Ekornskurken
Norbrygg-medlem
Kan fatet har vært for fullt?
Jeeeeses! Jeg har også brygget dette nettopp, og ollevde også at min sedvanlige 08 bar @ 4'C var noe snaut. Skal sjekke om den har kommet seg om 10 minutter.Jeg har brygget meg en Lucky Jack Grapefrukt-klone, eller forsøkt. Den dufter ganske godt og smaker ganske godt, men den blir liksom ikke skikkelig karbonert på fatet sitt. Er dette muligens på grunn av grapefrukt juicen (kaldpresset grapefrukt selv), har aldri opplevd problemer med karbonering tidligere...
Antar da at den har kommet seg?Jeeeeses! Jeg har også brygget dette nettopp, og ollevde også at min sedvanlige 08 bar @ 4'C var noe snaut. Skal sjekke om den har kommet seg om 10 minutter.
Så jeg fyller fatene gjennom kulekoblinga for øl ut, kobler av den kulekoblinga, setter litt trykk på gjennom kulekoblinga for gass inn og kobler fra den også? Så kan jeg bare koble på igjen når jeg er klar for å tappe meg en øl?Viss ølet er ferdig karbonert er det like greit å koble av. Da er det mindre sjangs for lekkasjer. Spesielt om du kobler flere sammen på samme gasslinje. Da vil en liten lekkasje en plass tømme alle fatene for trykk. Har prøvd det også. Litt kjipt om en ikke oppdager det før en skal tappe øl til forventningsfulle gjester.
Hvorfor må de være ferdig karbonert? Jeg forstår at det må være trykk på fatet for at pakningene skal holde tett, men ut over det?Jeg er antagelig litt for dum til å helt forstå problemstillingen, men de må være ferdig karbonert før du kobler fra!
Etter det, så har det ingen hensikt å la dem stå tilkoblet. Det kan føre til feilkarbonering om temperaturen ikke er stabil, for eksempel i en kjellerbod som blir kaldere med været.
Men ferdig karbonert, noe øl vil ha så mye kullsyre, annet så mye... Vil alt dette falle over tid så jeg ender opp med seks fat engelsk saft? Isåfall høres det ut som jeg kan gi f... i å trykksette? Jeg er @Forvirret .Det trykket vil falle ettersom det ukarbonerte ølet tar opp kullsyre. Med ferdig karbonert øl er det trykk på fatet, som forhindrer lekkasjer.
Og instinktivt høres det både rart og feil ut å lagre ukarbonert øl, men det har kanskje mest psykologiske årsaker å gjøre.
Når du starter servering av fatet, kobler du på CO2 igjen, og lar det stå tilkoblet. Serveringstrykk skal være likt som karbonering. Da vil karboneringsnivået holde seg likt til fatet er tomt.Men ferdig karbonert, noe øl vil ha så mye kullsyre, annet så mye... Vil alt dette falle over tid så jeg ender opp med seks fat engelsk saft? Isåfall høres det ut som jeg kan gi f... i å trykksette? Jeg er @Forvirret .
Skal du karbonere på fat med co2 eller med naturlig?Så jeg fyller fatene gjennom kulekoblinga for øl ut, kobler av den kulekoblinga, setter litt trykk på gjennom kulekoblinga for gass inn og kobler fra den også? Så kan jeg bare koble på igjen når jeg er klar for å tappe meg en øl?
Jeg tenker å karbonere med co2. Grunnen til å ikke karbonere ferdig var å slippe å finregne på tid under trykk og sånt, bare gi det nok til å ha trykk på, og så sette den på riktig trykk til karbonering/servering når jeg får kjøling på det, sånn jeg tror @Oberstbräu snakka om. Det kan hende jeg overtenker dette, og at det er hvor enkelt som helst å finne ut x tid med y trykk på z temperatur for å nå ønska karbonering.Skal du karbonere på fat med co2 eller med naturlig?
Hvis du skal karbonere med co2, ville jeg som @TommyH ha karbonert ferdig, så koblet fra. Synes det høres rart ut å sette de bort med bare bittelitt trykk på. Om det faktisk er skadelig for ølet vet jeg ikke, men det høres feil ut for meg også.
Det er egentlig ikke så vanskelig. Temperaturen på ølet vet du, og da er det bare å finne riktig trykk i karboneringskalkulatoren, koble til og la det stå lenge nok. Kan ikke stå for lenge. Også kan du koble fra når ølet er ferdig karbonert og frem til du starter servering, f.eks. hvis du har flere fat enn CO2-utganger.Jeg tenker å karbonere med co2. Grunnen til å ikke karbonere ferdig var å slippe å finregne på tid under trykk og sånt, bare gi det nok til å ha trykk på, og så sette den på riktig trykk til karbonering/servering når jeg får kjøling på det, sånn jeg tror @Oberstbräu snakka om. Det kan hende jeg overtenker dette, og at det er hvor enkelt som helst å finne ut x tid med y trykk på z temperatur for å nå ønska karbonering.
Nice. Og det vil ikke bli noen fontene når jeg kobler fra eller til hurtigkoblingene? Og hvor finner jeg denne kalkulatoren? Brewers friend eller noe? Når alt er ferdig rigga vil jeg ha en kran til hvert fat, men nå har jeg bare fat og gass.Det er egentlig ikke så vanskelig. Temperaturen på ølet vet du, og da er det bare å finne riktig trykk i karboneringskalkulatoren, koble til og la det stå lenge nok. Kan ikke stå for lenge. Også kan du koble fra når ølet er ferdig karbonert og frem til du starter servering, f.eks. hvis du har flere fat enn CO2-utganger.
Neida. (Må seff ikke være lekkasjer i det som er koblet på hurtigkoblingene). bryggekalkulator.no har en OK karboneringskalkis.Nice. Og det vil ikke bli noen fontene når jeg kobler fra eller til hurtigkoblingene? Og hvor finner jeg denne kalkulatoren? Brewers friend eller noe? Når alt er ferdig rigga vil jeg ha en kran til hvert fat, men nå har jeg bare fat og gass.