Tråden for dumme spørsmål.

2 dl klorin i 13 liter vann skulle vel knekke det meste i løpet av kort tid ? Oppdaget at det gjæringskaret jeg skulle tappe vørteren i og som jeg hadde rengjort og desinfisert grundig..... Hadde 3 små flekker i bunnen. Det lukter søt vørter.
Så nå er det bråttom. Tenker å skulle godt etter en halv time for så å kjøre på med Star San. Holder det med en halvtime tro ?
 
2 dl klorin i 13 liter vann skulle vel knekke det meste i løpet av kort tid ? Oppdaget at det gjæringskaret jeg skulle tappe vørteren i og som jeg hadde rengjort og desinfisert grundig..... Hadde 3 små flekker i bunnen. Det lukter søt vørter.
Så nå er det bråttom. Tenker å skulle godt etter en halv time for så å kjøre på med Star San. Holder det med en halvtime tro ?

Jeg og litteraturen vil si at du ikke kan sanitere noe som ikke er rent, er det tre flekker med vørter så er det ikke rent ;)

Det går sikkert fint, men hvorfor ta sjansen? Tenk hvis det bor dritt inni, eller under, mens klorinen bare drepte det på overflaten av de flekkene?

Hvorfor vasker du de ikke bort? Har jeg oversett noe?
 
Jeg og litteraturen vil si at du ikke kan sanitere noe som ikke er rent, er det tre flekker med vørter så er det ikke rent ;)

Det går sikkert fint, men hvorfor ta sjansen? Tenk hvis det bor dritt inni, eller under, mens klorinen bare drepte det på overflaten av de flekkene?

Hvorfor vasker du de ikke bort? Har jeg oversett noe?
Hmmm, glemte jeg å si at jeg vasket det grundig først ?
 
2 dl klorin i 13 liter vann skulle vel knekke det meste i løpet av kort tid ? Oppdaget at det gjæringskaret jeg skulle tappe vørteren i og som jeg hadde rengjort og desinfisert grundig..... Hadde 3 små flekker i bunnen. Det lukter søt vørter.
Så nå er det bråttom. Tenker å skulle godt etter en halv time for så å kjøre på med Star San. Holder det med en halvtime tro ?
Du har da en løsning på ca. 700ppm klorin, en halvtime er nok.
 
Fyf... da har jeg fyllt et kvart fat med humlegrums fra en SMASH IPA. Tviler på at jeg noensinne får noenting ut av det fatwt. Avsluttet hele seansen etter mye frem og tilbake og godt over en time med fikling, endtee opp med å sette gjæringskaret tilbake inn i kjøleskapet.
Bestemte meg nå for å cc det som er igjen i gjæringskaret. Synes jeg har dumpet svært mye trub, og humlerester før jeg begynte overføringen (konisk) godt over 3 liter, så jeg tenkte å hoppe over CC, da jeg ville unngå oksygen, men jeg har tydeligvis ikke dumpet nok, eller så må jeg kjøre CC på tørrhumlede øl. Hva gjør andre med koniske? Og er der noen triks for et fat med humlegrums herfra og til helv....legoland?
 
Toppers.
Finnes det måter å regne ut slikt ? Virker som om du har gjort det.
Det enkleste er å bruke en kalkulator, som denne

I How to Brew boken anbefales ca. 200ppm i 20 minutter (4ml/L), sterkere løsning er mere effektiv men kan ha negative virkninger som etsing av stål og vanskeligere å bli kvitt lukt og smak, mere behov for skylling.

Forutsetter ca. 5% konsentrasjon av klorinen, denne svekkes noe over tid ved lang lagring.
 
Sist redigert av en moderator:
2 dl klorin i 13 liter vann skulle vel knekke det meste i løpet av kort tid ? Oppdaget at det gjæringskaret jeg skulle tappe vørteren i og som jeg hadde rengjort og desinfisert grundig..... Hadde 3 små flekker i bunnen. Det lukter søt vørter.
Så nå er det bråttom. Tenker å skulle godt etter en halv time for så å kjøre på med Star San. Holder det med en halvtime tro ?



Det enkleste og raskeste er å bruke en løsning av 3 liter vann med 5ml klor og 5ml 7% eddik. Du bør unngå å innånde noe særlig av den, men om du skal desinfisere et fat, er ikke det noe problem, siden du jo bare kan klemme på lokket. Jeg bruker den alltid som siste steg før jeg tapper opp for gjæring. Den krever bare 30 sekunders kontakttid, så du behøver ikke blande opp så mye. Jeg setter meg med fatet på fanget, legger det på siden, og flytter væsken rundt gjennom å rotere fatet litt med halvminuttsintervaller. Det tar ikke lang tid å desinfisere fatet på denne måten. Du trenger ikke skylle vekk denne blandingen.

