Tråden for dumme spørsmål.

Jeg har tenkt at svaret ligger i at boblene med CO2 som blir tilført nede i væsken og løses dermed lettere opp. Flere bobler, større total overflate mellom gass og væske. Det er vel det samme man oppnår med oksygeneringstein, eller når man rister på fatet samtidig som man tilsetter CO2 på høyere trykk for å bruke kortere tid.
Ja, det har nok litt effekt, men ikke så mye. Hvis man tilfører co2 gjennom stigerøret på et fat med ukarbonert øl vil man neppe merke at det er noe co2 i ølet.
 
Ja, det har nok litt effekt, men ikke så mye. Hvis man tilfører co2 gjennom stigerøret på et fat med ukarbonert øl vil man neppe merke at det er noe co2 i ølet.
Hvis du gjør det 19 ganger så lenge, vil du det :D

Ser også at sodastream har en dyse som sender gassen spredt ut og i små bobler som vil fungere mer effektivt enn stigerøret.
 
Hvis du gjør det 19 ganger så lenge, vil du det :D

Ser også at sodastream har en dyse som sender gassen spredt ut og i små bobler som vil fungere mer effektivt enn stigerøret.
Hvis man skal gjøre det 19 ganger lenger, ca 1 minutt, så må man ha et stort rom over ølet. Men uansett vil det nok ikke bli karbonert.

Sjekket på min egen sodastream nå, og ser jeg tok feil når jeg trodde at dysen gikk til bunnen av flaska, den er bare så vidt nede i vannet. Men det er en liten åpning ja, det har kanskje litt effekt.
 
Hvis man skal gjøre det 19 ganger lenger, ca 1 minutt, så må man ha et stort rom over ølet. Men uansett vil det nok ikke bli karbonert.

Sjekket på min egen sodastream nå, og ser jeg tok feil når jeg trodde at dysen gikk til bunnen av flaska, den er bare så vidt nede i vannet. Men det er en liten åpning ja, det har kanskje litt effekt.
Jo, jeg tror det blir karbonert, men enig i at det ikke blir like mye. Likevel tror jeg at hvis du har en dyse/karboneringsstein som sprer CO2 inn i ølet med 3,8 bar, så vil du ha karbonert øl etter noen minutter. Jeg har selv rista inn en grei mengde CO2 i et nedkjølt 19-litersfat via stigerøret og risting i løpet av noe lenger tid, men på lavere trykk. At væsken sirkulerer lettere rundt i den lille flaska har nok også noe å si på hvorfor det går raskt for 0,5 - 1 L
 
ikevel tror jeg at hvis du har en dyse/karboneringsstein som sprer CO2 inn i ølet med 3,8 bar, så vil du ha karbonert øl etter noen minutter.
Problemet er at trykket vil stige til 3,8 bar i et fullt fat temmelig fort, det vil ikke stå å bruse co2 gjennom ølet i flere minutter. Litt lenger enn i en sodastream, der det går på noen sekunder, men ikke så ulikt.
 
Problemet er at trykket vil stige til 3,8 bar i et fullt fat temmelig fort, det vil ikke stå å bruse co2 gjennom ølet i flere minutter. Litt lenger enn i en sodastream, der det går på noen sekunder, men ikke så ulikt.
Aha, da skjønner jeg hva du mener. Det er det ristinga er til for - det øker overflaten mellom gassen og ølet, og CO2 vil gå fortere i løsning. Med en dyse eller karboneringsstein vil trykket stige mye saktere enn via stigrøret. Jeg eier ikke en sodastream, men er det slik at trykket øverst i flaska slippes ut mellom hver av skuddene med gass? Det vil jo være en teoretisk mulighet med fat, men praktisk ikke mulig på grunn av skumdannelse :)
 
Aha, da skjønner jeg hva du mener. Det er det ristinga er til for - det øker overflaten mellom gassen og ølet, og CO2 vil gå fortere i løsning. Med en dyse eller karboneringsstein vil trykket stige mye saktere enn via stigrøret. Jeg eier ikke en sodastream, men er det slik at trykket øverst i flaska slippes ut mellom hver av skuddene med gass? Det vil jo være en teoretisk mulighet med fat, men praktisk ikke mulig på grunn av skumdannelse :)
I en sodastream kjører du co2 via et plastrør som står såvidt ned i vannet, det er en ventil som åpner når trykket er oppnådd og da er vannet ferdig karbonert. Det er egentlig ikke en dyse på den, men et plastrør med en åpning, det kan ikke sammenlignes med en brusestein.

Så spørsmålet er enkelt, hvorfor er dette så effektivt i forhold til det vi driver med, karbonerer øl på fat?
 
I en sodastream kjører du co2 via et plastrør som står såvidt ned i vannet, det er en ventil som åpner når trykket er oppnådd og da er vannet ferdig karbonert. Det er egentlig ikke en dyse på den, men et plastrør med en åpning, det kan ikke sammenlignes med en brusestein.

