Lars Grepstad
Norbrygg-medlem
Ja, om kjelen er isolert holder det såvidt, faktisk til 100 liter. Men det vil ta tid å koke opp..Vil jeg klare å koke 70 liter med 3500 watt direkte i kjelen (varmtvannstankelementgreie)??
Ja, om kjelen er isolert holder det såvidt, faktisk til 100 liter. Men det vil ta tid å koke opp..Vil jeg klare å koke 70 liter med 3500 watt direkte i kjelen (varmtvannstankelementgreie)??
Så flott! Tusen takk for tilbakemelding. Da er jeg i gang med å brygge Na zdravi Tsjekkisk Pilsner.Dette er skole eksempel på hvordan en starter skal være. Litt lite headspace som gjorde at det skummet over litt. Men ingen fare.
Ser du gjærlaget i bunn? Da kan du helle av 3/4 av væsken og bruke resten i vørteren.
Det er riktig som Olhund skriver, men jeg vil bare tilføye at alt som skaper tåke i starteren din er også gjær...Ser du gjærlaget i bunn? Da kan du helle av 3/4 av væsken og bruke resten i vørteren.
Jeg pleier å sette starter i kjøleskapet i en dag eller noe, da bunnfeller det meste av gjæren og du kan helle ut nesten alt. Du må ha litt væske for å få løs gjærkaka, men du kan gjerne ha på litt vørter og få det ut.... Dersom du hadde latt den stå lenger, ville alt ha bunnfelt, og du kunne da helt av 'alt' av den klare starteren.
Jeg vet at Olhund skrev 3/4 og ikke 'alt', men jeg ville altså helt ut 1/2.
Alkoholholdig væske måles med oechslevekt. Du har neppe tullet vesentlig med gjæringsprosessen - det blir øl av det. Jeg ville ventet med flasking til en uke etter at du har kommet til FG, gjæren skal rydde litt i brygget før du tapper. Ta ut kjølespiralen ved ønsket temp i gjæringskaret. HuSk å ha litt sukkerlake ved flaskingen - vanligvis ca 6 gr pr liter øl - blandes inn i ølet før flaskingen. Lykke til - det blir øl av det!Hei,
Satt vår første batch onsdag for straks to uker siden. Brukte Bb30. Vi kjølte ned til 20gr som var i henhold til oppskrift. Fjernet kjølespiral, men temperaturen fortsatte å synke. Etter lufting osv var temperatur i gjæringskar 14gr når vi hadde i gjæren.
brygget har siden stått på ca 20gr. Har dette tullet med gjæringsprosessen?
Vi har målt sg med et refraktometer, og synes det virket som lett øl til vi i dag forsto at man må regne om ved måling med refraktometer. Dere kan bekrefte at det stemmer?
Dersom vi flasker til torsdag, to uker etter vi satt brygget til gjæring, vil det være for tidlig i og med den lave temperaturen når vi hadde i gjæren?
Hvordan kjøler vi best ned neste batch? Fjerner vi kjølespiralen ved en høyere temp?
Takker for svar
Ikke vits å sile. Det øker infeksjonsfaren og fjerner humlearoma. Alt legger seg på bunnen av flaska etter litt lagring.Takk for svar.
Er nok som du sier, vi forholdt oss til termostat i bunn. Neste gang måler vi også med et annet termometer.
Er det forresten anbefalt å sile før flasking?
Vi skal bruke sukkerlake og flytte over i nytt kar før flasking.
Høres fornuftig ut. Det er forresten ikke sikkert du trenger fullt så mye vann. Så lenge det er nok vann til at laken lar seg helle over i gjæringskaret uten problemer etter 15 minutters koking, er du innenfor.Fader, dagen derpå etter brygging kommer jeg på at jeg har glemt 800g sukker i min saison!
Hvordan er det å tilsette 24 timer etter?
Tenker å blande det ut med 800g vann og koke det 10 min(Sterilisering)
Noen innvendinger??
Av en eller annen grunn har jeg lest 16g, men samme det - bare husk at selv to små desiliter vann til sukkerlaken utgjør noe sånt som 0.05 i forskjell (på ABV) på en 20-liters batch... mange variabler å tenke på om man vil være "helt" nøyaktig (i den grad man kan være det som hjemmebrygger)
66°C er ihvertfall det jeg går for når jeg bruker versjoner av oppskrifter med stegmesk.Skal brygge noe ala 7fjell Svartediket, men siden stegmesking ikke er så lett med BB30, så lurer jeg på hvor jeg bør sette mesketempen? Oppskriften sier ,62 °C, 20 min, 68 °C, 20 min og 77 °C, 5 min. Så jeg tenkte kanskje 66°C i 60 min?