Tråden for dumme spørsmål.

Jeg liker heller å meske litt lenger enn styre med fukting og superfin kverning
mye greiere
Det er ikke mer styr å kverne på 0,8 mm enn på 1,2 mm:) - så lenge kverna di fikser det. (Men hvis du driver kverna med håndkraft, blir det nok en god del tyngre, kan jeg tenke meg.)

Fuktinga er så klart ekstra arbeid, men jeg vil ikke kalle det "styr". Det er enkelt, og tar ikke mange minuttene, i alle fall så lenge det ikke er for mye malt som skal fuktes. Og så må du vente 10-15 minutter før du kverner, men den tida kan sikkert fylles med annen meningsfylt aktivitet:).

Til 5 kg malt skal det tilføres 1 dl, som du så må få rørt ned i maltet så det fordeler seg. Jeg bruker ei sprayflaske + vekt for å holde styr på mengden, men kanskje kunne jeg forenkle det gjennom bare å hive vannet oppi uten å spraye. 7-8 kg går greit, men så begynner det å bli litt tungt å rote rundt nedi bøtta for å få god fordeling.

Men for all del; det er ikke noe stort poeng i å drive med dette - kanskje bortsett fra at det faktisk reduserer støvinga ganske betraktelig.
 
Hvis du ikke vil ha mye støv må du fukte på forhånd, da liker jeg bedre "konservativ" kverning og legge på et kvarter eller så
Det er ihvertfall tiden det tar å fukte uansett
 
Hvis du ikke vil ha mye støv må du fukte på forhånd, da liker jeg bedre "konservativ" kverning og legge på et kvarter eller så
Det er ihvertfall tiden det tar å fukte uansett
Du kan ikke kverne direkte etter fuktinga; det trur jeg blir ei usalig suppe. Du må vente minst 10 minutter. Men når jeg holder på å forberede brygginga, er det ingen mangel på ting jeg kan fylle den tida med:). Og det blir virkelig mye mindre støv.
 
Har fått brettinfeksjon i white IPA-en, jeg vet hvorfor og skjønner ikke hvordan jeg kunne være så naiv. Uansett, så er spørsmålet hva jeg gjør.

SG er nå 1.010. var 1.012 når jeg tørrhumlet på mandag.

Det smaker greit, men dette er ikke noe jeg kommer til å drikke mye av.

Det er uaktuelt å fate grunnet brett.

Vente til SG synker.

Flaske? Det er potensielle bomber dette. Dersom jeg flasker kan jeg bruke patentflasker, for enkelt å slippe ut trykk underveis.

Det er en IPA med en del humle, noe som øker faren for oksidering.

Glemme hele greia og dumpe.
 
Har fått brettinfeksjon i white IPA-en, jeg vet hvorfor og skjønner ikke hvordan jeg kunne være så naiv. Uansett, så er spørsmålet hva jeg gjør.

SG er nå 1.010. var 1.012 når jeg tørrhumlet på mandag.

Det smaker greit, men dette er ikke noe jeg kommer til å drikke mye av.

Det er uaktuelt å fate grunnet brett.

Vente til SG synker.

Flaske? Det er potensielle bomber dette. Dersom jeg flasker kan jeg bruke patentflasker, for enkelt å slippe ut trykk underveis.

Det er en IPA med en del humle, noe som øker faren for oksidering.

Glemme hele greia og dumpe.
Jeg tror jeg ville fata
Er det ikke bare å rengjøre med kokende vann når fatet er tomt da?
Enklere å helle ut også om du plutselig ønsker det
 
Jeg hadde også fatet. Jeg har hatt brett øl på fat og ikke hatt noe problem med infeksjoner senere. Har bare vasket tappelinje som normalt med Pipeline Original (klorbasert). Fatet ble også vasket med bucketblaster og Pipeline Original, da får en også vasket skikkelig stigerør og ball lock koblingene.
 
Problemet er at brettinfeksjon kommer fra humleposer. Jeg kokte disse i flere minutter før bruk. Likevel fikk jeg infeksjon. Jeg stoler med andre ord ikke på at jeg blir kvitt dette om jeg fater.

Kommer til å flaske på halvlitere med en sukkerbit, og håpe det er nok til å unngå oksidering. Dele ut flitting til alle som er interessert, med beskjed om at ølet ikke kan lagres.
 
