Tråden for dumme spørsmål.

Jeg opplever at tiltene mine viser en SG drop på opptil et par tre poeng under cold crash. Er dette reelt? Virker ulogisk for meg at sg faller med synkende temperatur i enden av gjæringsforløpet.
Har du 1.010 ved 20 grader, og senker temperaturen til 2 grader, vil et hydrometer vise 1.011, altså ei endring på ett poeng motsatt vei. Logisk nok, sida egenvekta øker når temperaturen synker.

Løsning: Bruk hydrometer:).
 
Prøvde å se på mine batcher med Tilt, ser vel noe av det samme, men ikke konsistent. Nå bruker jeg Tilt bare for en indiksajon på trend når jeg feks skal øke temp for diacetyl-rest. Er mye ute å reiser på jobb så Tilten er et supert hjelpemiddel for å justere temperaturen underveis mens jeg er borte.

Det som dog er annerledes og som kanskje kan påvirke er at jeg setter på litt trykk før jeg CC (0.8-1.0 Bar), kanskje gjør du det samme?

Uansett, min Tilt viser alltid riktig når jeg starter fermentering, men avhengig av hvor mye krausen som fester seg på den kan den være fra spot on til 4-5 punkter av når fermentering er ferdig. Min Tilt viser stort sett kun en helt rett strek når fermentering er ferdig i forhold til de små bevegelsene rett før ølet er ferdig, så selv om den viser feil FG så viser den korrekt i forhold til at ølet er ferdig. En super duppedings for min del, men ikke noe jeg bruker til å sette to streker under svaret med.
 
Det som dog er annerledes og som kanskje kan påvirke er at jeg setter på litt trykk før jeg CC (0.8-1.0 Bar), kanskje gjør du det samme?
Gjør det samme ja men erfarer ikke at trykket påvirker. Ikke gjort noen grundige tester. Bruker dem også først og fremst til å følge forløpet,for blir nesten alltid mye gjær på mine slik at de viser litt feil.
 
Litt usikker der jeg og, men om du setter på trykk og senker temperaturen så vil du jo karbonere ølet. Kaldere øl tar jo opp co2 lettere også. Vet ikke hvordan karbonert øl påvirker Tilten egentlig, ei heller trykket generelt. Som et eksempel her på en Belgisk Pale Ale, så detter FG i samme øyeblikke som jeg setter på trykk og begynner CC.

Screenshot 2024-04-26 at 22.41.30.jpg
 
Litt usikker der jeg og, men om du setter på trykk og senker temperaturen så vil du jo karbonere ølet. Kaldere øl tar jo opp co2 lettere også. Vet ikke hvordan karbonert øl påvirker Tilten egentlig, ei heller trykket generelt. Som et eksempel her på en Belgisk Pale Ale, så detter FG i samme øyeblikke som jeg setter på trykk og begynner CC.

Vis vedlegget 67414
Samme hos meg på mange brygg men slettes ikke alle. Men sg før cc = fg da mao. Håpet egentlig at jeg skulle bli overrasket over at fg falt noen poeng under cc. Har en pils som stoppa på 1.020 før cc men er nå på 1.017. Hydrometer viser 20. Target var 15. Smakte dritt gjorde det også. Fater i morgen og setter det til lagring. Kanskje det skjer et under.
 
Best practice for å vaske Erlendmeyer kolbe? Den 5 litern er litt krøkkete å få skikkelig ren?

T
 
Best practice for å vaske Erlendmeyer kolbe? Den 5 litern er litt krøkkete å få skikkelig ren?

T
La den stå med maskinoppvaskmiddel i. Jeg gnir av kräusenringen med magneten. (Regner med at du har en neodymmagnet som du holder styr på rørepinnemagneten med.) En stor flaskebørste er også grei å ha. (De har gjerne et snodd metallskaft som vil ripe opp halsen på kolben om du ikke surrer noe - gaffa - rundt.)
 
La den stå med maskinoppvaskmiddel i. Jeg gnir av kräusenringen med magneten. (Regner med at du har en neodymmagnet som du holder styr på rørepinnemagneten med.) En stor flaskebørste er også grei å ha. (De har gjerne et snodd metallskaft som vil ripe opp halsen på kolben om du ikke surrer noe - gaffa - rundt.)
Magnettrikset var nytt! Takk for tipset. Du lar altså kolben stå med væske mellom bruk?
 
