Du mener tappe et par IPA og sette ut i regnet et par timer?
Dette må jo prøves, tappe et par IPA, på blank, grønn og brun flaske sette i sola et par timer
og teste mot en som har stått tildekket
I følge snl, "absorberer vanlig glass storparten av den ultrafiolette strålingen." Glass filtrerer kun bort UVB-stråler, mens UVA-stråler går gjennom.Når i prosessen oppstår problemet tro? Malt tåler sollys (til en viss grad). Øl gjør det ikke. I meskingen? Under kok? Under gjæring?
Jeg har beskytta fra og med gjærstart, men ikke før.
Ølbrygging må da tåle dagens lys i vårt tolerante samfunn. Eller? Her har mine kjemikunnskaper strandet.
exBEERiment | Impact Exposure To Light During Fermentation Has On A German Pils - Brülosophy
Author: Jake Huolihan With some notable exceptions, brewers who package their beer in bottles generally prefer them to be amber […]brulosophy.com
A total of 20 people of varying levels of experience participated in this xBmt. Each participant was served 1 sample of the beer fermented under cover and 2 samples of the beer fermented in direct sunlight in different colored opaque cups then asked to identify the unique sample. At this sample size, 11 tasters (p<0.05) would have had to identify the unique sample in order to reach statistical significance, which is exactly how many were able to do so (p=0.038), indicating participants in this xBmt could reliably distinguish a Pilsner fermented in a dark environment from one that was exposed to direct sunlight during fermentation.
The 11 participants who made the accurate selection on the triangle test were instructed to complete a brief preference survey comparing only the beers that were different. A total of 5 tasters reported preferring the beer fermented in the dark, 4 said they liked the beer fermented in direct sunlight more, and 2 tasters reported perceiving no difference.
My Impressions: During fermentation, I smelled a cannabis-like aroma from the lightstruck beer that was absent in its covered counterpart, which had me convinced they’d be different once finished. Sure enough, I was consistently able to tell the beers apart, correctly identifying the odd-beer-out in 8 out of 10 semi-blind triangle tests. Interestingly, the differences in aroma seemed to fade as the beers sat out, leaving me to rely more on taste and had me wondering if the lightstruck character had dissipated. As much as I enjoyed the version of this beer fermented under cover, it took everything in me not to dump the lightstruck batch before I finished collecting data. Yuck!
Alt som gjæres, skal gjæres til gjæringa er ferdig, dvs.til det ikke lenger produseres kullsyre, hvilket du kan se av at aktiviteten i gjærlåsen stopper opp. Siden det kan være små gasslekkasjer, er likevel det tryggeste å sjekke med hydrometeret. Dersom verdien ikke synker i løpet av et par dager, kan du regne brygget som ferdiggjæret. Siden så å si alt sukker i eplejuicen er gjærbart, vil du antakelig ende litt under 1.000. Du får altså en knastørr og litt syrlig drikk.Hei! Har nettopp satt mitt første brygg. Så bare på en youtube video. Men nå i etterkant sitter jeg igjen med endel spørsmål.
Jeg kjøpte litt utstyr. Satte 4 liter Frukthagen Hardanger eplejuice (2 poser av 2 liter, kjøpt på rema1000) i en 5 liter glassbeholder som jeg desinfiserte. Jeg brukte gjæren SafCider AB-1 (1.5g) som jeg lot ligge 20 min i ca 30 graders vann før det gikk oppi sammen med juicen. Videre står det nå i boden ute (ca 20 grader). Måte juicen til 1.046 med hydrometer før jeg satte den.
1. Hvor lenge (min og maks) skal den stå og gjære?
2. Når den er ferdig gjæret, hvor lenge må den stå på flaske før den er drikkenes?
3. Må jeg tilsette noe i flaskene når jeg tapper cideren over? (Desinfiseres selvfølgelig)
4. Juicen (Frukthagen Hardanger) jeg brukte er etter hva jeg fant finne ut, ikke pasteurisert etter hva jeg kan se på pakken. Har dette noe å si?
Takker for svar!
Du må tilsette sukker for å få kullsyre.Du skal ikke tlsette noe, og det gjør ikke noe at juicen ikke er pasteurisert.
uff, sjølsagt. Jeg tolka spørsmålet som om det gjaldt andre tilsetninger. Bra noen passer på meg.Du må tilsette sukker for å få kullsyre.
Lurte generelt på om man hadde annet opp av diverse tilsetninger. Er det vanlig hvitt sukker de selger på dagligvare man har oppi for å få kullsyre? 6-9 gram pr liter?uff, sjølsagt. Jeg tolka spørsmålet som om det gjaldt andre tilsetninger. Bra noen passer
Vanlig sukker er like godt som andre alternativer. 6 gram gir deg kullsyre på nivå med en frisk pils.Lurte generelt på om man hadde annet opp av diverse tilsetninger. Er det vanlig hvitt sukker de selger på dagligvare man har oppi for å få kullsyre? 6-9 gram pr liter?
Kjøpt meg nytt spann allerede. Blir 12 liter denne gangen i 15 liter spann. Tenkte kansje å prøve med billig eplejuice denne gangen. Men står nå på butikken og ser på eple og bringebærmost fra Epleblomsten i Telemark. Hvordan påvirker kvaliteten smaken? Er Eplemost veldig mye bedre enn first price eplejuice?Vanlig sukker er like godt som andre alternativer. 6 gram gir deg kullsyre på nivå med en frisk pils.
En kalkulator til bruk for sider: https://www.homecidermaking.com/cider-priming-sugar-calculator/ (jeg har ikke brukt den. Jeg er fornøyd med 6 gr/l.)
Ikke noe problem å la den stå så lenge, men gjæren kan bunnfelle ganske godt. Når du skal tappe den på flasker, tapper du sikkert først over i annen bøtte for å tilsette sukkerlake, (for karbonering), og få cideren av gjjærkaka. Da kan du slrge for å dra med _litt_ av gjæren fra toppen av gjærkaka. Fordel, for da er det lettere å få over mesteparten av cideren fra gjæringskaret. Dette er nok til å få sekundærgjæring/karbonering på flaskene. Det trengs veldig lite gjær.Enda noen spørsmål... jeg reiser bort fra på jobb og er hjemme igjen om ca 12 dager. Drar så på jobb igjen 3 dager senere og blir borte ca 4 uker. Totalt blir det da ca 6 uker siden jeg satte dem med gjær.
Går det an at det står for lenge med gjær før det tappes på flasker? Og vis det kan det være at det ikke sukkeret jeg tilsetter flakene blir til kullsyre?
Når det skal tappes på flasker prøver vel man å unngå å få med gjæren som ligger i bunn fra gjæringskaret, eller må det være med i flasken for å bryte ned sukkeret og få kullsyre?
Et fullt fat som du har stukket om etter et par mnd så det ikke hviler på gjær er nok det beste. Så, flasker med minimalt head space. Halvfulle fat med gjær i bånn er nok ikke særlig optimalt.Er det likevel forskjell på fat og flaskelagring? Jeg har en mistanke om at flasker er bedre enn fat for langtidslagring, men jeg har ingen fakta å belegge mistanken med.
Dette har jeg tro på også.Et fullt fat som du har stukket om etter et par mnd så det ikke hviler på gjær er nok det beste.