Står co2 tanken i kjøleskapet også? Hvis ikke er det vel litt forskjell pga temp?
Ja den står sammen med fatet.
Står co2 tanken i kjøleskapet også? Hvis ikke er det vel litt forskjell pga temp?
Har du tappet deg et glass eller to? Er karboneringen slik den skal være?Har en IPA på fat som har stått nesten to uker på 4c med ca 1 bar trykk. Jeg koblet fra gass i går kveld men sjekket trykk på fatet nå og det var nede på 0.7-0.8 bar.
Er det muligens lekkasje i fat eller tar ølet fremdeles opp CO2?
Har du tappet deg et glass eller to? Er karboneringen slik den skal være?
Ellers er den aller mest pålitelige metoden for påfylling av CO2 å veie gassmengden du tilfører. Det er enkelt om du har en god digital kjøkkenvekt: Vei gassflasken før start – og nullstill TARE. Koble til fat og rist eller rull fatet noen minutter. Vei gassflasken en gang eller to underveis. Det finnes tabeller for gassmengde, men en tommelfingerregel er ca 70 g for et 19 liters fat.
men er det noe gjæren foretar seg på gjæringstemp som ikke en cc rydder opp i?
Trengs det (diacetylrest)? Med en ale gjæret på 19 grader? 6 dager er så klart utenfor komfortsona, men tanken slo meg.diacetyl bl.a? Hadde vært meg hadde jeg ikke kjørt cc etter 6 dager nei, hvis det var spørsmål?
Trengs det (diacetylrest)? Med en ale gjæret på 19 grader? 6 dager er så klart utenfor komfortsona, men tanken slo meg.
Jeg tenker at ølen er ferdig utgjæret og skal etter cc og en galatinshot rett på fat og oppbevares kjølig. Da bør vel ikke diacetyl være noe problem. Men det er mulig jeg tenker feil.Det skal jeg ikke svare bastant på, men jeg ville ikke gjort det
Når FG er stabil så gir jeg ølet 48 timer på å rydde, hva de nå enn styrer med. Jeg legger meg ikke oppi detaljene, de gjør sin greie og jeg gjør min, vi pleier å komme til en enighet med denne taktikkenJeg tenker at ølen er ferdig utgjæret og skal etter cc og en galatinshot rett på fat og oppbevares kjølig. Da bør vel ikke diacetyl være noe problem. Men det er mulig jeg tenker feil.
Palmer formulerer tommelfingerregelen slik: "The maturation phase should be as long as the high-growth phase". Jeg ville i alle fall gitt ølet 8-10 dager.Har en golden ale nå som er ferdig utgjæret ihht oppskrift etter 6 dager (1.050-1.009 med Nottingham). Tommelfingerregelen sier 14 dager pga oppryddinga til gjæren. Alt ser helt normalt ut og tenker å kjøre cc nå. Har det ikke travelt, men er det noe gjæren foretar seg på gjæringstemp som ikke en cc rydder opp i?
Dr. Chris White foreskriver 3-10 dager for det han kaller ”the stationary phase”. Selv har jeg sjelden utfordret 14-dagers total gjæringstid for ales. Har det aldri så travelt. https://byo.com/article/fermentation-time-line/Har en golden ale nå som er ferdig utgjæret ihht oppskrift etter 6 dager (1.050-1.009 med Nottingham). Tommelfingerregelen sier 14 dager pga oppryddinga til gjæren. Alt ser helt normalt ut og tenker å kjøre cc nå. Har det ikke travelt, men er det noe gjæren foretar seg på gjæringstemp som ikke en cc rydder opp i?
En mild vil vel gjerne gå gjennom det hele kjappere. Og Fuller's-gjæren er nok også et spesielt tilfelle.Min rekord er en mild med Imperial A09 Pub (tilsv. WLP002). Nådde FG etter 3 dager. Jeg lot den stå to dager ekstra før jeg overførte til fat og trykksatte. Drakk av den samme dag - helt fin. Men så er det også en gjær som flokkullerer voldsomt - du kan riste den opp og se den legger seg paddeflatt i karet i løpet av 30 sekunder.
Jeg ville sjekket 5 min etter innmesk, altså når du vet at væsken en homogen, men hey, det er ingenting i veien for å sjekke begge delerSkal igang med vannjustering og har ett dumt spørsmål: når måler en PH? Før eller etter kornet går oppi vannet?
Maltet senker ph i vørt i forhold til det utgangspunktet du har i vannet du bruker (egentlig tror jeg ph i vannet ikke er så viktig så lenge den er "normal"). Lyst malt senker ph minst, mens malt rundt 200EBC senker ph mest. Så avtar denne effekten litt når maltet blir mørkere enn 200 EBC. Så som @Kloakk skriver, så sjekker du litt etter innmesk. Når jeg selv drev å målte dette under alle steg i ølbrygginga, var min første måling 10-15 minutter etter innmesk.Skal igang med vannjustering og har ett dumt spørsmål: når måler en PH? Før eller etter kornet går oppi vannet?
Helt enig i det du sier, men jeg er så "heldig" å ha en pH på 7,9 så jeg sjekker vannet sånn ca hver 6. måned, og bruker Brewfather til å fikse resten, det har ikke feilet enda og derfor tar jeg utgangspunkt i vannet og ikke mesken, men jeg er en enkel sjelMaltet senker ph i vørt i forhold til det utgangspunktet du har i vannet du bruker (egentlig tror jeg ph i vannet ikke er så viktig så lenge den er "normal"). Lyst malt senker ph minst, mens malt rundt 200EBC senker ph mest. Så avtar denne effekten litt når maltet blir mørkere enn 200 EBC. Så som @Kloakk skriver, så sjekker du litt etter innmesk. Når jeg selv drev å målte dette under alle steg i ølbrygginga, var min første måling 10-15 minutter etter innmesk.