Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
Lite gjær, kanskje. Hvordan gjør du det med tørrgjær i starteren? Venter du en time eller to før du begynner å snurre?4 liters starter på en pakke 34/70.
Lite gjær, kanskje. Hvordan gjør du det med tørrgjær i starteren? Venter du en time eller to før du begynner å snurre?4 liters starter på en pakke 34/70.
Flaket mais gir god utgjæring, mine mexikanske lagere og cream of three crops pleier begge havne mellom 1.005 og 1.007. En mulighet(pga mengden flakes mais) er at mesken har blitt veldig kompakt og grøt, da kan det fort bli varmere enn hva maskinen måler.Fikk dårlig utgjæring på en meksikansk lager.
OG 1051 - FG 1016
4 liters starter på en pakke 34/70.
Mesk på 65 grader.
25 liter til gjæring.
7 dager på 10 grader
5 dager på 12 grader
2 dager på13 grader
3 dager på 15 grader.
Gjærnæring med zink i kok.
Skulle tro at alt var på stell her ?
Overført til fat og nedkjølt.
Litt sent å prøve å få igang gjæringen igjenn. Tror ikke det hadde hjulpet uansett. Gjæra kom raskt igang .
Gir flaket mais dårlig utgjæring ?
Vis vedlegget 67472
Jeg sirkulerer under meskingen og temperaturen lå på 65-66 grader.Flaket mais gir god utgjæring, mine mexikanske lagere og cream of three crops pleier begge havne mellom 1.005 og 1.007. En mulighet(pga mengden flakes mais) er at mesken har blitt veldig kompakt og grøt, da kan det fort bli varmere enn hva maskinen måler.
Gjærnæring med sink skal ikke oppi i kok, men sammen med gjæren i gjæringskaret, fordi sinken vil binde seg til proteiner i bunnfallet og ikke bli med over i gjæringa. Jeg veit ikke om det kan være hele forklaringa, men det kan ha hatt betydning. Resten av gjærnæringa blir det med det meste av, trur jeg, og det skulle kompensere for at flaka mais gir dårlig med FAN (frie aminosyrer). Det er jo det som eventuelt er problemet med mais og annen råfrukt. (Jeg har aldri hørt at det skulle være noe spesielt med mais.)Fikk dårlig utgjæring på en meksikansk lager.
OG 1051 - FG 1016
4 liters starter på en pakke 34/70.
Mesk på 65 grader.
25 liter til gjæring.
7 dager på 10 grader
5 dager på 12 grader
2 dager på13 grader
3 dager på 15 grader.
Gjærnæring med zink i kok.
Skulle tro at alt var på stell her ?
Overført til fat og nedkjølt.
Litt sent å prøve å få igang gjæringen igjenn. Tror ikke det hadde hjulpet uansett. Gjæra kom raskt igang .
Gir flaket mais dårlig utgjæring ?
Vis vedlegget 67472
Ventet kanskje en halvtime+ .Lite gjær, kanskje. Hvordan gjør du det med tørrgjær i starteren? Venter du en time eller to før du begynner å snurre?
Mulig at det er litt lite. Pakken rett i startervørter eller rehydrering først? I følge Brewfather er du rett på pitchrate 2.0 med en 4-liter starter. Spørs om kanskje bare det var dårlig vitalitet i den gjærpakken du brukte.Ventet kanskje en halvtime+ .
Servomyces, altså. Da går det jo bra.Ventet kanskje en halvtime+ .
Skulle ikke en 4 liters starter være nok ?
Men lite /dårlig gjær eller for høy mesketemperatur er vel mest sannsynlig årsaken..
Skjønner bare ikke hvordan det har skjedd.
Jeg brukte den sinken som tåler kok, men uansett skulle vel utgjæringen gå greit .
Sjøl om det skulle ha vært det, vil jo gjæren bli revitalisert i starteren. Og det er sjelden problemer av det slaget med tørrrgjær - om den da ikke har vært oppbevart feil over lengre tid.Mulig at det er litt lite. Pakken rett i startervørter eller rehydrering først? I følge Brewfather er du rett på pitchrate 2.0 med en 4-liter starter. Spørs om kanskje bare det var dårlig vitalitet i den gjærpakken du brukte.
Vet ikke hva du brygger på, men på min BZ gen4 så kan man koble opp en temperaturmåler med blåtann og velge den som primær føler for mesken.Jeg sirkulerer under meskingen og temperaturen lå på 65-66 grader.