Så spørsmålet er enkelt, hvorfor er dette så effektivt i forhold til det vi driver med, karbonerer øl på fat?
For det første så er vann mye tynnere og det gjør det enklere for CO2 å trenge inn i vannet, for det andre så har vann mye mindre partikler, partikler "forstyrrer" CO2 tilførselen og gjør de ustabile, dermed stiger den til topp og ut av ølet mye raskere.
 
For det første så er vann mye tynnere og det gjør det enklere for CO2 å trenge inn i vannet, for det andre så har vann mye mindre partikler, partikler "forstyrrer" CO2 tilførselen og gjør de ustabile, dermed stiger den til topp og ut av ølet mye raskere.
Tynnere?
 
Opplevde det jeg mener er "stratifisering" av CO2 i keg - prøvde en kjapp karbonering av en høy FG - 1.035-ish Stout, med 30 psi i to døgn. Fikk veldig lite skum i starten (tappet via stigerør) men etterhvert så ble det mer karbonert mot slutten. Ølet på slutten har jo ligget på toppen tidligere og vært eksponert for headspace og trykk. Så gir mening dersom dette er tilfelle.
 
Opplevde det jeg mener er "stratifisering" av CO2 i keg - prøvde en kjapp karbonering av en høy FG - 1.035-ish Stout, med 30 psi i to døgn. Fikk veldig lite skum i starten (tappet via stigerør) men etterhvert så ble det mer karbonert mot slutten. Ølet på slutten har jo ligget på toppen tidligere og vært eksponert for headspace og trykk. Så gir mening dersom dette er tilfelle.
Jeg opplever også dette når jeg ønsker å øke karboneringa på et fat. Har tenkt at det skyldes at ølet i stigrøret ikke blir utsatt for co2 like mye og derfor er det første man tapper flatere. Det er vel det samme du sier, bare på en annen måte… tror jeg.
 
Her er noen alternative metoder for å karbonere øl. Ganske artig. :)
 
Her er noen alternative metoder for å karbonere øl. Ganske artig. :)
Gjør du den siste metoden men veier hvor mye CO2 du rister inn så får du spot on karbonering på få minutt, metoden brukt med stor suksess mange ganger hvis jeg har hatt litt dårlig tid :p
 
Skal erstatte mitt 2-fat gass manifold med en 3-fat. Den nye har andre tilkoblinger (Bilde 2). Den gammle har nippel med klemring, som vist på Bilde 1. Hvordan kobler jeg denne enklest til den nye koblingen, som har skru-tilkobling ?
For gass-ut tilkoblingene på det nye manifoldet (Bilde2), tenkte jeg bruke de eksisterende slangene på Bilde 1, og skru de på 7mm slangenippler som kan skrues på manifoldet.1.jpeg2.jpeg
 
En John
Skal erstatte mitt 2-fat gass manifold med en 3-fat. Den nye har andre tilkoblinger (Bilde 2). Den gammle har nippel med klemring, som vist på Bilde 1. Hvordan kobler jeg denne enklest til den nye koblingen, som har skru-tilkobling ?
For gass-ut tilkoblingene på det nye manifoldet (Bilde2), tenkte jeg bruke de eksisterende slangene på Bilde 1, og skru de på 7mm slangenippler som kan skrues på manifoldet.Vis vedlegget 71260Vis vedlegget 71261
En John Guest/ Duotight som passer slangen din, og gjenger i andre enden?

Bare pass på å ikke trollskru. Bruker ikke gjengetape, men hørt anbefalinger om det.Screenshot 2025-02-09 00.34.55.png
 
Det er jo tydeligvis mange veier til Rom.
Jeg får velge en metode som innebærer å kontrollere med daglige smaksprøver
Jeg lar sjelden gasskoblingene stå på over lengre tid. Så flytter flasker litt hit og dit. Etterhvert så kjøpte jeg bare flere flasker, men det er jo selvfølgelig et kostnadsproblem.

Har lært meg at 1 uke på 1 bar eller 1 dag på 2 bar funker perfekt, og ølet er karbonert. Deretter ned til serveringstrykk.
 
  • Like
Reaksjoner: Ove
Jeg lar sjelden gasskoblingene stå på over lengre tid. Så flytter flasker litt hit og dit. Etterhvert så kjøpte jeg bare flere flasker, men det er jo selvfølgelig et kostnadsproblem.

Har lært meg at 1 uke på 1 bar eller 1 dag på 2 bar funker perfekt, og ølet er karbonert. Deretter ned til serveringstrykk.
Takk. Da prøver jeg 1 dag på 2 bar neste gang.
Ikke fordi det haster så veldig, men jeg har bare én regulator. Enda
 
Tilbake
Topp