Tråden for dumme spørsmål.

Takk for mange gode svar

En ting til: jeg har melkesyre 80% til å justere med. Jeg leser rundtom at en ikke skal bruke for mye av den, men hvor mye er for mye?
 
Takk for mange gode svar

En ting til: jeg har melkesyre 80% til å justere med. Jeg leser rundtom at en ikke skal bruke for mye av den, men hvor mye er for mye?
Går du over en god ml 88% mjølkesyre pr kg malt beveger du deg opp i grenseland - i følge Kai Troester. Det stemmer sånn omtrent med hva jeg mener jeg har opplevd. Tilsvarende kan du bruke 40 gram syremalt ("acidulated malt" på nynorsk). Så om du brygger en pils med 5 kg malt, kan du trygt bruke 5-6 ml av mjølkesyra, eller du kan la opp mot en kvart kilo av maltet - 5% - være syremalt.

Men denne måten å regne på - altså å gå ut fra vekta på gristen - er litt tvilsom når vi beveger oss mot sterkere øl, så det kan kanskje være greit å late som om det er pils du brygger, uansett hva du brygger:).

Om dette ikke er nok, kan du i stedet bruke fosforsyre, men den er ikke like lett å få tak i. (Petit agentur har pleid å ha, i alle fall.) Jeg bruker fortrinnsvis det, siden det er nøytralt i smaken, og skjønner ikke helt hvorfor det ikke er mer vanlig.
 
Litt motstridende svar der altså.
Med 1ml pr kg kan jeg ha maks 4.6ml, der er jeg nå og har Ph på 5.41 5min inn i kok.

Ifølge linken er de oppe i 10,8ml pr gallon altså i området 18-20ml på min batch på 34liter, men da kan det smakes.

Spørsmålet blir jo da om jeg skal tilsette mer for å få Ph ned mot 5.2, eller om det er best å la være?
 
Hvorfor på 40 grader?
Fordi jeg er et vanedyr, jeg antar at fosforsyra blander seg lettere når det er litt temperatur i vannet, men som jeg skrev, 40ish, det kan være alt fra 40 til mesketemp :)

Jeg unngår, med mindre jeg glemmer det, å tilsette etter innmesk, enkelt å greit fordi jeg tror det er mye vanskeligere å fordele noe som helst i mesk enn vann :)
 
Litt motstridende svar der altså.
Med 1ml pr kg kan jeg ha maks 4.6ml, der er jeg nå og har Ph på 5.41 5min inn i kok.

Ifølge linken er de oppe i 10,8ml pr gallon altså i området 18-20ml på min batch på 34liter, men da kan det smakes.

Spørsmålet blir jo da om jeg skal tilsette mer for å få Ph ned mot 5.2, eller om det er best å la være?
Med 5,4 er du jo innafor idealområdet og får maks effekt av mesken. Jeg ville ventet og målt mot slutten av kok. Det kan være at PH synker underveis. Uansett vil vel mere syre tilsatt nå ha mere effekt på smaken enn på meskeprosessen.

Når jeg drev å målte PH i ferdig gjæret øl merket jeg meg at jeg ofte foretrakk øl med lavere PH. Spesielt lyse.
 
Litt motstridende svar der altså.
Med 1ml pr kg kan jeg ha maks 4.6ml, der er jeg nå og har Ph på 5.41 5min inn i kok.

Ifølge linken er de oppe i 10,8ml pr gallon altså i området 18-20ml på min batch på 34liter, men da kan det smakes.

Spørsmålet blir jo da om jeg skal tilsette mer for å få Ph ned mot 5.2, eller om det er best å la være?
Du kan antakelig gå en del over 1 ml/kg. Den grensa er helsafe. Et problem kan være at folk er ulikt følsomme for stoffet, så om du legger deg høyt, får du kanskje et øl de fleste synes er helt greit, mens noen få kan synes de kjenner en ubehagelig smak.

Jeg er ikke overraska over exbeeriment-resultatet. Jeg tolker det dithen at det er en merkbar forskjell for noen når du bruker såpass mye. Jeg mener jeg har kjent det når jeg har vært for raus med mjølkesyra tidligere, men det har ikke vært vedlig dramatisk.

Problemet er lett å omgå: Bruk fosforsyre i stedet:).
 
Med 5,4 er du jo innafor idealområdet og får maks effekt av mesken. Jeg ville ventet og målt mot slutten av kok. Det kan være at PH synker underveis. Uansett vil vel mere syre tilsatt nå ha mere effekt på smaken enn på meskeprosessen.

Når jeg drev å målte PH i ferdig gjæret øl merket jeg meg at jeg ofte foretrakk øl med lavere PH. Spesielt lyse.
I følge Palmer (How to Brew, s.353), bør lyse øl ligge mellom 4,0 og 4,4, mens mørke bør ligge mellom 4,3 og 4,7. OVerlappet er ikke stort, altså.

Jeg har ikke målt, men jeg har hatt noen øl jeg synes har blitt for syrlige. Så jeg har blitt litt mer forsiktig med å legge pH til gjæring veldig lavt. Under 5,1 for lyse er fint, men kanskje ikke helt ned på 5,0. Mørke helst over 5,15.
 
