Bra jeg var hjemme...Kunne kanskje blåst tanken. Se video i link nå.Prøver det
Skal man gå tilbake til betydningen av ordet, betyr ‘klon’ kvist, og ble hentet fra gresk inn i biologien. Mange dyr, ofte insekter, (feks lus), produserer kloner av seg selv. Men selv om utgangspunktet er genetisk likhet, kan resultatet ha ett særeget individpreg, formet av miljø.Har min egen definisjon hvor klone er nøyaktig kopi av originalen. En vanlig kopi er noe som tilstrebes å ligne originalen, feks Kegland
Det fikk meg til å tenke på snøflak. Alle har hørt strofen, "ingen snøflak er like", men det stemmer selvfølgelig ikke. Under kontrollerte forhold er det enkelt å produsere to eller flere like snøflak.Skal man gå tilbake til betydningen av ordet, betyr ‘klon’ kvist, og ble hentet fra gresk inn i biologien. Mange dyr, ofte insekter, (feks lus), produserer kloner av seg selv. Men selv om utgangspunktet er genetisk likhet, kan resultatet ha ett særeget individpreg, formet av miljø.
‘Kopi’ kommer fra latin om betyr ‘avskrivning’.
Men som Finn påpeker, ord tas videre og får ny mening avhengig av kontekst.
Det er vel oppskriftene som i praksis klones og kopieres. Sjøl ikke det proffeste bryggeri kan lage to batcher som er helt like.Det fikk meg til å tenke på snøflak. Alle har hørt strofen, "ingen snøflak er like", men det stemmer selvfølgelig ikke. Under kontrollerte forhold er det enkelt å produsere to eller flere like snøflak.
Å ta en stikling eller å klone en morplante er også enkelt, men det å skulle gi den klonen de nøyaktige samme forholdene(miljøet) er for spesielt interesserte med en brei lommebok.
Jeg tenker at ølbrygging er rimelig likt der. Man kan få en kopi av en oppskrift, men "miljøet" vil ikke være 100%, selv ikke bryggeriene klarer å opprettholde kopien av sine egne øl fra tid til annen.
Jeg vet i alle fall at Nøgne endrer sine oppskrifter før de legger de ut til oss hjemmebryggere, pga "miljøet", for vi kommer nærmere originalen da pga "miljøforskjellene" fra bryggeriet til bryggerommet til kloakk
Det er det, men det er nå engang sånn det brukes. Og som sagt; det er bruken av et ord som avgjør betydninga. Vårherre har dessverre ikke fått somla seg til å opprette et direktorat der opp som kan sørge for noe annet, så inntil det eventuelt skjer, må vi leve med at det er sånn.Det hender jeg er innom og googler oppskrifter for å få litt inspirasjon, enten via feks Brewfather Library eller i Brewers Friend. Ikke at jeg kan si sikkert at ikke noen treffer bra på en klone oppskrift, men når flere forskjellig kaller en oppskrift av en øl for en klone og de er helt forskjellige, både i maltsammensetning, humle og gjærvalg, ja da er klonebegrepet rimelig utvannet.
For meg er det en stor forskjell mellom kopi av en oppskrift og en kopi av et øl.Det er vel oppskriftene som i praksis klones og kopieres. Sjøl ikke det proffeste bryggeri kan lage to batcher som er helt like.
Inspirert, jeg henter inspirasjon og brygger utfra velkjente oppskrifter.Kanskje vi skal slutte å bruke kopi og klon. Etterligning er kanskje ordet. Selv liker jeg å si at jeg driver med forfalskning
Dagfinn Nordbø, som skriver en både god og underholdende matspalte i nynorskavisa Dag og Tid, sier at ei oppskrift bare skal være et utgangspunkt - og så kan du legge til og trekke fra som du vil.Inspirert, jeg henter inspirasjon og brygger utfra velkjente oppskrifter.
1.Har 2 korte spørsmål: Hva gir minst humlesøl i vørter av humlespider og humleposer? Noen svarte poser til meg tidligere her, men synes begge gir mye søl, som igjen medfører at jeg ikke klarer brygge dobbelt med min Grainfather G40. Har en Supportsak med de nå der de nå sjekker om det kan være en lekkasje eller at humle-lokket ikke sitter fast nok i bunnen.
Spørsmål 2: Hvordan vasker og desinfiserer dere humleposene? Jeg skyller de og vaske ri vaskemaskin, men det er litt rester igjen. Så desinfiserer jeg med en slik Phillips Advent desinfikator, og tilslutt dynkes de i Starsan. Må alle rester fra gammel humle likevel være borte fra posen? Må jeg også kjøre de gjennom PBW for å få vekk disse?
Allrounder 60L, problem løstNeste brygg blir NØs God Påaske, en belgisk golden. Jeg har nettopp satt en starter med Imperials B48 (Westmalle), og sida den er en nær slektning av utbryterkongen Houdini, har jeg droppa noen dråper anti-foam oppi. Så holder den seg forhåpentligvis i ro.
Jeg er rimelig møkk lei av å herje med blow off, og av å miste så mye gjær at det går ut over gjæringa. Så mitt dumme spørsmål er: Er det greit å løse problemet med anti-foam i gjæringsdunken, også? Så vidt jeg kan se etter litt kjapp googling skulle det ikke være noe i veien for det. Men om noen har erfaringer, hadde det vært greit å høre.
Jeg har vært inne på tanken. Men noen dråper anti-foam er billigere og enklere. 1 dråpe pr liter - og det er jo bare aktuelt noen ganger. Det er ikke så ofte jeg brygger med disse gjærtypene.Allrounder 60L, problem løst
Fjorten dager med fatet i romtemperatur og usmakene er om ikke borte så kraftig redusert.. da gikk de i kjøleskapet igjen så får jeg ta en ny smak til helga.Noe syntesisk og brent i aromaen, ja -- pleier dessverre ikke bli bedre