Dersom du finner en slange med tilstrekkelig dårlig kvalitet, tar jeg utfordringenJeg utfordrer deg til en blindtest!
Dersom du finner en slange med tilstrekkelig dårlig kvalitet, tar jeg utfordringenJeg utfordrer deg til en blindtest!
Trur jeg hadde gått for beintråkkingNaboen har en diger druerank som vi skal høste ned i dag. Han har laga vin av dette tidligere ved å presse druene og gjære naturlig, som tar lang tid. Forslaget mitt var å åpne maltkverna (nyvasket..) helt opp og kjøre druene gjennom ned i en meskepose som står i en gjæringsbøtte. Derfra tømme mosten over i skyllevannvarmeren og holde den og drueskalla ved 80C for pasteurisering, kjøle ned og gjære med EC-1118. Tilsette Campden og noe klarningsmidler når gjæringa er over. Burde bli great success? Eller kanskje mølla vil ta skade av prosessen..
Naboen har en diger druerank som vi skal høste ned i dag. Han har laga vin av dette tidligere ved å presse druene og gjære naturlig, som tar lang tid. Forslaget mitt var å åpne maltkverna (nyvasket..) helt opp og kjøre druene gjennom ned i en meskepose som står i en gjæringsbøtte. Derfra tømme mosten over i skyllevannvarmeren og holde den og drueskalla ved 80C for pasteurisering, kjøle ned og gjære med EC-1118. Tilsette Campden og noe klarningsmidler når gjæringa er over. Burde bli great success? Eller kanskje mølla vil ta skade av prosessen..
Hvilken gjæringstemperatur?én eller to pakker w 34/70 på 16 liter pils?
Hvilken gjæringstemperatur?
Har du brygget en Saison forrige gang kanskje ?Leste en artikkel i BYO, Pitch the next day! Dette handlet om å lage en hurtigstarter på magnetører og helle den i vørterer neste dag,
da på høy krausen som skal være det beste tidspunktet å tilsette gjær uansett. Brukte forresten tørrgjør, hadde litt lite også derfor jeg ville eksperimentere. Men hva skjer her da, ingen høy krausen i starterern dagen derpå, så jeg lar den stå et døgn til. Men hva har skjedd med vørteren (uten tilsatt gjær) i temperaturskapet mitt? Joda, kjempehøy krausen og OG har falt flere poeng. Hvordan er dette mulig? Gjæret her i Fermzilla med filter på slangen, kan det ha ligget gjær fra tidligere som har våknet til liv i filteret? Jeg vasker og desinfiserer nøye mellom hvert brygg.. Synes det var litt rart det her..
Mottok 20l vørter i går, gikk helt fint men ett helvete å bære langt så neste gang blir det pakkeboks om det går..Har lurt på hvordan i alle dager man emballerer 20 liter vørter på en trygg måte. Og så det å få det over i ei gjæringsbøtte uten å søle da.![]()
Jeg tar sjansen på å si at det går bra med ei pakke.Godt spørmål, kommer ann på hvor kaldt jeg får rommet, 15 kanskje
(innenfor anbefalt i hvertfall, 12 -18C)
Det gir dårlig mening å gjøre det der med tørrgjær. Den har fulle sterollagere, og trenger ikke oksygen. Jeg regner med at dette dreier seg om en liten starter der poenget ikke er å få mer gjær, sånn at det er en variant av "vitalitetsstarter". I så fall svarer det til det Beechum og Conn kaller en SNS (Shaken Not Stirred). Med tørrgjær kan du da droppe ristinga, og bare rett og slett strø pakka med gjær i én liter vørter og la den stå der til neste dag.Leste en artikkel i BYO, Pitch the next day! Dette handlet om å lage en hurtigstarter på magnetører og helle den i vørterer neste dag,
da på høy krausen som skal være det beste tidspunktet å tilsette gjær uansett. Brukte forresten tørrgjør, hadde litt lite også derfor jeg ville eksperimentere. Men hva skjer her da, ingen høy krausen i starterern dagen derpå, så jeg lar den stå et døgn til. Men hva har skjedd med vørteren (uten tilsatt gjær) i temperaturskapet mitt? Joda, kjempehøy krausen og OG har falt flere poeng. Hvordan er dette mulig? Gjæret her i Fermzilla med filter på slangen, kan det ha ligget gjær fra tidligere som har våknet til liv i filteret? Jeg vasker og desinfiserer nøye mellom hvert brygg.. Synes det var litt rart det her..
