Finn Berger
Moderator
Gjærnæring med sink skal ikke oppi i kok, men sammen med gjæren i gjæringskaret, fordi sinken vil binde seg til proteiner i bunnfallet og ikke bli med over i gjæringa. Jeg veit ikke om det kan være hele forklaringa, men det kan ha hatt betydning. Resten av gjærnæringa blir det med det meste av, trur jeg, og det skulle kompensere for at flaka mais gir dårlig med FAN (frie aminosyrer). Det er jo det som eventuelt er problemet med mais og annen råfrukt. (Jeg har aldri hørt at det skulle være noe spesielt med mais.)Fikk dårlig utgjæring på en meksikansk lager.
OG 1051 - FG 1016
4 liters starter på en pakke 34/70.
Mesk på 65 grader.
25 liter til gjæring.
7 dager på 10 grader
5 dager på 12 grader
2 dager på13 grader
3 dager på 15 grader.
Gjærnæring med zink i kok.
Skulle tro at alt var på stell her ?
Overført til fat og nedkjølt.
Litt sent å prøve å få igang gjæringen igjenn. Tror ikke det hadde hjulpet uansett. Gjæra kom raskt igang .
Gir flaket mais dårlig utgjæring ?
Vis vedlegget 67472
Starteren skulle gi rikelig med gjær til en batch på 25 liter; vi snakker vel om overpitching, uten at det skulle ha noe å si. Det @Steinar Huneide sier om å vente med å starte snurrer'n er et poeng, for du skader tørrgjæren om den ikke får ro på seg i startfasen. Men på den annen side; hvis starteren gikk ut - hvis gjæren altså spiste opp sukkeret - vil den jo ha formert seg, og du ville vel også ha registrert det om det var lite gjær. Jeg er usikker på om du skader gjæren på en sånn måte at det forplanter seg til de nye generasjonene, men jeg vil ikke utelukke det.
Hvis starteren gikk godt over tida og du ikke ga oksygen ved oppstart av gjæringa, kan det være ei forklaring. Gjærmengde er én ting; det viktigste er at gjæren er i fin form. (Jeg har fått helt fin utgjæring med bare en pose helt fersk Imperial L25 Hygge i et 25 liters brygg på 10 grader, og det er bare 1/4 av hva du teoretisk kan ha brukt i dette brygget.)