Finn Berger
Moderator
Det er en fotokjemisk reaksjon med bitterstoff fra humla som produserer usmaken. Så uhumla vørter tåler lys.Når i prosessen oppstår problemet tro? Malt tåler sollys (til en viss grad). Øl gjør det ikke. I meskingen? Under kok? Under gjæring?
Jeg har beskytta fra og med gjærstart, men ikke før.
Ølbrygging må da tåle dagens lys i vårt tolerante samfunn. Eller? Her har mine kjemikunnskaper strandet.
![]()
Jeg trur det er fort gjort å bli i overkant paranoid når det gjelder dette. Men jeg ville ikke ta sjansen på å la gjæringsdunkene mine stå utildekka, og jeg ville uansett aldri utsatt dem for direkte sollys, tildekka eller ikke. Det er vel også lurt å passe på hva slags tekstiler en bruker. Ikke for tynne, og ikke for lyse - særlig ikke blå eller grønne.
Jeg hygger meg gjerne med en pils i sola. Men sjøl om glasset blir stående ei stund, har jeg aldri opplevd at det dannes usmak - mens Marshall Schott påstår at du får tydelig usmak i løpet av få minutter.