Bård Mathisen
Norbrygg-medlem
Kan jeg finne ut hva OG blir før jeg har skylt ? 55 liter med SG 1062. Skal skylle med 13 liter
Som Terje sier, nei, problemet er at du ikke vet hvor mye sukker du får med.Kan jeg finne ut hva OG blir før jeg har skylt ? 55 liter med SG 1062. Skal skylle med 13 liter
Du kan beregne OG på forhånd dersom du kjenner meskeeffektiviteten din, og har standardisert bryggeprosessen din. Etter hvert bør du kunne komme ganske nær.Kan jeg finne ut hva OG blir før jeg har skylt ? 55 liter med SG 1062. Skal skylle med 13 liter
Jeg fører statistikk for dette for hvert brygg, nettopp for å kunne ha en ide selv. Det vil jo variere fra oppsett til oppsett, men slik ser det ut for meg:Kan jeg finne ut hva OG blir før jeg har skylt ? 55 liter med SG 1062. Skal skylle med 13 liter
Batch | Type | Forventet | Effektivitet | SG før skylling | SG før kok | Tap ved skylling | SG etter kok | Økt ved kok | OG | Forventet OG | Top-up | |
13 | Holmens | 79% | 73.31% | 1.078 | 1.054 | 0.024 | 1.056 | 0.002 | 1.045 | 1.050 | 0.011 | |
14 | Tsjekker | 78% | 67.53% | 1.075 | 1.050 | 0.025 | 1.057 | 0.007 | 1.046 | 1.048 | 0.011 | |
15 | Helles | 70% | 78.56% | 1.088 | 1.065 | 0.023 | 1.070 | 0.005 | 1.048 | 1.048 | 0.022 | |
16 | Holmens | 73% | 68.57% | 1.080 | 1.060 | 0.020 | 1.064 | 0.004 | 1.049 | 1.050 | 0.015 | |
17 | Tsjekker | 73% | 80.50% | 1.088 | 1.065 | 0.023 | 1.068 | 0.003 | 1.048 | 1.048 | 0.020 | |
18 | Helles | 73% | 74.91% | 1.083 | 1.060 | 0.023 | 1.065 | 0.005 | 1.046 | 1.047 | 0.019 | |
19 | Sam Adams | 73% | 82.56% | 1.086 | 1.071 | 0.015 | 1.080 | 0.009 | 1.047 | 1.049 | 0.033 | VELDIG treg skylling |
20 | Preussen | 72% | 78.81% | 1.092 | 1.066 | 0.026 | 1.075 | 0.009 | 1.047 | 1.049 | 0.028 | |
21 | Gunnish | 73% | 81.07% | 1.073 | 1.060 | 0.013 | 1.064 | 0.004 | 1.042 | 1.042 | 0.022 | Treg skylling |
22 | Helles | 73% | 77.40% | 1.084 | 1.062 | 0.022 | 1.070 | 0.008 | 1.047 | 1.047 | 0.023 |
Du har store avvik mellom forventet og reell effektivitet. Hva baserer du forventet effektivitet på?Jeg fører statistikk for dette for hvert brygg, nettopp for å kunne ha en ide selv. Det vil jo variere fra oppsett til oppsett, men slik ser det ut for meg:
Batch Type Forventet Effektivitet SG før skylling SG før kok Tap ved skylling SG etter kok Økt ved kok OG Forventet OG Top-up 13Holmens 79% 73.31% 1.078 1.054 0.024 1.056 0.002 1.045 1.050 0.011 14Tsjekker 78% 67.53% 1.075 1.050 0.025 1.057 0.007 1.046 1.048 0.011 15Helles 70% 78.56% 1.088 1.065 0.023 1.070 0.005 1.048 1.048 0.022 16Holmens 73% 68.57% 1.080 1.060 0.020 1.064 0.004 1.049 1.050 0.015 17Tsjekker 73% 80.50% 1.088 1.065 0.023 1.068 0.003 1.048 1.048 0.020 18Helles 73% 74.91% 1.083 1.060 0.023 1.065 0.005 1.046 1.047 0.019 19Sam Adams 73% 82.56% 1.086 1.071 0.015 1.080 0.009 1.047 1.049 0.033VELDIG treg skylling 20Preussen 72% 78.81% 1.092 1.066 0.026 1.075 0.009 1.047 1.049 0.028 21Gunnish 73% 81.07% 1.073 1.060 0.013 1.064 0.004 1.042 1.042 0.022Treg skylling 22Helles 73% 77.40% 1.084 1.062 0.022 1.070 0.008 1.047 1.047 0.023
Du har store avvik mellom forventet og reell effektivitet. Hva baserer du forventet effektivitet på?
Er det et tall du legger inn i en kalkulator - og som du har brukt en kalkulator til å komme fram til?Erfaring fra tidligere brygg.
Stort sett slet jeg med å få effektivitet så veldig mye høyere enn 70 %. Jeg brygget opprinnelig med laserkuttet filter + overløpsrør til min B80, men der er gjennomstrømningen drit dårlig når man fyller maltrøret helt opp. På de siste bryggene gikk jeg tilbake til den opprinnelige bunnen, og da ble gjennomstrømningen mye bedre. Etter det har jeg nærmet meg 80 %, og baserer meg nå på forventet 78 %.
