-Tormod-
Norbrygg-medlem
Trengs det (diacetylrest)? Med en ale gjæret på 19 grader? 6 dager er så klart utenfor komfortsona, men tanken slo meg.diacetyl bl.a? Hadde vært meg hadde jeg ikke kjørt cc etter 6 dager nei, hvis det var spørsmål?
Trengs det (diacetylrest)? Med en ale gjæret på 19 grader? 6 dager er så klart utenfor komfortsona, men tanken slo meg.diacetyl bl.a? Hadde vært meg hadde jeg ikke kjørt cc etter 6 dager nei, hvis det var spørsmål?
Trengs det (diacetylrest)? Med en ale gjæret på 19 grader? 6 dager er så klart utenfor komfortsona, men tanken slo meg.
Jeg tenker at ølen er ferdig utgjæret og skal etter cc og en galatinshot rett på fat og oppbevares kjølig. Da bør vel ikke diacetyl være noe problem. Men det er mulig jeg tenker feil.Det skal jeg ikke svare bastant på, men jeg ville ikke gjort det
Når FG er stabil så gir jeg ølet 48 timer på å rydde, hva de nå enn styrer med. Jeg legger meg ikke oppi detaljene, de gjør sin greie og jeg gjør min, vi pleier å komme til en enighet med denne taktikkenJeg tenker at ølen er ferdig utgjæret og skal etter cc og en galatinshot rett på fat og oppbevares kjølig. Da bør vel ikke diacetyl være noe problem. Men det er mulig jeg tenker feil.
Palmer formulerer tommelfingerregelen slik: "The maturation phase should be as long as the high-growth phase". Jeg ville i alle fall gitt ølet 8-10 dager.Har en golden ale nå som er ferdig utgjæret ihht oppskrift etter 6 dager (1.050-1.009 med Nottingham). Tommelfingerregelen sier 14 dager pga oppryddinga til gjæren. Alt ser helt normalt ut og tenker å kjøre cc nå. Har det ikke travelt, men er det noe gjæren foretar seg på gjæringstemp som ikke en cc rydder opp i?
Dr. Chris White foreskriver 3-10 dager for det han kaller ”the stationary phase”. Selv har jeg sjelden utfordret 14-dagers total gjæringstid for ales. Har det aldri så travelt. https://byo.com/article/fermentation-time-line/Har en golden ale nå som er ferdig utgjæret ihht oppskrift etter 6 dager (1.050-1.009 med Nottingham). Tommelfingerregelen sier 14 dager pga oppryddinga til gjæren. Alt ser helt normalt ut og tenker å kjøre cc nå. Har det ikke travelt, men er det noe gjæren foretar seg på gjæringstemp som ikke en cc rydder opp i?
En mild vil vel gjerne gå gjennom det hele kjappere. Og Fuller's-gjæren er nok også et spesielt tilfelle.Min rekord er en mild med Imperial A09 Pub (tilsv. WLP002). Nådde FG etter 3 dager. Jeg lot den stå to dager ekstra før jeg overførte til fat og trykksatte. Drakk av den samme dag - helt fin. Men så er det også en gjær som flokkullerer voldsomt - du kan riste den opp og se den legger seg paddeflatt i karet i løpet av 30 sekunder.
Jeg ville sjekket 5 min etter innmesk, altså når du vet at væsken en homogen, men hey, det er ingenting i veien for å sjekke begge delerSkal igang med vannjustering og har ett dumt spørsmål: når måler en PH? Før eller etter kornet går oppi vannet?
Maltet senker ph i vørt i forhold til det utgangspunktet du har i vannet du bruker (egentlig tror jeg ph i vannet ikke er så viktig så lenge den er "normal"). Lyst malt senker ph minst, mens malt rundt 200EBC senker ph mest. Så avtar denne effekten litt når maltet blir mørkere enn 200 EBC. Så som @Kloakk skriver, så sjekker du litt etter innmesk. Når jeg selv drev å målte dette under alle steg i ølbrygginga, var min første måling 10-15 minutter etter innmesk.Skal igang med vannjustering og har ett dumt spørsmål: når måler en PH? Før eller etter kornet går oppi vannet?
Helt enig i det du sier, men jeg er så "heldig" å ha en pH på 7,9 så jeg sjekker vannet sånn ca hver 6. måned, og bruker Brewfather til å fikse resten, det har ikke feilet enda og derfor tar jeg utgangspunkt i vannet og ikke mesken, men jeg er en enkel sjelMaltet senker ph i vørt i forhold til det utgangspunktet du har i vannet du bruker (egentlig tror jeg ph i vannet ikke er så viktig så lenge den er "normal"). Lyst malt senker ph minst, mens malt rundt 200EBC senker ph mest. Så avtar denne effekten litt når maltet blir mørkere enn 200 EBC. Så som @Kloakk skriver, så sjekker du litt etter innmesk. Når jeg selv drev å målte dette under alle steg i ølbrygginga, var min første måling 10-15 minutter etter innmesk.
Under "Water" klikker du på "CALC" helt til høyre. Du får da opp ett nytt vindu slik vist under. Øverst ser du estimert pH ut fra alle ingrediensene dine. For å legge til din egen vannprofil klikker du på knappen til høyre for Source og velger + ADD NEW PROFILE som du så lagrer. Håper jeg klarte å forklare dette godt nokMens vi er inne på justering, er det en måte å få Brewfather til å huske hva jeg har av salter og mineraler, eller må jeg inn å velge i hver eneste oppskrift?

Jaja, du går inn på profiler, velger vann, legger inn dine verdier og hver gang du lager eller går inn på en oppskrift kan du velge din vannprofil.Mens vi er inne på justering, er det en måte å få Brewfather til å huske hva jeg har av salter og mineraler, eller må jeg inn å velge i hver eneste oppskrift?


Du har jo fått gode svar på dette. Jeg får bare lyst til å legge til at pH i mesk kanskje ikke er det viktigste, så lenge du er innafor nokså vide grenser. (Ned mot 5 og du begynner å merke det på effektiviteten, og opp mot 6 og du risikerer tanninekstraksjon.) Det skader ikke å sikte mot en ideal-pH (5,2 for pils, 5,3-5,5 generelt for lyse øl og 5,4-5,6 for mørke øl, alt i følge Kai Troester), men det er ingen grunn til panikk om du bommer.Skal igang med vannjustering og har ett dumt spørsmål: når måler en PH? Før eller etter kornet går oppi vannet?
Ser jeg ikke leste innlegget ditt godt nok før jeg svarte sist, så jeg slettet detTakk, men jeg ser jeg forklarte meg dårlig, vannprofilen har jeg allerede lagret.
Det jeg mente var mineralene jeg har for å tilsette. Hvis jeg ikke endrer noe kommer BF opp med ganske mange stoff som skal tilsettes, om jeg går inn på kalk og deretter tannhjulet kan jeg velge til og fra hva den skal kalkurere. Pr nå har jeg bare CaC03, CaCI2 og MgSO4, og fjerner derfor alle andre stoffer.
Det er dette jeg kunne tenke meg å lagre.
Jojo, jeg tilsetter fosforsyre under oppvarming av meskevann. På sånn 40ish graderSå en justerer altså ikke Ph før kornet går i?