Den kommer visst fra samme bryggeri som Lallemands Belle Saison - som jeg har vonde minner om. "Seiglivet" er ikke å overdriveHar du brygget en Saison forrige gang kanskje ?
Har erfaring med at ihvertfall 3711 er ganske så seiglivet.
Her ser det ut som jeg har gått i baret ja, men den har gjæret ut og vel så det. Så da har jeg hatt nok gjær tilgjengelig.Det gir dårlig mening å gjøre det der med tørrgjær. Den har fulle sterollagere, og trenger ikke oksygen. Jeg regner med at dette dreier seg om en liten starter der poenget ikke er å få mer gjær, sånn at det er en variant av "vitalitetsstarter". I så fall svarer det til det Beechum og Conn kaller en SNS (Shaken Not Stirred). Med tørrgjær kan du da droppe ristinga, og bare rett og slett strø pakka med gjær i én liter vørter og la den stå der til neste dag.
Lurer litt på hvordan du gikk fram. Hiver du tørrgjæren oppi vørteren og setter den på rører'n med en gang, trur jeg du tar livet av en rimelig stor del av gjæren. Mekanisk stress før den har kommet til hektene etter å ha blitt blandet med væske er det du absolutt må unngå, om vi skal tru hva både Fermentis og Lallemand sier. Jeg ville nok vente til gjæren var kommet i gang før jeg satte den på rører.
Jeg har prøvd å finne den artikkelen, men klarer det ikke. Hvis den er tilgjengelig for alle; kan du legge ut ei lenke? (Jeg er ikke abonnent.)
Høres ut som en god strategi for en sånn starter det du skisserer derHer ser det ut som jeg har gått i baret ja, men den har gjæret ut og vel så det. Så da har jeg hatt nok gjær tilgjengelig.
Veldig klar over at tørrgjær ikke trenger oksygen. Jeg også så på dette som en vitalitetstarter, gjære soldatene mer rustet fremfor å bygge nye.
Joda, strødde over og satt på rørern, det hadde kanskje vært smartere og la den bunnfelle til neste dag også la den spinne litt rett før det hele gikk i vørteren.. Og nei, har eget kar og ustyr til STA-1 gjær og foretrekker kun BE-134 i mine Saisoner.
Ikke rart du ikke fant artikkelen, jeg blandet her. Den stod under tips og triks i Zymurgy bladet, fikk til et dårlig bilde.
Vis vedlegget 64194
Om jeg har god gjær i utgangspunktet, funker det best å sette starteren på morgenen bryggedagen. Det der med timing av high kräusen kan være tricky. Som regel er den starteren klar til å pitches når brygget er ferdig, men det gjør jo ikke noe å vente litt dersom den skulle være treigere.
Poenget er at den ikke skal ha gjort seg ferdig, men være akkurat på høyden av aktiviteten.Spiller det så stor rolle om den gjør seg ferdig i ølen i steden for starteren?
Er det lov å starte en setning med som![]()
(regner med det er en regel)
Rett på stålet er ok. Mer skeptisk til lakk.I iveren med å lage hjemmelaget sider har jeg tatt i bruk en kompostkvern som minner om de eplekvernene du får kjøpt til tusenvis.. Den var noe rusten på innsiden så jeg har pusset ned på rent stål.
Jeg ønsker å lakkere den på nytt, men spørsmålet er om det er «skummelt» å kjøre den med epler nå i helgen, rett på stålet? Er jo ikke lang kontakttid, men likevel greit å være sikker.