Finn Berger
Moderator
Som @Steinar Huneide sier (og viser). Men tørrgjær er uansett veldig holdbar i kjøleskap, også - så lenge du beskytter den mot luft. Vakumering er nok viktigere enn temperatur.Kan den fryses ?
Som @Steinar Huneide sier (og viser). Men tørrgjær er uansett veldig holdbar i kjøleskap, også - så lenge du beskytter den mot luft. Vakumering er nok viktigere enn temperatur.Kan den fryses ?
Absolutt.Har lyst til å dele opp en pakke med lagergjær og fryse i passe porsjoner.
Liker å styre med startere, men kan brygge mere på impuls om jeg har gjær liggende.
Legge noen i kjøleskapet og resten i fryseren er er jo også en mulighet.
Jeg prøvde å se for meg hvordan dette ville funke for meg, men kommer på et par-tre gode argumenter mot å gjøre det.Har lyst til å dele opp en pakke med lagergjær og fryse i passe porsjoner.
Liker å styre med startere, men kan brygge mere på impuls om jeg har gjær liggende.
Legge noen i kjøleskapet og resten i fryseren er er jo også en mulighet.
Jeg kjøpte ei utgått pakke med Lallemand Köln i fjor sommer, og delte opp den like etter at jeg fikk den. Brukte den nest siste "dosen" der for tre uker siden, og det var ikke noe galt ved vitaliteten eller kvaliteten på ølet. Gjæret ut på et par dager og hadde noe sånt som 81% utgjæring. Det var vakuumert og lagra i kjøleskap.Det ville ikke overraske meg om det går helt fint å oppbevare gjæren et par år på denne måten. Sjølsagt må du regne med et visst tap i prosent levedyktige celler i løpet av den tida, men neppe mer enn at det går fint å leve med. 10-15%?
Holm Brew skriver;Skal brygge en IPA med Amarillo. Har litt, og har et par pakker merket German Amarillo. Same shit different name? Tror jeg kjøpte på tilbud.
Burde jo gå greit det. Du har ikke S-04 eller noe sånt du kan supplere med?Ok... Så, bestemte meg plutselig for å brygge Janet's Brown ale med OG 1.065 og en 45 l batch. Her skal det brukes Nottingham gjær og helst 5 pk. Har kun tre tilgjengelig. Tenker bedre vitende enn meg at en vitalitystarter ~24 timer kan være til hjelp? Nottingham er jo et beist av ei gjær. Underpitch, oksygenere godt og håpe på det beste? Kva trur de?
I følge Lallemand trenger du 34,7gOk... Så, bestemte meg plutselig for å brygge Janet's Brown ale med OG 1.065 og en 45 l batch. Her skal det brukes Nottingham gjær og helst 5 pk. Har kun tre tilgjengelig. Tenker bedre vitende enn meg at en vitalitystarter ~24 timer kan være til hjelp? Nottingham er jo et beist av ei gjær. Underpitch, oksygenere godt og håpe på det beste? Kva trur de?
Jeg er enig med @Kold Brygg , jeg trur ikke du trenger noen ekstra tiltak.Ok... Så, bestemte meg plutselig for å brygge Janet's Brown ale med OG 1.065 og en 45 l batch. Her skal det brukes Nottingham gjær og helst 5 pk. Har kun tre tilgjengelig. Tenker bedre vitende enn meg at en vitalitystarter ~24 timer kan være til hjelp? Nottingham er jo et beist av ei gjær. Underpitch, oksygenere godt og håpe på det beste? Kva trur de?
Takk for gode svar @Kold Brygg, @Steinar Huneide og @Finn Berger. Ga gass og satsa på at 3 pakker holder. Prøvde noke nytt i dag med "mash hopping". Stadig nye greierJeg er enig med @Kold Brygg , jeg trur ikke du trenger noen ekstra tiltak.
En vitalitetsstarter - du tenker antakelig på en SNS, som Conn og Beechum er forkjempere for? - ville uansett ikke hjulpet, så vidt jeg kan forstå. Tørrgjæren skal jo være maksimalt vital, og i en vitalitetsstarter gror du i veldig liten grad nye celler. Du ville sikkert fått kortere lagtid, men det er ikke noe poeng i seg sjøl Og så skal moderne tørrgjær ikke ha ekstra oksygen tilført, sida den allerede har fulle lagre av membranråstoffer (ergosterol og nødvendige fettsyrer). Jeg trur du faktisk vil kunne gjøre mer skade enn godt.
Skal legge grunnlag for biotransformasjoner, om jeg ikke tar feil. Men det forutsetter at du bruker en gjær som er god på det. Er usikker på om Notty hører til blant dem - men det er "usikker" på alvor, altså.Takk for gode svar @Kold Brygg, @Steinar Huneide og @Finn Berger. Ga gass og satsa på at 3 pakker holder. Prøvde noke nytt i dag med "mash hopping". Stadig nye greier
Følger oppskrift frå Brülosophy, så er ikkje heilt sikker på ka eg held på med... Likevel er eg ganske sikker på at det blir ølSkal legge grunnlag for biotransformasjoner, om jeg ikke tar feil. Men det forutsetter at du bruker en gjær som er god på det. Er usikker på om Notty hører til blant dem - men det er "usikker" på alvor, altså.
Jeg skriver under på det der.Følger oppskrift frå Brülosophy, så er ikkje heilt sikker på ka eg held på med... Likevel er eg ganske sikker på at det blir øl
Bucketblaster koblet til ballock koblingen og har silikonslange og filter koblet til så blir dette vasket grundig innvendig (med PBW løsning eller lignende) samtidig som gjæringstanken blir vasket. Utvendig vask av delene er enkelt å gjøre manuelt.Hvordan rengjør folket silikonslange, flyteball og filter på fermzilla? Koke?
T
Jeg gjør det slik: https://forum.norbrygg.no/attachments/img_2564-jpg.56418/Hvordan rengjør folket silikonslange, flyteball og filter på fermzilla? Koke?