Problemet er at brettinfeksjon kommer fra humleposer. Jeg kokte disse i flere minutter før bruk. Likevel fikk jeg infeksjon. Jeg stoler med andre ord ikke på at jeg blir kvitt dette om jeg fater.

Kommer til å flaske på halvlitere med en sukkerbit, og håpe det er nok til å unngå oksidering. Dele ut flitting til alle som er interessert, med beskjed om at ølet ikke kan lagres.
Brett tåler overhode ikke koking så hadde jeg vært deg hadde jeg lett etter feilkilden en annen plass før du lager flere brett øl…
 
Brett tåler overhode ikke koking så hadde jeg vært deg hadde jeg lett etter feilkilden en annen plass før du lager flere brett øl…
Da er det antagelig en annen infeksjon, muligens i samme humleposer, de ryker uansett i søpla.

Brygget i dag, får se hvordan det blir. Annet gjæringskar.
 
Screenshot_20240809_091331_Brewfather.jpg
Brewfather vil av en eller annen grunn at jeg skal bruke ekstremt mye vann. Hva gjør jeg feil?
 
Det så rett og fint ut. Er alle oppskriftene dine feil?
Hvilken fane i BF henta du skjermdumpen fra?
 
Sist redigert:
Jeg har enda ikke startet med gjærstartere. Har alt utstyret, og begynner så smått å føle meg klar nå.
Hvor lenge kan man ta vare på høstet gjær?
Tenkte å finne frem gamle norgesglass eller egnete flasker. Brygger ca 10-12 batcher i året, på ca 22l. Hvor mange glass trenger man, og hvor mange har dere stående?
Bruker man all gjæra om igjen, eller kan man ta halvparten osv?
 
Vis vedlegget 689731723196140119.jpeg1723196140119.jpeg
Brewfather vil av en eller annen grunn at jeg skal bruke ekstremt mye vann. Hva gjør jeg feil?
Her er min tilsvarende side. Reagerer på at du har akkurat 70 liter skyllevann. Har du satt opp det selv? Burde vært et tall med komma (ikke hele litre). Etterfyllingsvann er også noe som vanligvis legges inn manuelt. Enig med @Koldbrygg. Lag den en ny profil masert på den som ligner mest og prøv den.
Hva brygger du på?

 
Sist redigert:
Jeg har enda ikke startet med gjærstartere. Har alt utstyret, og begynner så smått å føle meg klar nå.
Hvor lenge kan man ta vare på høstet gjær?
Tenkte å finne frem gamle norgesglass eller egnete flasker. Brygger ca 10-12 batcher i året, på ca 22l. Hvor mange glass trenger man, og hvor mange har dere stående?
Bruker man all gjæra om igjen, eller kan man ta halvparten osv?
Jeg har tatt vare på høstet gjær opp til noen måneder i kjøleskapet, så spørsmålet om "hvor mange glass" er egentlig hvor mange typer gjær du vil ta vare på. Jeg pleier å ta ut det meste av gjæren, men det holder egentlig med bare litt, eventuelt topphøste under stormgjæringen (noe jeg ikke har gjort ennå, men som er fordelaktig siden man slipper å få med den andre gruffa som legger seg på bunnen av gjæringskaret)
 
Jeg har tatt vare på høstet gjær opp til noen måneder i kjøleskapet, så spørsmålet om "hvor mange glass" er egentlig hvor mange typer gjær du vil ta vare på. Jeg pleier å ta ut det meste av gjæren, men det holder egentlig med bare litt, eventuelt topphøste under stormgjæringen (noe jeg ikke har gjort ennå, men som er fordelaktig siden man slipper å få med den andre gruffa som legger seg på bunnen av gjæringskaret)
Takk for svar. Det er jo gøy med en slik hobby, men føler jeg ikke må dra det for langt heller. Topphøsting forblir nok på hylla enn så lenge, og må prøve med bunnfellinga først. Tar du vare på alt, eller lar du noe unnslippe først? Tenkte på humla. Det er kanskje ikke så fordelaktig at den blir med i neste brygg?

Det med antall glass er ikke så viktig, handler vel like mye om estetikk, plass i kjøleskapet, og kampen om glassene her hjemme :) Men skjønner at jeg ikke trenger kjøpe noen fler.
 
Tilbake
Topp