Uten at jeg har inngående kunnskap om dette, ser jeg det som logisk å ta utgangspunkt i at (høyere) trykk "undertrykker" gjæren på samme måte som (lavere) temperatur.man vet jo at temperatursvingninger ikke er så bra for ølet. Spessielt tidlig i gjæringsforløpet, men hvordan er det med trykksvingninger?
Hvordan påvirker det ølet?
Jeg får svare meg selv her, forsøkte med høyttrykkspyler. Funket som bare det, anbefales på det groveste.Hei!
Lurte på om noen hadde gode tips til å bli kvitt guggen som ligger oppsamlet i humlefilter mellom mesh og ramme? Se bilder under.
Edit; leif
Vis vedlegget 69452Vis vedlegget 69453
Er det også en god ide for grovrengjøring av fat?Jeg får svare meg selv her, forsøkte med høyttrykkspyler. Funket som bare det, anbefales på det groveste.
Prøvde det sist, også med turbolanse på spyler med 160 bar / 600 L/t - men det var en klunk med PBW og oppvaskkost som måtte til for å ta belegget inni fatet.Er det også en god ide for grovrengjøring av fat?
Som grovrengjøring er det nok bra, men tror man må ha vaskemiddel i tillegg som Steinar skriver. Jeg bruker bare å spyle dem raskt med hageslangen når de åpnes etter bruk, så hiver jeg dem en 10-15min hver på bucket blasteren m/PBW. Det gir i hvertfall helt rene fat hos meg.Er det også en god ide for grovrengjøring av fat?
Blir minimalt med belegg på sidene, kun litt i bunn. Er min erfaringPrøvde det sist, også med turbolanse på spyler med 160 bar / 600 L/t - men det var en klunk med PBW og oppvaskkost som måtte til for å ta belegget inni fatet.
Har du prøvd i oppvaskmaskinen ?Som grovrengjøring er det nok bra, men tror man må ha vaskemiddel i tillegg som Steinar skriver. Jeg bruker bare å spyle dem raskt med hageslangen når de åpnes etter bruk, så hiver jeg dem en 10-15min hver på bucket blasteren m/PBW. Det gir i hvertfall helt rene fat hos meg.
Skal og nevnes at mitt humlefilter hadde soaket i PBW i 24 timer forut, sammen med dyppkjøler, for å ta vekk belegget som setter seg på dem etter kok. Belegget som var i selve meshen, og på dyppkjøler, var helt oppløst og forsvant da med kun lett spyl fra vannkranen, men det var vanskelig å få ut det som var fanget i mellomrommet mellom mesh og stålramme.
Ta en skarp lykt og lys ned i fatet. Dagslys - ja det her ser jo reint ut det! Led Lenser X21R - wow her var det noe greier ja....Blir minimalt med belegg på sidene, kun litt i bunn. Er min erfaring
Jepp, no good dessverre. Disse nymotens oppvaskmaskinene med eco-program og automatiske vaskeprogram gjør ikke helt nytten på bryggegunk etter min erfaring. Trenger stort sett høy temperatur, kjemi og vold(her i form av vann under høyt trykk)Har du prøvd i oppvaskmaskinen ?
Jeg vasker kjøleren og meskekaret i oppvaskmaskin, på grytevask.Jepp, no good dessverre. Disse nymotens oppvaskmaskinene med eco-program og automatiske vaskeprogram gjør ikke helt nytten på bryggegunk etter min erfaring. Trenger stort sett høy temperatur, kjemi og vold(her i form av vann under høyt trykk)
Jeg ville ha varmet opp væsken og deretter kjølt ned før tilsetting. Da er du helt sikker.Jeg skal lage et konsentrat av ½ kg ingefær som jeg skal tilsette i et fat hveteøl. Er litt usikker på om jeg må pasteurisere konsentratet før jeg tilsetter, eller om jeg bare skal ta sjansen på å tømme det oppi?
Tenker å kjøre ingefæren i en blender og sile av restene så jeg får en flytende væske.
Hei! Når jeg har gjort dette har jeg laget te på ingefæren. La ingefæren trekke på ca 80c i en halv times tid, så siler jeg av og hiver kun væsken oppi karet.Jeg skal lage et konsentrat av ½ kg ingefær som jeg skal tilsette i et fat hveteøl. Er litt usikker på om jeg må pasteurisere konsentratet før jeg tilsetter, eller om jeg bare skal ta sjansen på å tømme det oppi?
Tenker å kjøre ingefæren i en blender og sile av restene så jeg får en flytende væske.
Ja, har vel kommet fram til det jeg også. Tenke å fylle konsentratet på en glassflaske, varme denne i et vannbad til 80 grader og holde den der i 15 minutter. Det skulle holde, og i en lukket kontainer vil jeg ikke miste noe aroma. Skal tilsette saften av noen sitroner også, så får jeg pasteurisert den samtidig. Sitron inneholder litt sukker, men vil ikke tro at sukker fra 3 sitroner vil ikke lage noe trøbbel i et 19 liter fat.Jeg ville ha varmet opp væsken og deretter kjølt ned før tilsetting. Da er du helt sikker.
Jeg bruker blender når jeg lager ingefærshot og det gir et sterkt og friskt konsentrat, så jeg tror jeg bruker samme metode når jeg skal lage ingefærøl. Lar det renne av gjennom en sil og blander med vann, sitron eller lime og litt honning. Den holder seg over en uke i kjøleskap uten pasteurisering.Hei! Når jeg har gjort dette har jeg laget te på ingefæren. La ingefæren trekke på ca 80c i en halv times tid, så siler jeg av og hiver kun væsken oppi karet.
Å kjøre ingefæren i blender tror jeg er en god ide. Min erfaring er at jo finere det er raspet/malt opp, jo bedre "utbytte" får jeg av ingeføren i form av smak.
Det der hørtes godt utJa, har vel kommet fram til det jeg også. Tenke å fylle konsentratet på en glassflaske, varme denne i et vannbad til 80 grader og holde den der i 15 minutter. Det skulle holde, og i en lukket kontainer vil jeg ikke miste noe aroma. Skal tilsette saften av noen sitroner også, så får jeg pasteurisert den samtidig. Sitron inneholder litt sukker, men vil ikke tro at sukker fra 3 sitroner vil ikke lage noe trøbbel i et 19 liter fat.
Jeg bruker blender når jeg lager ingefærshot og det gir et sterkt og friskt konsentrat, så jeg tror jeg bruker samme metode når jeg skal lage ingefærøl. Lar det renne av gjennom en sil og blander med vann, sitron eller lime og litt honning. Den holder seg over en uke i kjøleskap uten pasteurisering.
Ja, sånn omtrentlig tar jeg en bit ingefær på rundt 130 gram, skjærer den opp i biter, skjærer en sitron eller lime uten skall i biter og kjører dette sammen i en kjøkkenmaskin (med kniv) eller blender. Kanskje må det også tilsettes litt vann her hvis blandingen blir for tørr.Det der hørtes godt ut. Har du ei (sånn omtrentlig) oppskrift?