Tråden for dumme spørsmål.

Men den er seks kroner dyrere enn Lallemands New England - i alle fall hos Strømmen:).

Hvordan er det med den og skumming, forresten?
Heh, hos min lokale butikk (BryggØl) er det motsatt: 45kr for AEB New-E, 49kr for Lallemand New England.

Har bare brukt New-E en gang, men mener den oppførte seg som forventet. Tilsvarende Verdant som jeg har pleid å bruke.
 
Heh, hos min lokale butikk (BryggØl) er det motsatt: 45kr for AEB New-E, 49kr for Lallemand New England.

Har bare brukt New-E en gang, men mener den oppførte seg som forventet. Tilsvarende Verdant som jeg har pleid å bruke.
Det varierer sikkert -bl.a. med tidspunkt - hva de betaler sjøl, så det er kanskje ikke så rart.

Hva forventa du? Jeg har opplevd at verdant skummer kraftig.
 
Det varierer sikkert -bl.a. med tidspunkt - hva de betaler sjøl, så det er kanskje ikke så rart.

Hva forventa du? Jeg har opplevd at verdant skummer kraftig.
Verdant skummer bra ja, men jeg gjærer ikke mer enn 22L i en 30L All Rounder og det går fint. Du som makser kapasiteten mer enn meg må få deg en All Rounder 60L i hus, så kan engelsk og belgisk lage så mye krausen de bare vil uten å styre med blow off og/eller vasking ;)
 
Verdant skummer bra ja, men jeg gjærer ikke mer enn 22L i en 30L All Rounder og det går fint. Du som makser kapasiteten mer enn meg må få deg en All Rounder 60L i hus, så kan engelsk og belgisk lage så mye krausen de bare vil uten å styre med blow off og/eller vasking ;)
nei, jeg holder meg til flatbunnerne mine på 30. Kjører heller med skumdreper.

Jeg har en 23 liters batch med belgisk golden ale gående nå, med westmallegjær (B48). Droppa skumdreper, som jeg snakka om å bruke, og den skummer over som bare det. Gud veit hvor stort frirom jeg hadde måttet ha for at det skulle ha vært nok.

Men til de belgiske er jo Lallemands Abbaye (Chimay) et alternativ. Den skummer ikke så ille. Og hvis New England lager god NEIPA/IPA, er jeg redda der også. Men den ser ut til å gjære ut en del bedre enn 1318, og det er ikke alltid det jeg ønsker.
 
Maler kornet selv slik at det ser sånn passe bra ut…
Går det an at jeg kjøper en kvern og maler maltet jeg får fra øl leverandøren? Eller kjøper du inn i store kvanta som du maler? Hvilken kvern vil du anbefale. GF support anbefaler: "

For standard base malts the size should be between 1.3-1.5mm but for your case we would suggest the upper end. so 1.5mm. "
 
Jeg brygger også på en G40.
Humle kaster jeg rett i kjelen under kok. Har ikke hatt problemer med det.
Kornet kverner jeg selv. Også det som er knust i butikken. Jeg synes det ofte er for grovt.
Har ikke målt avstand mellom valsene, men i følge tallene på kverna, skal det bli ca 0,9 mm.
Ikke opplevd noe trøbbel med dette. Så langt :)
ja, det er nok dette som er problemet da. Trodde jeg kunne spesifisere kvern størrelsen ved bestilling av øl settet? Slik var det før, men nå vurderer jeg virkelig kjøpe meg en kvern. Hvilken kvern har du?

GF sa:

"For standard base malts the size should be between 1.3-1.5mm but for your case we would suggest the upper end. so 1.5mm"
 
Nytt spørsmål: Ved tilsetning av Mango ekstrakt på slutten av gjæringen, er det nok å stole på naturlig diffusjon, eller må jeg også røre litt rundt med en pinne for å blande det? Egentlig samme spørsmål med tørrhumling, men der har jeg bare sluppet det nedi.
 
