Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
Spent på om jeg får skrumpet litt på maltlager og utvalget med den større tanken jeg kjøpte. Eller om det bare blir enda mer øl20 batcher i året? joda, det går an å brygge mindre, men ...
Spent på om jeg får skrumpet litt på maltlager og utvalget med den større tanken jeg kjøpte. Eller om det bare blir enda mer øl20 batcher i året? joda, det går an å brygge mindre, men ...
Begge delerSpent på om jeg får skrumpet litt på maltlager og utvalget med den større tanken jeg kjøpte. Eller om det bare blir enda mer øl
Mindre malt, mer ekstrakt (DME eller LME).Spent på om jeg får skrumpet litt på maltlager og utvalget med den større tanken jeg kjøpte. Eller om det bare blir enda mer øl
Takk for svar!Stemmer det
Tjaaa, er jo mange veier til rom, men jeg er skeptisk Jeg hadde noen baderomsplater liggende å slenge, så jeg bruker det, men det finnes jo nok av materiale du kan bruke. Om du støtter opp med ben så tåler det mer selvfølgeligTakk for svar!
Et annet spørsmål angående gjærskap. Jeg har forstått det slik at standard glasshyller i kjøleskap ikke tåler gjæringsbøtter på 20-30 kg og bruker derfor nå midlertidig en stabel med bøker. Ville en slik polykarbonatplate holdt? Eller finnes det noen andre lure løsninger?
Har mine tvil til at en 3mm plate blir stiv nok med det spennet og den belastningen.Takk for svar!
Et annet spørsmål angående gjærskap. Jeg har forstått det slik at standard glasshyller i kjøleskap ikke tåler gjæringsbøtter på 20-30 kg og bruker derfor nå midlertidig en stabel med bøker. Ville en slik polykarbonatplate holdt? Eller finnes det noen andre lure løsninger?
Polykarbonat har høy strekkfasthet (tensile strength), men er allikevel fleksibel. Glasshyllene (styrket glass) har også nokså høy TS, men er lite fleksible, iom at det har ikke er deformerbart (under vanlige brukstemperaturer)). Det er derfor mulig å kombinere de to, (polykarbonat øverst), hvis man har mange kontaktpunkter/kontaktflate. Men; Som flere nevner over er det mange andre materialer som er mer hensiktsmessige, (kryssfinér, eller andre byggmaterialer). Hvis man ønsker en flate som er enkel å rengjøre går det jo an å kombinere, legge glassplata øverst.Takk for svar!
Et annet spørsmål angående gjærskap. Jeg har forstått det slik at standard glasshyller i kjøleskap ikke tåler gjæringsbøtter på 20-30 kg og bruker derfor nå midlertidig en stabel med bøker. Ville en slik polykarbonatplate holdt? Eller finnes det noen andre lure løsninger?
Det beste er noe som ikke trekker fukt. Lukter ikke særlig godt av OSB-plater som Verdant hadde trekt godt nedi vertfall..!Hvis man ønsker en flate som er enkel å rengjøre går det jo an å kombinere, legge glassplata øverst.
Kan man gjenbruke belgiske ølflasker fra f.eks Duvel og La Chouffe, eller inneholder disse «ninjagjær» som til evig tid vil hjemsøke og plage?
Du må vel heller ha mindre åpning vil jeg tro, om du ikke kondisjonerer maltet, kan det være greit å kverne hvetemaltet for seg selv på rundt 0,9mmBryggedagen er over og som normalt falt utbyttet voldsomt når jeg bruker mye hvetemalt (~50%). Hvar kvernet alt på 1,8mm som jeg normalt gjør. Må jeg gå opp til større åpning? Det virket som sirkulasjon gikk fint. Ingen antydning til tettning. Har ikke brukt risskall da alt virket gå som det skulle. Noen som har noen visdomsord?
Har også slitt med utbytte på hvete. Men når jeg brygget Wit hadde jeg mye bedre utbytte enn jeg pleier 75% og 83% mot rundt 60% tidligere.Bryggedagen er over og som normalt falt utbyttet voldsomt når jeg bruker mye hvetemalt (~50%). Hvar kvernet alt på 1,8mm som jeg normalt gjør. Må jeg gå opp til større åpning? Det virket som sirkulasjon gikk fint. Ingen antydning til tettning. Har ikke brukt risskall da alt virket gå som det skulle. Noen som har noen visdomsord?
Juster ned ekstraktpotensialet for hvetemalt i bryggesoftwaren din. Hvis du pleier å treffe ganske greit på meskeeffektiviteten, men har avvik på hvetebrygg, og har tall for flere hvete-brygg, så kan du justere ned hvetemaltet til meskeeffektiviteten i softwaren stemmer med det du målte under de bryggene.Bryggedagen er over og som normalt falt utbyttet voldsomt når jeg bruker mye hvetemalt (~50%). Hvar kvernet alt på 1,8mm som jeg normalt gjør. Må jeg gå opp til større åpning? Det virket som sirkulasjon gikk fint. Ingen antydning til tettning. Har ikke brukt risskall da alt virket gå som det skulle. Noen som har noen visdomsord?
Også en måte å fikse problemet uten å fikse problemet…Juster ned ekstraktpotensialet for hvetemalt i bryggesoftwaren din. Hvis du pleier å treffe ganske greit på meskeeffektiviteten, men har avvik på hvetebrygg, og har tall for flere hvete-brygg, så kan du justere ned hvetemaltet til meskeeffektiviteten i softwaren stemmer med det du målte under de bryggene.
Det er absolutt en måte å fikse problemet på uten å fikse problemet ja. Og jeg er enig, man fikser problemet uten å fikse problemet, men man slipper å tenke og jage noe.Også en måte å fikse problemet uten å fikse problemet…
På 1,8mm åpning så renner omtrent hveten igjennom uskada så mindre åpning er en selvfølge. Kverne hveten for seg selv og se på resultatet så ser en fort at åpning må justeres ned for hvete, også for rug.
Ølet blir også «feil» i forhold til oppskrift når du får så dårlig effektivitet på hveten men normal effektivitet på bygg.