Tråden for dumme spørsmål.

Du kan spe på med mer vann nå hvis du vil. Alt etter hvor lang tid det tar for tempen å stige så kan du pitche kaldere.
 
Tenkte på å slå to i en smekk ja. Må bare se om det finns nå gode kalkulatorer for å regne ut sg med så jeg slipper å måle mange ganger og risikere kontaminasjon.

Sent fra min SM-G900F via Tapatalk
 
hmm - jeg går for dagsform. Noen ganger plager fuselen meg, andre dager kan jeg synes et øl som jeg vet har fuselstikk smaker godt.
 
Hei!
Har en utfordring jeg håper noen kan være så snill å hjelpe meg med. Er nybegynner, har laget 3 typer øl tidligere med utgangspunkt i tørrgjær.
Hadde i dag (mandag) tenkt å brygge en Tsjekkisk Pilsner og for første gang ville jeg prøve meg på å lage en gjærstarter i forkant. Var derfor innom BryggSelv butikken på fredag og kjøpte gjær. Øvrige ingredienser hadde jeg allerede i hus. Jeg fikk anbefalt en Pilsner Lager WLP800 og BryggSelv ga meg oppskriften på hvordan jeg skulle lage starteren: 2 pk gjær à netto volum 35 ml, 2 liter vann, 200gr DME (CBW Golden Light), 1/2 ts Yeast Nutrient WLN1000-HB. Alt av kjeler, rørepinne, glass etc. ble omhyggelig rengjort og sterilisert før bruk. Kokte DME og Yeast Nutrient i 15 min, kjølte ekstrakten ned til 20 grader, helte malten over i glassbeholderen, pitchet gjær og dekket til med alu-folie. Lot blandingen stå i romtemperatur. Etter ca 12 timer tok det helt av med skum, og det rant over kanten av beholderen. Jeg tørket utsiden av beholderen med jevne mellomrom, og sprøytet deretter med Star-San. Dette stod på i de neste 12 timene. Regnet med at gjæren deretter skulle roe seg ned og etter hvert falle til bunn, men skummet forsvant ikke og starteren forble grumsete. Etter 48 timer satte jeg gjærstarteren i kjøleskapet for å se om dette hjalp med tanke på klarning. Nedenfor viser et bilde etter at starteren har stått 24 timer i kjøleskapet (altså 72 timer etter at starteren ble satt). Har ikke turt å starte brygging i dag, da jeg var usikker på om jeg kan bruke denne gjærstarteren. Har lest at 2 liter starter til 25 liter brygg er mye og bør dekanteres før pitching, da dette ellers kan sette uønsket smak på brygget. Noen som kan si om jeg har gjort noe feil, og om jeg kan bruke starteren likevel? Eller bør jeg sette en ny starter?
Vis vedlegget
 
Hei!
Har en utfordring jeg håper noen kan være så snill å hjelpe meg med. Er nybegynner, har laget 3 typer øl tidligere med utgangspunkt i tørrgjær.
Hadde i dag (mandag) tenkt å brygge en Tsjekkisk Pilsner og for første gang ville jeg prøve meg på å lage en gjærstarter i forkant. Var derfor innom BryggSelv butikken på fredag og kjøpte gjær. Øvrige ingredienser hadde jeg allerede i hus. Jeg fikk anbefalt en Pilsner Lager WLP800 og BryggSelv ga meg oppskriften på hvordan jeg skulle lage starteren: 2 pk gjær à netto volum 35 ml, 2 liter vann, 200gr DME (CBW Golden Light), 1/2 ts Yeast Nutrient WLN1000-HB. Alt av kjeler, rørepinne, glass etc. ble omhyggelig rengjort og sterilisert før bruk. Kokte DME og Yeast Nutrient i 15 min, kjølte ekstrakten ned til 20 grader, helte malten over i glassbeholderen, pitchet gjær og dekket til med alu-folie. Lot blandingen stå i romtemperatur. Etter ca 12 timer tok det helt av med skum, og det rant over kanten av beholderen. Jeg tørket utsiden av beholderen med jevne mellomrom, og sprøytet deretter med Star-San. Dette stod på i de neste 12 timene. Regnet med at gjæren deretter skulle roe seg ned og etter hvert falle til bunn, men skummet forsvant ikke og starteren forble grumsete. Etter 48 timer satte jeg gjærstarteren i kjøleskapet for å se om dette hjalp med tanke på klarning. Nedenfor viser et bilde etter at starteren har stått 24 timer i kjøleskapet (altså 72 timer etter at starteren ble satt). Har ikke turt å starte brygging i dag, da jeg var usikker på om jeg kan bruke denne gjærstarteren. Har lest at 2 liter starter til 25 liter brygg er mye og bør dekanteres før pitching, da dette ellers kan sette uønsket smak på brygget. Noen som kan si om jeg har gjort noe feil, og om jeg kan bruke starteren likevel? Eller bør jeg sette en ny starter?
Vis vedlegget 23145
Hei nekken!

Den der ser knall ut. Jeg ville kjørt på som planlagt.

Sent fra min D5803 via Tapatalk
 
Plukket opp et tips i en ølbok: tilsett sukkerlake i gjæringskaret 48t etter gjæringsstart for å presse FG litt lengre ned, samtidig som du sikrer deg et "tørrere" øl.

Burde jeg gjøre dette?
Noen som har noen erfaringer med tilsetting av denne sukkerlaken?
Eventuelt hvor høy skal konsentrasjonen være av sukker i laken?


Må ikke forveksles med priming!
 
Så flott! Da mener du at jeg skal pitche hele starteren (2 liter) i brygget uten dekantering?
Dette er skole eksempel på hvordan en starter skal være. Litt lite headspace som gjorde at det skummet over litt. Men ingen fare.
Ser du gjærlaget i bunn? Da kan du helle av 3/4 av væsken og bruke resten i vørteren.
 
Hei, gjorde i helgen mitt første bygg, (all-grain). Er helt ny på dette, så har ikke helt forstått hvordan man bruker hydrometer. Det vi gjorde var å måle vørteren etter den var kjølt ned til 18g, det jeg leste fra hydrometer var "approximately alcohol percent: 10". Hva er OG da?

Skal jeg også måle det samme etter gjæring å trekke fra siste måling fra første for å finne alkohol prosent?
 
Plukket opp et tips i en ølbok: tilsett sukkerlake i gjæringskaret 48t etter gjæringsstart for å presse FG litt lengre ned, samtidig som du sikrer deg et "tørrere" øl.

Burde jeg gjøre dette?
Noen som har noen erfaringer med tilsetting av denne sukkerlaken?
Eventuelt hvor høy skal konsentrasjonen være av sukker i laken?


Må ikke forveksles med priming!
Kort svar, nei. Jeg ville aldri gjort det
 
Tilbake
Topp