Bruker en 37 liters kjele med vanlig kokeplate. En grainfather connectboks styrer plata.setter en lang termowell gjennom lokket på kjelen og putter termostaten nedi.den går nok halveis ned i mesken.Vet ikke hva du brygger på, men på min BZ gen4 så kan man koble opp en temperaturmåler med blåtann og velge den som primær føler for mesken.
Måleren i BZ er spått ånn på vann, men i mesk kan det være opp til 5 grader forskjell og jeg sirkulerer også. Om du har en BZ gen4 eller ei så kan du fint bruke rapt temperaturmåleren, den har langt ledning som tåler høy varme, har magnet og andre festemuligheter så den er veldig kjekk og koster ikke allverdens
RAPT Bluetooth Thermometer - Ølbrygging AS
RAPT Bluetooth Termometer -20°C til 300°C med 20cm HTC Probe Versjon 2 Tilleggsutstyr for BrewZilla Gen 4 RAPT, RAPT Temperature Controller og RAPT F...www.olbrygging.no
Nå har jeg ikke noe erfaring med sånt, men det der får det til å høres ut som om for høy mesketemperatur kan være forklaringa. Har du sjekka at dette funker gjennom å kontrollmåle?Hvordan har du rigga sirkuleringa?Bruker en 37 liters kjele med vanlig kokeplate. En grainfather connectboks styrer plata.setter en lang termowell gjennom lokket på kjelen og putter termostaten nedi.den går nok halveis ned i mesken.
Sirkulerer for å jevne ut temp på bunn og topp.
Skal brygge i morgen og vil da sjekke connectboks mot et sukkertermometer.
Må si jeg er halvveis uenig med @Finn Berger, om termostaten er kalibrert og stemmer og så lenge termowellen er plassert sånn ca i midten av mesken burde avlesningene være bra.Bruker en 37 liters kjele med vanlig kokeplate. En grainfather connectboks styrer plata.setter en lang termowell gjennom lokket på kjelen og putter termostaten nedi.den går nok halveis ned i mesken.
Sirkulerer for å jevne ut temp på bunn og topp.
Skal brygge i morgen og vil da sjekke connectboks mot et sukkertermometer.
Som sagt, dette har jeg null erfearing med. Det jeg tenkte, var at kanalisering kunne gi nokså ujevn temperatur.Må si jeg er halvveis uenig med @Finn Berger, om termostaten er kalibrert og stemmer og så lenge termowellen er plassert sånn ca i midten av mesken burde avlesningene være bra.
Men sjekk i morgen hvis du skal brygge uansett og gjerne sjekk forskjellige plasser og forskjellige dybder![]()
Og den tanken er jeg 100% enig i, og med mais som fort blir til grøt og evt hvor pumpen og utløp er plassert kan ofte gi kanaliseringSom sagt, dette har jeg null erfearing med. Det jeg tenkte, var at kanalisering kunne gi nokså ujevn temperatur.
Ja!Hei dere.
Skal ut og fly til konfirmasjon, og familien forventer smaksprøver. Er det trygt å pakke ølflasker i kofferten, og sende innsjekket?
Kan faktisk ikke huske at jeg noensinne har gjort det,
og ble usikker på om det er usikkert med tanke på eksplosjon/ implodering?
Takk for svar! Da er det bare å finne litt myk emballasje.Ja!
Pleier å sende noen flasker øl i egen bag når jeg er ute og reiser. Pakker i bleier og brødpose. Legger i ei solid pappekse, slik at de ikke ligger og slenger. Samtlige flasker/ bokser har kommet hele fram, hver gang.
De selger øl på flyet![]()
Trykket er ikke noe problem, men pakk godt.Hei dere.
Skal ut og fly til konfirmasjon, og familien forventer smaksprøver. Er det trygt å pakke ølflasker i kofferten, og sende innsjekket?
Kan faktisk ikke huske at jeg noensinne har gjort det, og ble usikker på om det er usikkert med tanke på eksplosjon/ implodering?
Oi, den kan være kjip på flere måter..Trykket er ikke noe problem, men pakk godt.
Bruk bleier og poser, og sørg for at flaskene ligger stødig. Jeg puster roligere når jeg sender øl i en hard koffert enn i en myk.
Vær obs på at hvis du knuser en flaske eller to, er du erstatningspliktig for skade på annen baggasje.