Vanskelig å si ut fra et bilde. Som regel vil en starter være ferdig etter 24 timer. La den stå et par timer på benken. Hvis den klarner i toppen, er den den ferdig. Det er selvsagt også bare å ta en måleprøve. Har den gått ned til 1.006-7, ser er du i mål.
Jeg har endt opp med å alltid ta prøve. Når jeg kan si med sikkerhet at den er gått ferdig, har den ganske sikkert også stått for lenge. Jeg heller litt mot en modifisert versjon av det Palmer anbefaler. Han sier at den skal av etter at halve tida er gått, men det er et nokså håpløst råd, for du har ingen måte å vite når halve tida fram til ferdig er nådd. Så jeg tar en prøve når jeg mistenker at det begynner å gå mot slutten, og så tar jeg den av om prøven har kommet ned på 1.012/13 - nåja, i det landskapet der, det er ikke så nøye. Da regner jeg med at det samme skjer som skjer i et vanlig brygg, nemlig at gjæren utnytter de siste restene av sukkeret til å legge seg opp næringslagre (glykogen). Og det har jeg ganske sterk tru på at er helt vesentlig, siden den trenger denne energien når den skal syntetisere steroler og lipider i den første fasen - "adaptasjonsfasen/tilpasningsfasen/lag time" - etter at vi har oksygenert vørteren.
Nå hender det jo ikke sjelden at starteren gjør seg ferdig i løpet av natta. Jeg står ikke opp fra den dype drømmeløse bare for å sjekke tilstanden i kolben, så det er det lite å gjøre med. Men da gir jeg gjæren en dose med svak vørter kvelden før jeg skal bruke den ("vitalitetsstarter"), og regner med at den bruker den til å bygge opp eventuelt litt tynne lagre av glykogen. Da prøver jeg å unngå, så langt mulig, å blande inn oksygen.
Det bør vel sies at jeg ikke er sikker på hvor ille det er om starteren har fått gå litt over tida. Men da jeg spurte folka hos Imperial om det rådet Palmer ga, hadde noe for seg, var svaret at det trudde de ikke, men at det viktige var at starteren ikke fikk stå og spinne etter at sukkeret var spist opp. Så jeg har satsa på at det stemmer. De bør jo ha greie på det - de lager i alle fall veldig livskraftig gjær.