Tråden for dumme spørsmål.

ja, det er nok dette som er problemet da. Trodde jeg kunne spesifisere kvern størrelsen ved bestilling av øl settet? Slik var det før, men nå vurderer jeg virkelig kjøpe meg en kvern. Hvilken kvern har du?

GF sa:

"For standard base malts the size should be between 1.3-1.5mm but for your case we would suggest the upper end. so 1.5mm"
Jeg har denne kverna https://www.olbrygging.no/kegland/1...-2-valser-maltmølle-inkludert-monteringsbrett
Jeg synes denne fungerer greit for mitt bruk. Jeg har ingen erfaring med andre kverner.
Men ser at Rollers Crush er sterkt anbefalt :)
 
Det høres jo mer fornuftig ut, men rimer dårlig med det rådet @ADale fikk.
Så det, jeg fant anbefalingen i GF appen. Har oftere utfordring med for rask skylling enn for treig. Grovere kvelning enn 1 mm gir veldig rask gjennomstrømning av en 5-6 kilos maltmengde hos meg i alle fall. Nå er jeg mest opptatt av forutsigbarhet, samtidig er jeg litt gjerrig, så jeg ønsker et relativt godt utbytte. Da funker 0,9mm for meg med fukta malt.
 
Min er innstilt på 1.14. Strammet vel til litt etter tips her inne om utbytte. Dette og røring underveis i meskinga er det som gjør at jeg treffer, vil jeg tro.

Jeg må ved jevne mellomrom stramme til den ene mutteren, under selve kverningen. Det irriterer litt, men ellers veldig fornøyd med kverningen.
 
Min er innstilt på 1.14. Strammet vel til litt etter tips her inne om utbytte. Dette og røring underveis i meskinga er det som gjør at jeg treffer, vil jeg tro.

Jeg må ved jevne mellomrom stramme til den ene mutteren, under selve kverningen. Det irriterer litt, men ellers veldig fornøyd med kverningen.
Jeg brukte 1,1-1,2 lenge, men å gå ned til 0,9-0,8 har faktisk hatt effekt på utbyttet. Ikke dramatisk, men sida det ikke har noen negativ bivirkning, ser jeg ingen grunn til ikke å ta med den vesle fordelen.

Når jeg fukter maltet, blir det heller ikke mye mjøl. Nå plager ikke det meg uansett, sida jeg ikke driver med gjennomskylling, men kjører batch sparging - og da skal det noe til å få en tett mesk. (Jeg holdt på ei god stund med å kjøre gjennom to ganger, og da blei det en del mjøl, uten at det gjorde noe.)

Forøvrig: Dersom noen kverner litt konservativt (grovt) pga påstanden om fare for tanninuttrekk fra skallene dersom du river dem opp for mye, så er nok det en myte.
 
Jeg liker heller å meske litt lenger enn styre med fukting og superfin kverning
mye greiere
Syntes også jeg får klarere vørter når jeg jeg ikke kverner alt for fint. Min er innstilt på 1,2
 
Jeg liker heller å meske litt lenger enn styre med fukting og superfin kverning
mye greiere
Det er ikke mer styr å kverne på 0,8 mm enn på 1,2 mm:) - så lenge kverna di fikser det. (Men hvis du driver kverna med håndkraft, blir det nok en god del tyngre, kan jeg tenke meg.)

Fuktinga er så klart ekstra arbeid, men jeg vil ikke kalle det "styr". Det er enkelt, og tar ikke mange minuttene, i alle fall så lenge det ikke er for mye malt som skal fuktes. Og så må du vente 10-15 minutter før du kverner, men den tida kan sikkert fylles med annen meningsfylt aktivitet:).

Til 5 kg malt skal det tilføres 1 dl, som du så må få rørt ned i maltet så det fordeler seg. Jeg bruker ei sprayflaske + vekt for å holde styr på mengden, men kanskje kunne jeg forenkle det gjennom bare å hive vannet oppi uten å spraye. 7-8 kg går greit, men så begynner det å bli litt tungt å rote rundt nedi bøtta for å få god fordeling.

Men for all del; det er ikke noe stort poeng i å drive med dette - kanskje bortsett fra at det faktisk reduserer støvinga ganske betraktelig.
 