Jeg skal egentlig hatt en pause i bryggingen, men så ble jeg ikke fornøyd med utgjæringen på en golden ale så derfor er det en pakke på vei fra brewshop med malt og gjær til en ny batch
I tillegg så var jeg på coop extra og så blåbær med 70 % avslag.
Blåbærporter forlangte hjernen.
Dermed er meskingen nå igang.
Men så var det den der bæra da.
Jeg syntes det var en god ide å mose den med stavmikseren og varme den opp til 80 grader.
Nå er det gjort, men var det så lurt?
Det blir kanskje lett uttrekk av tanniner hvis jeg hiver det oppi gjæringskaret.
Jeg reiser bort før det er ferdig gjæret, men kan kanskje stikke om til nytt gjæringskar før jeg drar.
Hva med å hive bæra i meskekaret på slutten av meskingen ?
Jeg får nok ikke ut så mye sukker på den måten.
Noen som har gjort noe lignende?
 
Jeg skal egentlig hatt en pause i bryggingen, men så ble jeg ikke fornøyd med utgjæringen på en golden ale så derfor er det en pakke på vei fra brewshop med malt og gjær til en ny batch
I tillegg så var jeg på coop extra og så blåbær med 70 % avslag.
Blåbærporter forlangte hjernen.
Dermed er meskingen nå igang.
Men så var det den der bæra da.
Jeg syntes det var en god ide å mose den med stavmikseren og varme den opp til 80 grader.
Nå er det gjort, men var det så lurt?
Det blir kanskje lett uttrekk av tanniner hvis jeg hiver det oppi gjæringskaret.
Jeg reiser bort før det er ferdig gjæret, men kan kanskje stikke om til nytt gjæringskar før jeg drar.
Hva med å hive bæra i meskekaret på slutten av meskingen ?
Jeg får nok ikke ut så mye sukker på den måten.
Noen som har gjort noe lignende?
Blåbær er smart å kjøre med mixer, ja. Mye av blåbærpreget sitter i skallet, så bra å få det ‘hakket’.
Siste runde jeg kjørte med jordbærsurøl forandret smaken seg mye etter at jeg åpnet lokket på slutten, (etter at bærene var gjæret ut). Lurer på om det er flyktige/oksyderende aromastoffer …(?)
Jeg ville helt de oppi på slutten av gjæringen. Spar en liter vørter, kok opp bæra i den. Og tapp over oksygenfritt.
Min erfaring er at det er vanskelig å få mye aroma ut av blåbær. I en porter vil jeg tro den blir overdøvet. Hvorfor ikke en (lys) surøl?
 
Denne gang blir det porter .
Som sagt så reiser jeg på jobb før det er ferdig gjæret. Så jeg tror jeg hiver i bæra etter 3 dager. Venter 2 dager og overfører til cornyfat for å gjøre ferdig der .
Det ble nok litt for impulsivt dette, men moro å prøve.
 
Denne gang blir det porter .
Som sagt så reiser jeg på jobb før det er ferdig gjæret. Så jeg tror jeg hiver i bæra etter 3 dager. Venter 2 dager og overfører til cornyfat for å gjøre ferdig der .
Det ble nok litt for impulsivt dette, men moro å prøve.
For alt jeg vet kan det bli knallbra :)
Det finnes både kommersielle øl, sett, artikler og oppskrifter på nettet på blåbærportere, sikkert ikke uten grunn.
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Blåbær er smart å kjøre med mixer, ja. Mye av blåbærpreget sitter i skallet, så bra å få det ‘hakket’.
Siste runde jeg kjørte med jordbærsurøl forandret smaken seg mye etter at jeg åpnet lokket på slutten, (etter at bærene var gjæret ut). Lurer på om det er flyktige/oksyderende aromastoffer …(?)
Jeg ville helt de oppi på slutten av gjæringen. Spar en liter vørter, kok opp bæra i den. Og tapp over oksygenfritt.
Min erfaring er at det er vanskelig å få mye aroma ut av blåbær. I en porter vil jeg tro den blir overdøvet. Hvorfor ikke en (lys) surøl?
Si ikke det.. har laget en blåbær Stout på 8%. Her ble det i grunnen nesten for mye blåbærsmak. Hadde hele bær i fryseren som jeg tinte før jeg dumpet dem oppi tanken (går helt fint å ha dem oppi fryst også). Jeg brukte 5,5 kg blåbær på 23l. Så anbefaler å bruke litt mindre.. 150-200g literen vil jeg anta er nok. Bør vurdere laktose eller annet ugjærbart sukker på Porteren. Surøl derimot…
 
Denne gang blir det porter .
Som sagt så reiser jeg på jobb før det er ferdig gjæret. Så jeg tror jeg hiver i bæra etter 3 dager. Venter 2 dager og overfører til cornyfat for å gjøre ferdig der .
Det ble nok litt for impulsivt dette, men moro å prøve.
Hyller krumspringet. Spennende å høre om du kjenner bæra i ferdig prudukt.
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Hyller generelt bær i øl! Det går an å få nydelig øl med bør som ikke er surøl.
Jeg har prøvd både blåbær, solbær, jordbær, bringebær og molte i tradisjonelle stiler (ikke surøl) med stort hell.
Lykke til!
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Tilbake
Topp