er det knappe 2 liter starter som er utregnet i Brewfather. Presser han gjæra med litt lav temperatur og da, så kan det nok tenkes at usmaker kommer lurende..
Det der virker helt meningsløst. Det hadde vært langt bedre å ikke sette en starter, eller å eventuelt sette en oppfriskningsstarter på bryggedagen. Helsetilstanden til den gjæren som har stått og snurra 2 dager på en halvliter vørter vil være kraftig redusert. Sukkeret vil jo være spist opp på kort tid, og etter det vil gjæren måtte tære på reservene sine. At gjæringa kommer kjapt i gang er ikke så rart, for siden gjæren har brukt opp de energireservene (av glykogen) som den skulle ha brukt under syntetiseringa av membranråstoffer, må den kjapt skaffe seg denne energien fra gjæring i stdet. Normalt vil gjæren gjennomføre syntetiseringa av membranråstoff før den går i gang med formering, og det er grunnen til at vi vanligvis vil ha en fase hvor det tilsynelatende ikke skjer noe ("lag-phase" på engelsk). Først etter at denne fasen er gjennomført begynner det å komme tegn til liv fra gjæringsdunken. Det som da skjer er at gjæren kommer i gang med formering (celledeling), og den energien den trenger for å gjøre det, skaffer den seg gjennom fermentering av sukkeret i vørteren.Har en kollega som brygger 100liter hveteøl med WLP400, han setter 0.5 liter starter med 2 rør gjær på magnetrører et par dager.
Dekanterer ikke, alt går i på bryggedagen.
Han sier han måler ABV på 4.5%, gjæringa starter kjapt og plopper avgårde. Jeg syntes det virker som altfor lite gjær? Kjapt på pitch-kalkulator her får jeg 4.7l starter med 2 pakker ferskgjær. Han er ikke helt fornøyd med smaken, kan det være den lave gjærmengden?
Da har jeg gått igjennom eisbock-ritualet og tatt vekk fire, av 19 liter, is/vann/utfryst øl. Så da lurer jeg på hvordan jeg finner ut den nye prosenten? Har ikke fått målt FG på det "nye" ølet enda.
Apollo. Har hatt to fra Kegland, blant annet en allrounder. Min erfaring er at de slites for raskt, blant annet i gjengene. Min allrounder er ikke lenger trykktett og blir erstattet av en Apollo. Når det et sagt så var jeg meget fornøyd med allrounderen i bruk.Hei vurderer ny gjæringstank hvilken anbefaler dere Apollo eller allrounder?
Gjengene til ball lock'ene eller lokket?blant annet i gjengene