Nytt spørsmål: Ved tilsetning av Mango ekstrakt på slutten av gjæringen, er det nok å stole på naturlig diffusjon, eller må jeg også røre litt rundt med en pinne for å blande det? Egentlig samme spørsmål med tørrhumling, men der har jeg bare sluppet det nedi.
Mango ekstrakt er bare å hive nedi uten å gjøre noe mer.
 
@ADale

Kvern må man ha - da har du kontrollen:).

Nå veit ikke jeg noe om hva som funker på en GF, men 1,5 mm er etter min mening håpløst grovt. Det kan til nød funke for vanlig byggmalt, men ikke for andre kornslag - og ikke for alle byggsorter, heller. Jeg ville ikke gått over 1,1 mm - med det forbeholdet at valser med større diameter enn vanlig på hjemmebryggermøller ikke trenger like trang innstilling. Jeg kverner på 0,8 mm.

Her er en tråd der maltmøllevalg diskuteres: https://forum.norbrygg.no/threads/hvilken-molle-skal-e-velge.43640/

De som har Rollers Crush - og jeg er en av dem - ser ut til å anbefale den. Jeg er i alle fall veldig fornøyd.
 
Sist redigert:
nei, jeg holder meg til flatbunnerne mine på 30. Kjører heller med skumdreper.

Jeg har en 23 liters batch med belgisk golden ale gående nå, med westmallegjær (B48). Droppa skumdreper, som jeg snakka om å bruke, og den skummer over som bare det. Gud veit hvor stort frirom jeg hadde måttet ha for at det skulle ha vært nok.

Men til de belgiske er jo Lallemands Abbaye (Chimay) et alternativ. Den skummer ikke så ille. Og hvis New England lager god NEIPA/IPA, er jeg redda der også. Men den ser ut til å gjære ut en del bedre enn 1318, og det er ikke alltid det jeg ønsker.
Min erfaringner at bakterier elsker skumdreper; jeg har fått infeksjoner i mine flasker med skumdreper (over tid). Og det lukter høgg etter infeksjon. Så jeg er skeptisk til å tilsette skumdreper rett i brygget (til gjæring) uten å gi det varmebehandling først.
 
Min erfaringner at bakterier elsker skumdreper; jeg har fått infeksjoner i mine flasker med skumdreper (over tid). Og det lukter høgg etter infeksjon. Så jeg er skeptisk til å tilsette skumdreper rett i brygget (til gjæring) uten å gi det varmebehandling først.
Takk for advarselen. Jeg kokte den jeg tilsatte til starteren, og hadde tenkt å fortsette med det. Og da er det jo greit å høre at det er tingen.
 
Jeg bruker også Roller Crush mølla, jeg fukter malten og Kværner på 0,7mm, ingen problem med dette på min Grainfather G30
Lurer på hvorfor GF anbefaler så grov knus. Refererer de til større kverner, slike bryggeforretningene har? Men jeg trudde ikke det fantes noen standard for dem. De kan vel være nokså ulike?
 
Viskermotor ved 150 rpm tipper jeg, og 1.0 mm med Rollers Crush. Ikke noe problem med stuck, jevnt på 80-90% utbytte på "normale øl" alt etter maltsammensetningen og OG. Tror ikke at GF har noe finere filter enn laserskjært Brewtools filter.
 
Lurer på hvorfor GF anbefaler så grov knus. Refererer de til større kverner, slike bryggeforretningene har? Men jeg trudde ikke det fantes noen standard for dem. De kan vel være nokså ulike?
Tipper de ikke fukter malt, og da kan det bli mye mel hvis det Kværnes med små åpninger. Mel kan fort bli et problem på en GrInfather G 30 da det er litt liten diameter på maltrøret, så "maltseng" blir litt tykk.
 
Tipper de ikke fukter malt, og da kan det bli mye mel hvis det Kværnes med små åpninger. Mel kan fort bli et problem på en GrInfather G 30 da det er litt liten diameter på maltrøret, så "maltseng" blir litt tykk.
Det høres jo rimelig ut - men likevel, 1,5 mm?

Jeg fukter forøvrig også alltid maltet:).
 
Tilbake
Topp