Pass på når du blander at du har klorinen i vannet først, og så eddiken. Bland for all del ikke klor og eddik først, det er livsfarlig.

IKKE GJØR DETTE UTEN Å VÆRE HELT SIKKER PÅ AT DU HAR FORSTÅTT HVORDAN DU SKAL GJØRE DET
 
Sikkert dumt spårsmål men ikke funnet noe svar når jeg har søkt.

Driver å ser på karbonering på fat (co2) og bruke mottrykksfyller videre over på flaske. Men skal ølet modnes på fatet eller flaske? Altså når kan/skal man fylle flaskene?
 
Sikkert dumt spårsmål men ikke funnet noe svar når jeg har søkt.

Driver å ser på karbonering på fat (co2) og bruke mottrykksfyller videre over på flaske. Men skal ølet modnes på fatet eller flaske? Altså når kan/skal man fylle flaskene?

Det gjør du som du vil med
 
Kjapt spørsmål jeg har gått å tenkt litt på her.. Er det egentlig nødvendig å bruke gjærnæring under koking av vørter når jeg har hatt det i gjærstarteren?? Tenker litt sånn at gjæret er armed and ready to go allerede liksom..:)??
 
Kjapt spørsmål jeg har gått å tenkt litt på her.. Er det egentlig nødvendig å bruke gjærnæring under koking av vørter når jeg har hatt det i gjærstarteren?? Tenker litt sånn at gjæret er armed and ready to go allerede liksom..:)??

Nei, det bør unngås, faktisk. I alle fall hvis vi skal høre på Palmer, som sier at du skal bruke det enten i starter eller under gjæringen. Jeg bruker det bare i starter.
 
Å måle en ferdig karbonert øl med hydrometer og/eller refraktometer, går det?
Forutsett at ølet er karbonert på flaske og en omregner med refraktometer.
Eller blir alt feil pga sukkeret som ble tilsett?
 
Å måle en ferdig karbonert øl med hydrometer og/eller refraktometer, går det?
Forutsett at ølet er karbonert på flaske og en omregner med refraktometer.
Eller blir alt feil pga sukkeret som ble tilsett?
FG måles helst før tilsetting av sukker ja. Du kan evt. få ut kullsyren av det ferdig karbonerte ølet og ta en måling, det burde gi en ganske god indikasjon på hva FG havnet på. husk også at temperatur påvirker målingen.
 
FG måles helst før tilsetting av sukker ja. Du kan evt. få ut kullsyren av det ferdig karbonerte ølet og ta en måling, det burde gi en ganske god indikasjon på hva FG havnet på. husk også at temperatur påvirker målingen.

Men den blir ikke nøyaktig? Mistenker at Fg har gått fra 22 til 19 nemlig. o_O
 
Men den blir ikke nøyaktig? Mistenker at Fg har gått fra 22 til 19 nemlig. o_O
Om du tappet på 22 er jo det ganske tidlig, du må forvente videre nedgjæring. Det er ikke lurt å tappe et øl som ligger på 22. Det som kan skje er at du får flaskebomber på grunn av at gjæringen fortsetter på flaske og du får for mye kullsyre/høyt trykk i flaskene.
 
Om du tappet på 22 er jo det ganske tidlig, du må forvente videre nedgjæring. Det er ikke lurt å tappe et øl som ligger på 22. Det som kan skje er at du får flaskebomber på grunn av at gjæringen fortsetter på flaske og du får for mye kullsyre/høyt trykk i flaskene.

Egentlig vet eg alt dette, men saken er at eg fikk litt panikk. Skulle ut og reise og burde flaske før avreise. Ellers hadde det blitt 2 uker til i gjæringskaret. Det var en porter med SG 1.060 etter koking.
WLP 007.
Smakte igjen i går etter to måneder på flakse. Den var blitt mye bedre, naturlig nok, men deler av den "forbannede" sødmen var heldigvis borte. Målte med refraktometeret, kan jo og prøve med hydrometeret hvis eg filtrerer først.
Men, kan eg da stole på målingen, evt regne om? Karbonerte med 5 g/l.
 
Tilbake
Topp