Tråden for dumme spørsmål.

Brygget en red ale fra ølbrygging.no igår. Satte ink bird til 20grader i kjøleskapet. Idag når jeg skulle sjekke hvordan det gikk, kjente jeg det var veldig kaldt. Temp sensoren må ha vært på en varmere plass? Flyttet sensoren og tempen sank til ca 11 grader. Er gjæren nå død? 1 pakke rehydrert Mangrove Jack’s M36 Liberty Bell ale + gjærnæring.
 
Brygget en red ale fra ølbrygging.no igår. Satte ink bird til 20grader i kjøleskapet. Idag når jeg skulle sjekke hvordan det gikk, kjente jeg det var veldig kaldt. Temp sensoren må ha vært på en varmere plass? Flyttet sensoren og tempen sank til ca 11 grader. Er gjæren nå død? 1 pakke rehydrert Mangrove Jack’s M36 Liberty Bell ale + gjærnæring.
Død er den nok ikke, men den kan ha tatt seg en pause. Jeg kjenner ikke den aktuelle gjæra, men noen gjærstammer kan være vriene å få til å gå tilbake på jobb etter en sånn overraskelse.
 
Død er den nok ikke, men den kan ha tatt seg en pause. Jeg kjenner ikke den aktuelle gjæra, men noen gjærstammer kan være vriene å få til å gå tilbake på jobb etter en sånn overraskelse.
Hva anbefalere du meg til å gjøre? Kommer meg ikke ut idag for å kjøpe ny gjær, og imorgen er det søndag
 
Skal brygge min første NEIPA, og kom til å lure på hvordan man gjør det med whirlpool humling, etter man har kjølt ned til 80*C.

Humle>Whirlpool>Vente 30 min.

Eller

Humle>Vente 30 min.>Whirlpool

Kanskje hipp som happ....., men spør allikevel.
 
Skal brygge min første NEIPA, og kom til å lure på hvordan man gjør det med whirlpool humling, etter man har kjølt ned til 80*C.

Humle>Whirlpool>Vente 30 min.

Eller

Humle>Vente 30 min.>Whirlpool

Kanskje hipp som happ....., men spør allikevel.

Du spør vel om du skal la den stå i ro eller ikke i de tredve minuttene den skal holdes på 80 grader?

Så vidt jeg veit spiller det en viss rolle - men antakelig liten når du holder så lenge som 30 minutter. Vær oppmerksom på at du får mye bitterhet ut av humlene dine med 30 minutter på 80 grader.
 
Du spør vel om du skal la den stå i ro eller ikke i de tredve minuttene den skal holdes på 80 grader?

Så vidt jeg veit spiller det en viss rolle - men antakelig liten når du holder så lenge som 30 minutter. Vær oppmerksom på at du får mye bitterhet ut av humlene dine med 30 minutter på 80 grader.

Takk for svar! Kjører whirlpool med en gang etter humling da, så får ting tid til å sette seg før overføring.

Bitterheten er regnet med, da dette blir første humle tilsetting.
 
Takk for svar! Kjører whirlpool med en gang etter humling da, så får ting tid til å sette seg før overføring.

Bitterheten er regnet med, da dette blir første humle tilsetting.

Siste versjonen av Beersmith har kalkulator for beregning av IBU i whirlpool, tror jeg. Så hvis noen har tilgang til den - du har kanskje? - kan de kanskje si noe om hva man får ut av en halvtime på 80 grader?

Jeg aner ikke hvor pålitelig den er. IBU er vriene saker. Jeg har slitt med at NEIPA'ene mine er blitt for bitre. Vi bruker jo svære mengder humle i dem, og de har gjerne et temmelig høyt alfasyreinnhold. Og alfasyra isomeriseres helt ned til 70 grader.
 
Beersmith sier 46 IBU. Det er 100g Mosaic 12,4%, på en 23 liters batch. Kan ikke velge grader, men steep/whirlpool.

Stemmer ganske bra med oppskriften til Apocalyptic Thunder Juice, som jeg har basert meg endel på.
 
Beersmith sier 46 IBU. Det er 100g Mosaic 12,4%, på en 23 liters batch. Kan ikke velge grader, men steep/whirlpool.

Stemmer ganske bra med oppskriften til Apocalyptic Thunder Juice, som jeg har basert meg endel på.

hmm - det er jo totalt meningsløst når du ikke kan velge grader:confused:. Men hvis du har basert deg på oppskrifta på et øl du liker, skulle det ikke være noen fare:). BJCP har veldig vide grenser for IBU i en NEIPA; fra 25 og helt opp til 60.
 
