Tråden for dumme spørsmål.

Jeg brygger også på en G40.
Humle kaster jeg rett i kjelen under kok. Har ikke hatt problemer med det.
Kornet kverner jeg selv. Også det som er knust i butikken. Jeg synes det ofte er for grovt.
Har ikke målt avstand mellom valsene, men i følge tallene på kverna, skal det bli ca 0,9 mm.
Ikke opplevd noe trøbbel med dette. Så langt :)
ja, det er nok dette som er problemet da. Trodde jeg kunne spesifisere kvern størrelsen ved bestilling av øl settet? Slik var det før, men nå vurderer jeg virkelig kjøpe meg en kvern. Hvilken kvern har du?

GF sa:

"For standard base malts the size should be between 1.3-1.5mm but for your case we would suggest the upper end. so 1.5mm"
 
Nytt spørsmål: Ved tilsetning av Mango ekstrakt på slutten av gjæringen, er det nok å stole på naturlig diffusjon, eller må jeg også røre litt rundt med en pinne for å blande det? Egentlig samme spørsmål med tørrhumling, men der har jeg bare sluppet det nedi.
 
Nytt spørsmål: Ved tilsetning av Mango ekstrakt på slutten av gjæringen, er det nok å stole på naturlig diffusjon, eller må jeg også røre litt rundt med en pinne for å blande det? Egentlig samme spørsmål med tørrhumling, men der har jeg bare sluppet det nedi.
Mango ekstrakt er bare å hive nedi uten å gjøre noe mer.
 
@ADale

Kvern må man ha - da har du kontrollen:).

Nå veit ikke jeg noe om hva som funker på en GF, men 1,5 mm er etter min mening håpløst grovt. Det kan til nød funke for vanlig byggmalt, men ikke for andre kornslag - og ikke for alle byggsorter, heller. Jeg ville ikke gått over 1,1 mm - med det forbeholdet at valser med større diameter enn vanlig på hjemmebryggermøller ikke trenger like trang innstilling. Jeg kverner på 0,8 mm.

Her er en tråd der maltmøllevalg diskuteres: https://forum.norbrygg.no/threads/hvilken-molle-skal-e-velge.43640/

De som har Rollers Crush - og jeg er en av dem - ser ut til å anbefale den. Jeg er i alle fall veldig fornøyd.
 
Sist redigert:
nei, jeg holder meg til flatbunnerne mine på 30. Kjører heller med skumdreper.

Jeg har en 23 liters batch med belgisk golden ale gående nå, med westmallegjær (B48). Droppa skumdreper, som jeg snakka om å bruke, og den skummer over som bare det. Gud veit hvor stort frirom jeg hadde måttet ha for at det skulle ha vært nok.

Men til de belgiske er jo Lallemands Abbaye (Chimay) et alternativ. Den skummer ikke så ille. Og hvis New England lager god NEIPA/IPA, er jeg redda der også. Men den ser ut til å gjære ut en del bedre enn 1318, og det er ikke alltid det jeg ønsker.
Min erfaringner at bakterier elsker skumdreper; jeg har fått infeksjoner i mine flasker med skumdreper (over tid). Og det lukter høgg etter infeksjon. Så jeg er skeptisk til å tilsette skumdreper rett i brygget (til gjæring) uten å gi det varmebehandling først.
 
Min erfaringner at bakterier elsker skumdreper; jeg har fått infeksjoner i mine flasker med skumdreper (over tid). Og det lukter høgg etter infeksjon. Så jeg er skeptisk til å tilsette skumdreper rett i brygget (til gjæring) uten å gi det varmebehandling først.
Takk for advarselen. Jeg kokte den jeg tilsatte til starteren, og hadde tenkt å fortsette med det. Og da er det jo greit å høre at det er tingen.
 
Jeg bruker også Roller Crush mølla, jeg fukter malten og Kværner på 0,7mm, ingen problem med dette på min Grainfather G30
Lurer på hvorfor GF anbefaler så grov knus. Refererer de til større kverner, slike bryggeforretningene har? Men jeg trudde ikke det fantes noen standard for dem. De kan vel være nokså ulike?
 
Viskermotor ved 150 rpm tipper jeg, og 1.0 mm med Rollers Crush. Ikke noe problem med stuck, jevnt på 80-90% utbytte på "normale øl" alt etter maltsammensetningen og OG. Tror ikke at GF har noe finere filter enn laserskjært Brewtools filter.
 
Lurer på hvorfor GF anbefaler så grov knus. Refererer de til større kverner, slike bryggeforretningene har? Men jeg trudde ikke det fantes noen standard for dem. De kan vel være nokså ulike?
Tipper de ikke fukter malt, og da kan det bli mye mel hvis det Kværnes med små åpninger. Mel kan fort bli et problem på en GrInfather G 30 da det er litt liten diameter på maltrøret, så "maltseng" blir litt tykk.
 
Tipper de ikke fukter malt, og da kan det bli mye mel hvis det Kværnes med små åpninger. Mel kan fort bli et problem på en GrInfather G 30 da det er litt liten diameter på maltrøret, så "maltseng" blir litt tykk.
Det høres jo rimelig ut - men likevel, 1,5 mm?

Jeg fukter forøvrig også alltid maltet:).
 
ja, det er nok dette som er problemet da. Trodde jeg kunne spesifisere kvern størrelsen ved bestilling av øl settet? Slik var det før, men nå vurderer jeg virkelig kjøpe meg en kvern. Hvilken kvern har du?

GF sa:

"For standard base malts the size should be between 1.3-1.5mm but for your case we would suggest the upper end. so 1.5mm"
Jeg har denne kverna https://www.olbrygging.no/kegland/1...-2-valser-maltmølle-inkludert-monteringsbrett
Jeg synes denne fungerer greit for mitt bruk. Jeg har ingen erfaring med andre kverner.
Men ser at Rollers Crush er sterkt anbefalt :)
 
Det høres jo mer fornuftig ut, men rimer dårlig med det rådet @ADale fikk.
Så det, jeg fant anbefalingen i GF appen. Har oftere utfordring med for rask skylling enn for treig. Grovere kvelning enn 1 mm gir veldig rask gjennomstrømning av en 5-6 kilos maltmengde hos meg i alle fall. Nå er jeg mest opptatt av forutsigbarhet, samtidig er jeg litt gjerrig, så jeg ønsker et relativt godt utbytte. Da funker 0,9mm for meg med fukta malt.
 
Min er innstilt på 1.14. Strammet vel til litt etter tips her inne om utbytte. Dette og røring underveis i meskinga er det som gjør at jeg treffer, vil jeg tro.

Jeg må ved jevne mellomrom stramme til den ene mutteren, under selve kverningen. Det irriterer litt, men ellers veldig fornøyd med kverningen.
 
Tilbake
Topp