Finn Berger
Moderator
Jeg tror det har endel å si. Men jeg liker ikke å være altfor bombastisk uten å ha testet. Skal jaggu ofre noen kilo malt på en test med ulike kverningsgrader. To mesker med ellers helt like parametere.
Jeg har faktisk nå opplevd at det har veldig mye å si ved en 60-90 min mesk..
I den nye utgaven av How to Brew, s.281-285, behandler Palmer denne problematikken, og refererer et eksperiment han utførte for å teste hypotesen om sammenheng mellom kverningsgrad og utbytte. Det han til sin overraskelse fant, var at det var liten eller ingen forskjell. Forklaringen på de forskjellene hjemmebryggere opplever, er først og fremst tidsfaktoren. Du trenger lengre tid med grovere kverning.
Det er veletablert at det er ca. 1% forskjell under laboratorieforhold, dvs. de forholdene malteriene tester malten under. Men vi brygger ikke under laboratorieforhold, og eksperimentet til Palmer testet "hjemmekverning" mot malterienes metode.
Tidsfaktoren er altså viktig. Om du kjører ettstegs infusjon en time, blir forskjellen antakelig merkbar. Kommer du opp i samlet mesketid på et par timer, skal det bli veldig liten forskjell.
Men Palmer mener at det antakelig er forhold ved skyllingen som skaper større forskjeller - uten at jeg helt skjønte resonnementet hans der.
Vel, dette er hva Palmer sier. Og gjennomsnttlige sannheter har kanskje kortere levetid innenfor bryggeverdenen enn de 17-18 år Dr. Stockmann ga dem