Man kan velge grader i settings.

Samt boil hops carry over og utilization på både wp og boil..Et ormehull der altså.

@RayOlav Du har kanskje ikke oppdatert til nyeste versjon?

Jeg skal brygge en NEIPA snart, og har landet på at jeg denne gangen skal prøve å tilsette noen få gram bitterhumle på vanlig måte på 60 grader - og så tilsette whirlpoolhumla etter at jeg er kommet under 70 grader. Da skulle jeg i alle fall i teorien ikke få isomerisert alfasyra.

Og så kommer jo andre typer bitterhet under tørrhumlinga inn i bildet, også. Det skal noe til å ikke få det bittert nok, virker det som. Og jeg vil gjerne ha det lite bittert.
 
Man kan velge grader i settings.

Samt boil hops carry over og utilization på både wp og boil..Et ormehull der altså.

Har ikke nyeste versjon jeg da. Kan justere utilization på wp, som står på 50% ved 90C. Er vel litt mindre på 80C, men lar instillingene være som dem er, da jeg ikke har snøring.

Men, om en tre ukers tid får jeg hvertfall en fasit på om det ble innafor min smak eller ikke.
 
Har ikke nyeste versjon jeg da. Kan justere utilization på wp, som står på 50% ved 90C. Er vel litt mindre på 80C, men lar instillingene være som dem er, da jeg ikke har snøring.

Men, om en tre ukers tid får jeg hvertfall en fasit på om det ble innafor min smak eller ikke.

Ja, her tror jeg prinsippet om "learning by doing" er det eneste gyldige:). Jeg holder på. Av skade blir man klok, sies det - men foreløpig kan jeg dessverre ikke si at selvskadingen har hatt særlig effekt:(.
 
Må ha noko meir friskt på fat til sommaren, og bruke opp litt rester.. har eit par pakkar WB06 i kjøleskapet. Meiner eg har lest om ei oppskrift på eit slags sommarøl her ein plass, men finn ikkje det igjen.. var det di oppskrift @Miguel ?
 
Må ha noko meir friskt på fat til sommaren, og bruke opp litt rester.. har eit par pakkar WB06 i kjøleskapet. Meiner eg har lest om ei oppskrift på eit slags sommarøl her ein plass, men finn ikkje det igjen.. var det di oppskrift @Miguel ?

Ja. 95% pils, 5% flaket hvete, tettnang eller hvilke humle du vil til ca 20 ibu, OG 1.048 ish. Den gjærer ned til 1.006 - 1.008. Pitch på 24 grader, hold der i fire dager så kan du la den synke hvis du vil . Jeg har pleid å bruke 48 timer på å kjøle ned til ti grader og så holdt der i ett døgn eller to såvidt jeg husker, for å bunnfelle ut noe gjær flør flasking. Det som er veldig viktig er at gjæren IKKE rehydreres, ellers blir det et veldig kjedelig øl. En pakke pr 25L. Klem til med knust korianderfrø og hvis du vil, karboneres med speise til ønsket g/l evt fates, sukrose vil sette et forferdelig preg på dette ølet (i min gane iallefall).
 
Ja. 95% pils, 5% flaket hvete, tettnang eller hvilke humle du vil til ca 20 ibu, OG 1.048 ish. Den gjærer ned til 1.006 - 1.008. Pitch på 24 grader, hold der i fire dager så kan du la den synke hvis du vil . Jeg har pleid å bruke 48 timer på å kjøle ned til ti grader og så holdt der i ett døgn eller to såvidt jeg husker, for å bunnfelle ut noe gjær flør flasking. Det som er veldig viktig er at gjæren IKKE rehydreres, ellers blir det et veldig kjedelig øl. En pakke pr 25L. Klem til med knust korianderfrø og hvis du vil, karboneres med speise til ønsket g/l evt fates, sukrose vil sette et forferdelig preg på dette ølet (i min gane iallefall).
Takker :)
 
Jeg har en Coopers Real Ale gjærende på sjette døgnet. Da ska jeg vist måle sukkerinnholdet som er igjen. Kan jeg da tappe i målebegeret via krana på gjæringskaret eller må jeg øse fra oven og helle i målebegeret ?
 
Tilbake
Topp