Hvis du ikke vil ha mye støv må du fukte på forhånd, da liker jeg bedre "konservativ" kverning og legge på et kvarter eller så
Det er ihvertfall tiden det tar å fukte uansett
 
Hvis du ikke vil ha mye støv må du fukte på forhånd, da liker jeg bedre "konservativ" kverning og legge på et kvarter eller så
Det er ihvertfall tiden det tar å fukte uansett
Du kan ikke kverne direkte etter fuktinga; det trur jeg blir ei usalig suppe. Du må vente minst 10 minutter. Men når jeg holder på å forberede brygginga, er det ingen mangel på ting jeg kan fylle den tida med:). Og det blir virkelig mye mindre støv.
 
Har fått brettinfeksjon i white IPA-en, jeg vet hvorfor og skjønner ikke hvordan jeg kunne være så naiv. Uansett, så er spørsmålet hva jeg gjør.

SG er nå 1.010. var 1.012 når jeg tørrhumlet på mandag.

Det smaker greit, men dette er ikke noe jeg kommer til å drikke mye av.

Det er uaktuelt å fate grunnet brett.

Vente til SG synker.

Flaske? Det er potensielle bomber dette. Dersom jeg flasker kan jeg bruke patentflasker, for enkelt å slippe ut trykk underveis.

Det er en IPA med en del humle, noe som øker faren for oksidering.

Glemme hele greia og dumpe.
 
Har fått brettinfeksjon i white IPA-en, jeg vet hvorfor og skjønner ikke hvordan jeg kunne være så naiv. Uansett, så er spørsmålet hva jeg gjør.

SG er nå 1.010. var 1.012 når jeg tørrhumlet på mandag.

Det smaker greit, men dette er ikke noe jeg kommer til å drikke mye av.

Det er uaktuelt å fate grunnet brett.

Vente til SG synker.

Flaske? Det er potensielle bomber dette. Dersom jeg flasker kan jeg bruke patentflasker, for enkelt å slippe ut trykk underveis.

Det er en IPA med en del humle, noe som øker faren for oksidering.

Glemme hele greia og dumpe.
Jeg tror jeg ville fata
Er det ikke bare å rengjøre med kokende vann når fatet er tomt da?
Enklere å helle ut også om du plutselig ønsker det
 
Jeg hadde også fatet. Jeg har hatt brett øl på fat og ikke hatt noe problem med infeksjoner senere. Har bare vasket tappelinje som normalt med Pipeline Original (klorbasert). Fatet ble også vasket med bucketblaster og Pipeline Original, da får en også vasket skikkelig stigerør og ball lock koblingene.
 
Problemet er at brettinfeksjon kommer fra humleposer. Jeg kokte disse i flere minutter før bruk. Likevel fikk jeg infeksjon. Jeg stoler med andre ord ikke på at jeg blir kvitt dette om jeg fater.

Kommer til å flaske på halvlitere med en sukkerbit, og håpe det er nok til å unngå oksidering. Dele ut flitting til alle som er interessert, med beskjed om at ølet ikke kan lagres.
 
Problemet er at brettinfeksjon kommer fra humleposer. Jeg kokte disse i flere minutter før bruk. Likevel fikk jeg infeksjon. Jeg stoler med andre ord ikke på at jeg blir kvitt dette om jeg fater.

Kommer til å flaske på halvlitere med en sukkerbit, og håpe det er nok til å unngå oksidering. Dele ut flitting til alle som er interessert, med beskjed om at ølet ikke kan lagres.
Brett tåler overhode ikke koking så hadde jeg vært deg hadde jeg lett etter feilkilden en annen plass før du lager flere brett øl…
 
Brett tåler overhode ikke koking så hadde jeg vært deg hadde jeg lett etter feilkilden en annen plass før du lager flere brett øl…
Da er det antagelig en annen infeksjon, muligens i samme humleposer, de ryker uansett i søpla.

Brygget i dag, får se hvordan det blir. Annet gjæringskar.
 
Screenshot_20240809_091331_Brewfather.jpg
Brewfather vil av en eller annen grunn at jeg skal bruke ekstremt mye vann. Hva gjør jeg feil?
 
Tilbake
Topp