Men sånn for fremtiden (kjøling nå) hva er beste praksis om jeg ikke har fosforsyre?
Litt for mye melkesyre, eller litt for høy Ph?

Eller saltsyre, det har jeg :p
 
I følge Palmer (How to Brew, s.353), bør lyse øl ligge mellom 4,0 og 4,4, mens mørke bør ligge mellom 4,3 og 4,7. OVerlappet er ikke stort, altså.

Jeg har ikke målt, men jeg har hatt noen øl jeg synes har blitt for syrlige. Så jeg har blitt litt mer forsiktig med å legge pH til gjæring veldig lavt. Under 5,1 for lyse er fint, men kanskje ikke helt ned på 5,0. Mørke helst over 5,15.
Jeg målte over en lang periode også i øl som var ferdig utgjæret. «Normalmålingene» mine var mellom 4,1 til 4,5 hvis jeg husker rett. Og som jeg har skrevet tenderte jeg til å generelt foretrekke øl i den nedre delen. Det som var litt frustrerende var at det var vanskelig å treffe endelig PH. Med det så mener jeg at selv om jeg økte mengden syre på tilsvarende brygg, så gav ikke dette seg nødvendigvis tilsvarende utslag i endelig PH. Mye styres av gjæren og andre forhold jeg ikke har greie på.

En gang målte jeg 3,8 i endelig brygg. Det smakte for jævlig, men den batchen var infisert. Har heldigvis til gode å få flere infeksjoner. Så jeg håper dette var min ene … Som de sier, det finnes to typer bryggere. De som (nylig) har hatt en infeksjon, og de som snart får en :p
 
Fordi jeg er et vanedyr, jeg antar at fosforsyra blander seg lettere når det er litt temperatur i vannet, men som jeg skrev, 40ish, det kan være alt fra 40 til mesketemp :)

Jeg unngår, med mindre jeg glemmer det, å tilsette etter innmesk, enkelt å greit fordi jeg tror det er mye vanskeligere å fordele noe som helst i mesk enn vann :)

Jeg har aldri tenkt på at syre fordeler seg lettere i varmt enn kaldt vann, men det er kanskje sånn?

Det blir feil for meg også å tilsette noe i mesken, det har hendt jeg har gjort det, men da er det fordi jeg har glemt å tilsette noe i meskevannet.
 
Jeg har aldri tenkt på at syre fordeler seg lettere i varmt enn kaldt vann, men det er kanskje sånn?

Det blir feil for meg også å tilsette noe i mesken, det har hendt jeg har gjort det, men da er det fordi jeg har glemt å tilsette noe i meskevannet.
Jeg syns i alle fall alt annet jeg blander, det være rømme i en kasserolle jegergryte eller cider sirup i vann, blander seg enklere når det blir litt varmt, ellers enig, jeg tilsetter ingenting i mesken, med mindre jeg har glemt fosforsyre, som er den eneste justering jeg har tatt meg bryet til å gjøre til nå :)
 
Står og brygger en Altbier, under skylling kommer jeg på at jeg har glemt natron. Tilsette i kok? Evt samme mengde, det forsvinner jo litt i mesken.
 
Sikkert alt for seint å svare nå, men jeg ville ikke ha økt pH i kok, det er vel mer vanlig å bruke syre for å senke pH.
Kan informere om at å tilsette natron i kok skummer noen voldsomt :oops:. Tilsatte halvparten av det som skulle i oppskriften. Så se hvordan det blir. Vørteren smakte greit.
 
Hjelp hjelp hjelp! Jeg trenger hjelp av ekspertene her.

Nå har jeg grublet i en time på formler og utregninger og klarer ikke å finne riktig mengde vann til batchen. Burde kanskje vært meget enkelt med en allgrain-pakke. Men oppskrift på Brewfather setter meg helt ut. Antar det handler om ulike bryggemaskiner.

Skal brygge en pasjon og mango IPA kjøpt på ølbrygging.no.
*4,9 kg malt
20liter beregnet til slutt

Bruker en Digiboil 35 som har denne opererer med denne utregningen på meskevann: (malt-kg x2) + 5 = 14,8

Så stopper det for meg. Digiboil sier mengde skyllevann er:

Mengde skyllevann (i liter) = volum før kok (beregn 10% avdamp) + vekt av malt (i kg) - mengde meskevann.

Mitt spørsmål er: hvor mye skyllevann skal jeg bruke? Hvordan vet jeg ønsket volum før kok for å få 20l i karet?

Det jeg kommer fram til er:
Ønsket volum før kok (24,6l) - svinn (10% avdamp) - bunnfall (2l) = ca 20 til gjæring

Derfor må skyllevann være:
(24,6 + 4,9) - 14,8 = 14,7

Da vil totalt mengde vann bli 29,5l

Ut i ulike oppskrifter stemmer ikke mine utregninger. Er jeg helt på villspor?
 
Med mitt BIAB-oppsett kjører jeg typisk 20 l meskevann + 15 liter skyllevann for å ha ca 27l før kok, men jeg regner aldri på det, om noe høres det ut som du har litt lite vann, men om du ser at det blir for lite volum og for høy PBG, er det jo bare å sette til mer vann.

RDWHAHB!
 
Tilbake
Topp