Petter Mandt
Norbrygg-medlem
Blåbær er smart å kjøre med mixer, ja. Mye av blåbærpreget sitter i skallet, så bra å få det ‘hakket’.Jeg skal egentlig hatt en pause i bryggingen, men så ble jeg ikke fornøyd med utgjæringen på en golden ale så derfor er det en pakke på vei fra brewshop med malt og gjær til en ny batch
I tillegg så var jeg på coop extra og så blåbær med 70 % avslag.
Blåbærporter forlangte hjernen.
Dermed er meskingen nå igang.
Men så var det den der bæra da.
Jeg syntes det var en god ide å mose den med stavmikseren og varme den opp til 80 grader.
Nå er det gjort, men var det så lurt?
Det blir kanskje lett uttrekk av tanniner hvis jeg hiver det oppi gjæringskaret.
Jeg reiser bort før det er ferdig gjæret, men kan kanskje stikke om til nytt gjæringskar før jeg drar.
Hva med å hive bæra i meskekaret på slutten av meskingen ?
Jeg får nok ikke ut så mye sukker på den måten.
Noen som har gjort noe lignende?
Siste runde jeg kjørte med jordbærsurøl forandret smaken seg mye etter at jeg åpnet lokket på slutten, (etter at bærene var gjæret ut). Lurer på om det er flyktige/oksyderende aromastoffer …(?)
Jeg ville helt de oppi på slutten av gjæringen. Spar en liter vørter, kok opp bæra i den. Og tapp over oksygenfritt.
Min erfaring er at det er vanskelig å få mye aroma ut av blåbær. I en porter vil jeg tro den blir overdøvet. Hvorfor ikke en (lys) surøl?