Finn Berger
Moderator
Interessant. Men jeg skjønner ikke helt hvordan 3 gr kalsiumklorid skulle kunne endre balansen mellom sulfat og klorid til 2:1. Du har jo faktisk en merkbar mengde sulfat der, og ville trengt i alle fall oppimot 10 gr kalsiumklorid for å endre balansen til 2:1. Den sulfatmengden er nok stor nok til å være med på å forklare den opplevde bitterheta i ølet. Du skal i hvert fall ikke tilsette noe mer sulfat når du brygger Neipa. Jeg hadde slengt i to-tre teskjeer kalsiumklorid.Finn,
Her er vannanalysen:
Vis vedlegget 68305
For alle NEIPAer frem til nå har jeg brukt denne maltsammensetningen, og kun humlingen har endret seg:
FERMENTABLES:
4.2 kg - Pale Ale (71.6%)
0.7 kg - Flaked Oats (11.9%)
0.7 kg - Wheat Malt (11.9%)
0.12 kg - BEST Melanoidin (2%)
0.15 kg - Carapils (2.6%)
NEIPA#1
HOPS:
20 g - simcoe, Type: Pellet, AA: 12.8, Use: First Wort, IBU: 34.75
35 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.6, Use: Boil for 5 min, IBU: 7.41
35 g - Centennial, Type: Pellet, AA: 9, Use: Boil for 5 min, IBU: 7.75
30 g - Simcoe, Type: Pellet, AA: 12.8, Use: Whirlpool for 30 min at 80 °C
30 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.6, Use: Whirlpool for 30 min at 80 °C
30 g - Centennial, Type: Pellet, AA: 10, Use: Whirlpool for 30 min at 80 °C
20 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.6, Use: Dry Hop (High Krausen) for 10 min
20 g - Simcoe, Type: Pellet, AA: 12.8, Use: Dry Hop (High Krausen) for 10 min
20 g - Centennial, Type: Pellet, AA: 10, Use: Dry Hop (High Krausen) for 10 min
40 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.6, Use: Dry Hop for 5 days
30 g - Simcoe, Type: Pellet, AA: 12.8, Use: Dry Hop for 5 days
40 g - Centennial, Type: Pellet, AA: 10, Use: Dry Hop for 5 days
Resultat: Nydelig aroma, men bitter som faen
NEIPA#2
HOPS:
35 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.6, Use: Boil for 5 min, IBU: 7.41
35 g - Centennial, Type: Pellet, AA: 9, Use: Boil for 5 min, IBU: 7.75
30 g - Simcoe, Type: Pellet, AA: 12.8, Use: Whirlpool for 30 min at 80 °C
30 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.6, Use: Whirlpool for 30 min at 80 °C
30 g - Centennial, Type: Pellet, AA: 10, Use: Whirlpool for 30 min at 80 °C
40 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 8.6, Use: Dry Hop for 5 days
30 g - Simcoe, Type: Pellet, AA: 12.8, Use: Dry Hop for 5 days
40 g - Centennial, Type: Pellet, AA: 10, Use: Dry Hop for 5 days
25 g - Hallertau cascade, Type: Pellet, AA: 7.9, Use: Boil for 60 min, IBU: 24.37
Resultat: Fortsatt for bitter
NEIPA#3
HOPS:
35 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 9, Use: Boil for 5 min, IBU: 7.77
35 g - Centennial, Type: Pellet, AA: 9.5, Use: Boil for 5 min, IBU: 8.2
30 g - Simcoe, Type: Pellet, AA: 14.5, Use: Whirlpool for 30 min at 80 °C
30 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 9, Use: Whirlpool for 30 min at 80 °C
30 g - Centennial, Type: Pellet, AA: 9.5, Use: Whirlpool for 30 min at 80 °C
20 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 9, Use: Dry Hop for 3 days
20 g - Simcoe, Type: Pellet, AA: 14.5, Use: Dry Hop for 3 days
20 g - Centennial, Type: Pellet, AA: 9.5, Use: Dry Hop for 3 days
40 g - Amarillo, Type: Pellet, AA: 9, Use: Dry Hop for 3 days
40 g - Simcoe, Type: Pellet, AA: 14.5, Use: Dry Hop for 3 days
40 g - Centennial, Type: Pellet, AA: 9.5, Use: Dry Hop for 3 days
Resultat: Fortsatt for bitter
Som du ser har jeg forsøkt dra ned IBUen fra kok til et minimum, samt redusere varigheten av tørrhumle.
Du er nok inne på noe med estimert IBU-bidrag fra WP and tørrhumle. Kanskje er mineralsammensetningen
neglisjerbar.
Det som jeg gjør nytt denne gangen er:
- 15min WP
- ingen tørrhumle
20 g - Simcoe, Type: Pellet, AA: 14.5, Use: Boil for 60 min, IBU: 35.87
50 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 6.6, Use: Whirlpool for 15 min at 80 °C, IBU: 4.71
50 g - Citra, Type: Pellet, AA: 12.2, Use: Whirlpool for 15 min at 80 °C, IBU: 8.72
Saltsammensetninga av mineraler i vannet ditt tyder på at det er en god del gips - CaSO4 - i berggrunnen der vannet kommer fra. Sånt vann finner du ikke i Norge, men det er sikkert ikke uvanlig i Sveits.
Kombinasjonen av sulfatet og humla i oppskriftene dine trur jeg gir ei rimelig forklaring på opplevelsen av bitterhet. Bitterhumle (FW eller 60 min) i Neipa er helt håpløst etter mi erfaring, og den humla du har i seint under kokinga vil jo fortsette å avgi bitterhet i WP, så den gir mye mer bitterhet enn om du hadde droppa wp. Og 30 min wp blir nok temmelig merkbart sjøl om du er nede på 80 grader. Så å redusere til 15 min vil nok hjelpe noe.
Bare wp uten tørrhumling trur jeg blir bleikt. Jeg har prøvd, og synes jeg opplever at wp gir mindre effekt enn en skulle tru. Derimot har jeg god erfaring med dip hopping. Du kunne jo ganske enkelt bare gjøre om wp-tilsetninga til dip hop-dose - om du ville prøve det. Tråd med mye stoff her: https://forum.norbrygg.no/threads/dip-hopping.43916/