Hvordan skyller du i maskina di? Bruker du skyllerøret? Husk å vente til alt er rent av, og når du løfter opp maltrøret - trykk skyllerøret ned på senterrøret igjen så det tetter hullet i midten av filteret.Det er tallet Brewfather gir meg etter at jeg har plottet inn alle data fra bryggedagen. Det var en stor forskjell i effektivitet fra brygg til brygg, den er helt reell, og skyldes nok i stor grad forskjeller i gjennomstrømning mellom de ulike bryggene. Min erfaring er at det er vanskeligere å ha kontroll på meskeeffektiviteten når B80en tynes til maks, og det er det jeg har gjort i de siste bryggene. Men om du ser på de siste 4 bryggene, så varierer meskeeffektivteten med 5 %. Det er nok den reelle variasjonen jeg bare må leve med når jeg tyner maskinen såpass.
Kult at du har fått så lav variasjon mellom brygg. Dette hadde jeg tenkt å spørre om! Lurer på hva som er vanlig blant hjemmebryggere. Brygger du ofte med mye forskjellig malt, flaket havre, rug etc? Er det i slike fall like jevnt?Er det et tall du legger inn i en kalkulator - og som du har brukt en kalkulator til å komme fram til?
Basert på erfaring og tall fra en effektivitetskalkulator har jeg rimelig god styring på å beregne OG når jeg lager oppskrifter (eller bruker andres oppskrifter, som sjølsagt alltid må tilpasses mitt system). Jeg veit med temmelig stor sikkerhet hvilken meskeeffektivitetsprosent jeg skal legge inn i den kalkulatoren jeg bruker, og som regel er jeg innafor maks et par poengs variasjon, og jeg kan ikke huske sist det var noe jeg gadd å justere for.
Hvis du har standardisert måten å brygge på, og har etablert hvilken effektivitet du får, skal det være en enkel sak å oppnå god forutsigbarhet. Men du må altså få etablert en sikker meskeeffektivitetsprosent.
Hvordan skyller du i maskina di? Bruker du skyllerøret? Husk å vente til alt er rent av, og når du løfter opp maltrøret - trykk skyllerøret ned på senterrøret igjen så det tetter hullet i midten av filteret.
Det virker som om maskinene er vanskeligere å håndtere enn et enkelt oppsett som mitt. Men jeg trur @Steinar Huneide har knekt koden på Brewtools-maskina, så hør nøye på ham.Jeg skyller med den vanlige meskehatten. Venter til alt er rent av, og ender som regel opp med mer enn anbefalt kokevolum pga det. Prøver å holde vannet noen cm over maltsenga. Men gjennomstrømningen varierer rett og slett veldig mye, og det er nok årsaken til forskjellene.
Jeg brygger stort sett øl som ligger på +/- 5%, og jeg brygger alltid til 34 liter til kok og 30 liter etter kok (1 times kok). Jeg mesker også ganske likt, med et langt steg på 72 grader etter et steg et sted mellom 63 og 67 (noen ganger 68) som jeg gjerne holder noe over en time. Det blir nok som regel minst to og en halv time med mesking. Jeg beregner alltid sånn at jeg tapper ut like mye i hver av de to tappingene, men det er ikke veldig viktig for effektiviteten, det er bare praktisk.Kult at du har fått så lav variasjon mellom brygg. Dette hadde jeg tenkt å spørre om! Lurer på hva som er vanlig blant hjemmebryggere. Brygger du ofte med mye forskjellig malt, flaket havre, rug etc? Er det i slike fall like jevnt?
Jeg opplever en del variasjon (+/- 4pp fra ca 79%, mindre de siste brygga), men knuser ikke malten selv og har sånn halvveis kommet frem til at det er der djevelen sitter.
Hvordan skyller du i maskina di? Bruker du skyllerøret? Husk å vente til alt er rent av, og når du løfter opp maltrøret - trykk skyllerøret ned på senterrøret igjen så det tetter hullet i midten av filteret.
Når jeg løfter opp maltrøret mitt for å henge det på kjelekanten så går det høyt nok opp til at skyllerøret ikke sitter "fast" ned på senterrøret, det går over de to o-ringene. Har opplevd da at skyllevannet bare renner ned i midten langs skyllerøret. Vannet følger minste motstands vei.. Ellers er det jo andre normale tiltak på maskin med maltrør. Sirkulere mot slutten for å klarne vørteren litt, skru av sirkulering og røre i øverste halvpart før skylling og la stå i 10 minutter før man løfter opp - sakte.Det du da sier er at hvis skyllerøret ikke sitter godt nok nedpå, så vil det kunne lekke mellom senterrøret og bunnen i maltrøret? Er tanken da at det skaper kanaler gjennom maltsenga fordi avrenningen i bunn blir ekstra stor gjennom det hullet?
Jeg må nesten si noe om det der.Kult at du har fått så lav variasjon mellom brygg. ...
Har man ikke en stabil meskeeffektivitetsprosent som man kan legge inn i den kalkulatoren man bruker når man lager oppskrift, blir brygginga nokså bingopreget.
Det er litt vanskelig å beregne meskeeffektivitet. Si jeg lager 75 liter pils med butikkstyrke og kan maksimere skyllevann før avrenning blir under 1.008 eller der omkring. Havner nok på rundt 90%. Så lager jeg en export med OG 1.058 og underskyter OG med fem poeng fordi jeg har ikke satt meskeeffektiviteten fra 90% ned 10% til 81% som jeg normalt ligger på på den styrke øl. Så det er jo mange ting å ta med i utregningen for å treffe talla man håper på.Jeg snakker om å "lage oppskrift". Det er noe man alltid må gjøre, sjøl om man kjøper et ferdig sett, eller bruker en oppskrift en annen har laget. Det det betyr, er at man alltid må tilpasse ei gitt oppskrift til sitt eget system, dvs. til den meskeeffektiviteten man har.